Geçirilen bir kaza neticesinde yaralanma, ani bir rahatsızlık yaşama ya da gidilen yerde saldırıya uğrama gibi birçok nedenden kaynaklanabilen sağlık sorunları seyahat gerçekleştiren kişinin ve yakınlarının yolunun hastanelere düşmesine yol açabilir. Dolayısıyla hastane, ambulans ve ilaç gibi sağlık giderleri, planlananın dışında ekstra masraflar olarak öne çıkarak sıkıntı yaratabilir. Bu durumu güvence altına alarak olası sıkıntıları bertaraf etmek için alınabilecek en etkili önlem ise seyahat sağlık sigortası yaptırmaktır.

Seyahat Sağlık Sigortası Nedir?

Seyahat sağlık sigortası yurt içi ve yurt dışı seyahatlerde karşılaşılabilecek sağlık risklerine yönelik koruma sunan özel bir sigorta çeşididir. Hastalık, kaza ve saldırıya maruz kalma gibi farklı durumlara yönelik teminatlar sunan seyahat sağlık sigortası poliçe doğrultusunda tedavi masraflarını karşılar.

Seyahat sağlık sigortaları genel olarak iki sınıfa ayrılır: Yurt dışı sağlık sigortası ve yurt içi sağlık sigortası. Yurt dışı sağlık sigortası özellikle Schengen bölgesinde yer alan ülkelere seyahat etmek isteyenlerin yaptırması zorunlu olan bir sigortadır. Schengen vizesi almak için bir ön koşul olarak sunulan yurt dışı seyahat sağlık sigortası bu nedenle vize için sağlık sigortası olarak da bilinir. Bu durum Avrupa ülkelerinden oluşan Schengen bölgesi dışında kalan ve vize ile seyahat edilen diğer ülkeler için de geçerlidir. Ancak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygulamayan ülkelere seyahat etmek için seyahat sağlık sigortası yaptırmak zorunlu tutulmamış, seyahat edecek kişinin inisiyatifine bırakılmıştır.

Yurt içi sağlık sigortası ise Türkiye sınırları içerisinde gerçekleştirilen seyahatlerde yaşanabilecek sağlık sorunları için teminatlar sunar. İsteğe bağlı olarak yapılan yurt içi seyahat sağlık sigortası iş ya da tatil amaçlı gerçekleştirilen seyahatlerin güvenliğini garanti altına alır. Sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte yurt içi sağlık sigortası genellikle en fazla 30 günlük bir zaman dilimini kapsayacak şekilde yapılır.

Seyahat Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?

Seyahat sağlık sigortası adından da anlaşılacağı üzere öncelikli olarak seyahat sırasında yaşanabilecek sağlık sorunlarının neden olduğu tedavi masraflarına yönelik güvence sunar. Tedavi tamamlandıktan sonra ikamet adresine dönüş için gerekli olan ulaşım ve nakil hizmetlerinin masrafları da seyahat sağlık sigortası kapsamında yer alabilir. Eğer sigorta yaptıran kişinin vefatı söz konusu olursa cenaze nakil işlemleri için gerçekleştirilen masraflar da kapsama dahil edilir.

Fenomen öğretmene ceza geliyor! Fenomen öğretmene ceza geliyor!

Tüm bunların yanı sıra seyahat sağlık sigortası sadece sağlık sorunlarına yönelik teminatlar sunmakla kalmayarak seyahat sırasında yaşanabilecek birtakım aksiliklere karşı da sigorta yaptıran kişinin yanında olur. Bagaj kaybı, seyahatin gecikmesi ya da iptal olması gibi istenmeyen durumlardan kaynaklanan maddi zararlar da seyahat sağlık sigortası kapsamında sigorta şirketi tarafından ödenir.

Seyahat Sağlık Sigortası Nasıl Yaptırılır?

Seyahat sağlık sigortası yaptırmak için başvurulacak ilk yer sigorta acenteleridir. Doğrudan bir sigorta acentesine giderek başvuru işlemlerini başlatabilirsiniz. Ancak seyahat sağlık sigortası kapsamı, limiti ve fiyatları sigorta şirketine göre değişiklik gösterir. Dolayısıyla farklı sigorta şirketleri ile iletişime geçerek fiyat teklifleri almak ve bu fiyatlar arasında kıyaslama yaptıktan sonra karara varmak oldukça önemlidir. Bunun için sigorta acentelerini tek tek dolaşmak yerine sigorta şirketlerinin web siteleri aracılığıyla fiyatları ve teminatları öğrenmek daha kolay ve sağlıklı olacaktır.

Süreci olduğundan daha hızlı, pratik ve zahmetsiz bir hale getirmenin yolu ise sigorta brokerı şirketlerinden geçer. Kimlik bilgilerinizi sigorta brokerı şirketlerinin web sitelerine girerek aynı anda birçok sigorta şirketinden online seyahat sağlık sigortası teklifi alabilir, fiyat ve teminatlara yönelik karşılaştırma yaparak sizin için en ideal olan tercihi gerçekleştirebilirsiniz. Online olarak yapılan başvurularda dikkat edilmesi gereken konu sigorta şirketine adres bilgilerinin eksiksiz olarak verilmesidir. Özellikle vize işlemleri için gerekli olan kaşeli ve imzalı sigorta poliçesi böylelikle sorunsuz bir şekilde ve zamanında adresinize ulaşabilir.

Editör: Muhammet