Zonguldak’ta ki çevreciler 1183 yaşındaki porsuk ağacının kesilmesiyle ilgili suç duyurusunda bulundu.

Zonguldak’ta Kent Konseyi, CHP İl ve İlçe yöneyimi Vatan Partisi yöneticileri ve mağara bilimcisi Engin Zaman,  Hayat Mahallesi’nde DSİ’nin yüklenici firması tarafından dere ıslahı çalışmaları sırasında 1183 yaşındaki porsuk ağacının kesimi nedeniyle suç duyurunsa bulunuldu.

Zonguldak Adliyesi önünde toplanan mağaracı Engin Zaman, CHP il başkanı Devrim Dural, beraberinde CHP Merkez ilçe başkanı Osman Zaimoğlu, CHP Kozlu İlçe başkanı Merve Arslan, TEMA vakfı il temsilcisi Berran Aydan ve çevreciler DSİ, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulundu.

Toplanan grup adına konuşma yapan Mağazacı Engin Zaman, “Pazar günü ilimizde bulunan 1183 yılında bir porsuk ağacı kesildi. Yanlışlar var hatalar var suçlar var bunları tek tek anlatmaya çalışacağım. DSİ Gökgöl deresinde bu zamana kadar yapmış olduğu yanlışlardan ötürü Zonguldak geçen sene üç defa seldan son anda kurtuldu. Burada teknik olarak yanlışlar var buraya tersib bendi yaptılar burada bu olmaz. Burada yapılacak bir hata sel felaketine yol açacak. Zonguldak Valimize çağırıda bulunuyorum. Uzmanların tekrar gelip burayı incelemesi gerekiyor. DSİ burada ağaç kesemez, devletin hiç bir kolu ağaç kesilemez sadece Orman işletmesi ağaç keser. Yazı yazarlar Orman İşletme gelir incelemeleri yapar ondan sonra kesim olur. Orman İşletmesinde çalışan herkes bilir ki Porsuk Ağaçları hiçbir şekilde kesilmez. Dünyada 3 ülkede porsuk ormanı vardır. Bunlardan bir tanesi de Zonguldak. Oradaki insanların hepsi buradaki porsuk ağaçlarından haberdarlar en az 50 senedir biliyorlar. Bu kadar önemli olduklarını bildikleri halde Gökgölde hiçbir çalışma yapmadılar. Bartın’dan öğretim görevlisi bir hoca geldi beraber buradaki ağaçları bilimsel çalışmaya döndürdük sonra Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne giderek buradaki ağaçların tescillenmesi ve alanın sit alanı ilan edilmesi için dilekçe verdim. Ancak burada dilekçeme cevap gelmedi. Şikayet ettim sonra bana bir cevap gönderdiler. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü diyor ki yaş tespitinin yapılıp gönderilmesini istiyorlar biz bu bilgileri topluyoruz veriyoruz sonra cevap olarak yaşlarını tespit edemedik diyorlar 2022’de yürütmeyi durdurma kararı alalım dediler ve bu kararı aldılar.

“DAHA ÖNCEDE BAŞVURU YAPILMIŞ ANCAK DİKKATE ALINMAMIŞ!”

Ahmet Yıldız isimli bir vatandaş bu ağaçlar korunsun diye 2006 yılında başvuru yapıyor. Onunda işlemleri 2021 yılına sarkıtılmış. Büyün kurumlar suçu bir birine atıyorlar ama bu kurumların hepsi suçludur. Müteahhit hiç bir izin almadan ağacı kesiyor. Biz bu olayı söyledik 5 gün geçti ancak bunu kesenim kim olduğunu bilmiyoruz. Müteahhitti biliyoruz ancak kesen hala yakalanmadı. Bunca ihmal bunca yanlış sonucunda 1183 yıllık ağaç kesildi. Ben birazdan suç duyurusunda bulunacağım.

“MADEN MÜZESİNDE SERGİLENMELİ”

Başkan Akbıyık; “Sürprizlerimiz olacak” Başkan Akbıyık; “Sürprizlerimiz olacak”

Kesilen Porsuk ağacı Maden Müzemizde sergilenmeli 5 metrelik gövde orda duruyor en azından müzede sergilenerek gelecek kuşaklara gösterilmeli. Kesilen ile birlikte toplam 26 tane porsuk ağacı var 800 ile 1050 yaşında bir porsuk ağaçlarımız var. Biz bunların korunması için buranın sit alanı olması için başvuru yapacağız.”

A4F1Ebdc F604 4109 9266 516F1588Bf6B

Bd3515C4 870B 4B11 A9Ef 2F0677Ff5C27

Muhabir: Sertaç Özdemir - Fadime Elma Yılmaz