Zonguldak’ta 13 yaşındayken motor ustasının yanına çırak olarak verilen Raşit Altay, 38 yıldır otomobil motoru tamir ederek ekmeğini bu işten kazanıyor.

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde 38 yıldır otomobil üzerine motor tamir eden 51 yaşındaki Raşit Altay, birçok kişiye öğrettiği mesleğiyle “Ahilik” kültürünü yaşatmaya devam ediyor.

İlkokulu bitirdikten sonra iş hayatına atılmak isteyen Altay, eğitimine devam etmek istemeyince ailesi onu motor ustası Yaşar Yeşilusta’nın yanına çırak olarak verdi.

Altay, köydeki evleri ile iş yeri arasındaki yolu, uzak olmasına rağmen mesleği öğrenmek için her gün yürüdü.

Daha sonra ustasının yanından ayrılan ve ilk iş yerini açan Altay, aradan geçen zamana rağmen 38 yıldır devam ettirdiği tamirciliği büyük bir şevkle sürdürüyor.

Yarım asra yakın sığdırdığı mesleki yaşamının yanı sıra yetiştirdiği kişiler ve iş hayatındaki örnek davranışları nedeniyle çevresi tarafından sevilen Altay, bir yandan mesleğini icra ederken diğer yandan da Ahilik kültürünü yaşatmaya çalışıyor.

-“İŞİMİ SEVEREK YAPIYORUM”

Kentte otomobillerin motor tamirini yaparak geçimini sağlayan Altay, Şafak Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, her türden motoru en güzel şekilde tamir etmek için çabaladığını anlattı.

Altay, kendi imkanlarıyla açtığı iş yerinin zamanla kent genelinde tanındığını belirterek, “Farklı illerden tamir için yanına gelen müşterilerim var. Her türden motoru en güzel şekilde tamir etmek için çabalıyorum. Yaptığın işi önce kendin beğeneceksin. Sonrasında müşteri, yaptığın o işi sever zaten. Ben de bunu en güzel şekilde müşterilerime sunuyorum.” dedi.

-“İLERİDE USTA DAHİ BULAMAYACAĞIZ”

Bu işte fazla çırak yetişmediği için zanaatının artık yok olamaya yüz tutan meslek dalları arasında yer aldığını da ifade eden Altay, “Meslek grubu arasında motor ustalığı kirli ve paslı iş sınıfında görünse de aslında zevkli bir iş. Özellikle aileler çocuklarını hem okutsun hem de mutlaka zanaat sahibi yapsın. İnanın çırak yetişmediği için ileride birçok meslekte usta dahi bulamayacağız.” diye konuştu.

-“HEM OKUYORUM, HEM ÇALIŞIYORUM”

Atölyede çırak olarak çalışan 2008 doğumlu Birhan Akçan ise Karadeniz Ereğli Mesleki Eğitim Merkezi Motor Bölümü 10 sınıf öğrencisi olduğunu kaydederek, haftanın belirli günlerinde okula gittiğini, diğer günlerde de ustasının yanında teorik eğitim gördüğünü ve mesleğini öğrenmeye çalıştığını söyledi.

2023-03-16_22-24-12

2023-03-16_22-24-23

2023-03-16_22-23-46