Patates, birçok evin mutfağında sıkça bulunan ve tüketilen bir sebze olarak bilinir. Ancak uzmanlar, patatesin içerdiği solanine nedeniyle zehirlenmelere yol açabileceğini ve bu konuda dikkatli olunması gerektiğini belirttiler. Patatesin yapraklarında, meyvesinde ve kabuğunda bulunabilen bir alkaloid olan Solanine, yüksek miktarlarda tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor.

Solanine, glyco-alkaloid C45H73NO15 kimyasal bileşiği olarak tanımlanır ve patates sürgünü ile domatesten elde edilir. Ayrıca, epilepsi tedavisinde kullanılan bir madde olarak bilinir.

Hastalardan Sağlık Bakanına tepki Hastalardan Sağlık Bakanına tepki

Solanine, özellikle patatesin yeşil bölgelerinde yoğunlaşır ve böcekleri, mantarları ve yırtıcı hayvanları uzak tutan bir doğal koruma mekanizmasıdır.

Ticari olarak satışa sunulan patatesler solanine miktarı açısından titiz bir kontrolden geçirilir ve solanine miktarı genellikle 0.2mg/g'nin altındadır. Ancak, ışığa maruz kalan ve yeşermeye başlayan patateslerde solanine oranı daha yüksek olabilir ve bu tür patatesler tehlikeli olabilir.

Solanine zehirlenmesi, sindirim ve sinir sistemini etkileyen belirtilere yol açar. Bu belirtiler arasında mide bulantısı, ishal, kusma, mide krampları, boğaz yanması, baş ağrısı ve baş dönmesi bulunur. Ciddi durumlarda ise halüsinasyonlar, şuur kaybı, felç, ateşlenme, sarılık ve gözbebeklerinin büyümesi gibi belirtiler görülebilir.

Olgun patateslerde solanine oranı genellikle  yüzde 0.05 civarındadır. Ancak eski, yeşermiş veya yeşil patateslerde bu oran belirgin şekilde artabilir.

Patates, besleyici bir sebze olmasının yanı sıra içerdiği solanine nedeniyle dikkatli bir şekilde tüketilmelidir. Evdeki patateslerin yeşermesine ve ışığa maruz kalmasına izin verilmemeli ve tüketim öncesi iyi bir şekilde kontrol edilmelidir. Solanine zehirlenmesi durumunda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve gerekli tedbirler alınmalıdır. Sağlıklı ve güvenli bir şekilde patates tüketmek için, yeşil ve yeşermiş patateslerin tüketilmemesi önemlidir. / Haber Merkezi

Kız arkadaşının yanında kafasına sıktı Kız arkadaşının yanında kafasına sıktı

Maganda kurşunu otomobile isabet etti Maganda kurşunu otomobile isabet etti

Ev sahibi kiracısının elektriğini kesti Ev sahibi kiracısının elektriğini kesti

İçişleri Bakanı Yerlikaya: 56 İlde 150 şüpheli yakalandı! İçişleri Bakanı Yerlikaya: 56 İlde 150 şüpheli yakalandı!

Editör: Murat Barutçu