Terör örgütü PKK, 5-7 Mayıs 2025 tarihleri arasında gerçekleştirdiği 12. Olağanüstü Kongresi’nin ardından yayımladığı sonuç bildirgesiyle silahlı mücadeleye son verdiğini ve örgütsel yapısını feshettiğini duyurdu. Açıklamada, Abdullah Öcalan’ın çağrısı doğrultusunda “tarihi kararlar” alındığı belirtilirken, Türk-Kürt ilişkilerinin yeniden inşa edilmesi çağrısı yapıldı.

PKK: “TARİHİ MİSYON TAMAMLANDI”

Örgütün yayımladığı bildirgede, “PKK'nin Olağanüstü 12. Kongresi, PKK mücadelesinin halk üzerindeki inkâr ve imha siyasetini parçaladığını ve Kürt sorununu demokratik siyasetle çözme aşamasına taşıdığını” ifade ederek, bu çerçevede örgütün tarihi misyonunu tamamladığı ve faaliyetlerinin sonlandırıldığı belirtildi. Silahlı mücadele yönteminin bırakıldığı vurgulanan bildirgede, kararların Abdullah Öcalan tarafından yürütülecek yeni bir sürecin parçası olduğu kaydedildi.

MECLİSE VE TOPLUMA ÇAĞRI

Bildirgede, alınan kararların uygulanabilmesi için TBMM’ye ve siyasi partilere çağrı yapıldı. “Kalıcı barış ve demokratik çözüm için TBMM tarihi sorumluluğunu yerine getirmelidir” ifadelerine yer verilen metinde, hükümet, muhalefet, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, sanatçılar ve gençlik örgütleri sürece dahil olmaya davet edildi.

ULUSLARARASI KAMUOYUNA MESAJ

Salda Gölü'ne giren baba ve oğul boğuldu, kızı vatandaşlar kurtardı
Salda Gölü'ne giren baba ve oğul boğuldu, kızı vatandaşlar kurtardı
İçeriği Görüntüle

PKK sonuç bildirgesinde, uluslararası kamuoyuna da çağrı yapılarak “enternasyonal dayanışma” çağrısı yinelendi. Demokratik modernite teorisi çerçevesinde küresel dayanışmanın güçlendirilmesi gerektiği savunularak, “uluslararası güçlerin Kürt halkına karşı yürütülen yüzyıllık politikalardaki sorumluluklarını görmeleri ve demokratik çözüme katkı sunmaları” istendi.

SÜREÇ NASIL BAŞLADI?

Silah bırakma süreci, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 22 Ekim 2024’te yaptığı açıklamayla kamuoyunun gündemine girdi. Bahçeli, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısına işaret ederek, silah bırakma ve örgütün lağvedilmesi durumunda TBMM’de konuşmasına dahi razı olabileceğini söyledi. Ardından DEM Parti’nin 26 Kasım’da Adalet Bakanlığı’na yaptığı başvuruyla Öcalan ile görüşmeler başladı.

28 Aralık ve 22 Ocak’ta İmralı’da yapılan görüşmelerin ardından DEM Parti heyeti Erbil ve Süleymaniye’de Kürt liderlerle temaslarda bulundu. Bu temasların ardından, Öcalan’ın 27 Şubat’ta kamuoyuna duyurulan mesajında “Silah bırakma çağrısında bulunduğu ve bu çağrının tarihi sorumluluğunu üstlendiği” belirtildi.

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, 9 Mayıs’ta yaptığı açıklamada PKK’nın kongre kararlarının “önemli bir başlangıç” olduğunu ifade etti. Doğan, barış sürecinin başarıya ulaşması için tüm kesimlerin sorumluluk üstlenmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi