Bir zamanlar; Liman Caddesi’ndeki yıkılan İşçi Müdürlüğü binasının arkasından ve yine iskelenin karşısında Çarşı Polis Karakolu’nun yanından başlayan merdivenler, Teneke Mahallesinin yanından geçip yukarıda Direk İşleri Müdürlüğü binasının önünden geçilerek Ereğli Kömürleri İşletmesi Müessese Müdürlüğü’nün önüne çıkardı. Eski Müessese Müdürlüğü binası daha da eskiden Fransız Hastanesi’ydi. Müessese Müdürlüğü’nün karşısında, EKİ resmi araçlarının park alanı, şoför salonu ve hemen onun altında iki katlı uzun bir bina vardı. Uzun binanın, alt katında EKİ Personel Müdürlüğü, üst katında EKİ Hukuk Müdürlüğü yıllarca hizmet verdi. Bu bina ilk yapıldığında Fransız Kız Okuluydu günümüzde Sağlık Müdürlüğü binası olarak kullanılıyor.

Çarşıyı, Yayla istikametine bağlayan bu merdivenler halen kullanılıyor. Kenarındaki Teneke Mahallesi yıkıldı ve şimdi yerinde Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası binası bulunuyor. Ticaret ve Sanayi Odası’nın hemen arkasında bulunan Direk İşleri Müdürlüğü binası da şimdi Zonguldak Spastik Çocuklar şubesi olarak kullanılıyor. Bu tarihi bina etrafındaki Fransız Okulu ve Fransız Hastanesi gibi aynı dönemde yapılmış. Halk arasında “Papazın Evi” olarak bilinir. 1910’lu yıllarda etrafındaki Fransız evleriyle birlikte eş zamanlı inşa edilmiş bir yapı.

Hafızalarda “Papazın Evi” olarak kalan bu evde ilk ikamet edenin Fransız mühendis sakallı Gero olduğu biliniyor. Gero’nun bir takma adı daha var. “Uğursuz Gero” bu ismini de girdiği maden ocaklarından ayrıldıktan sonra gerçekleşen iş kazalarından almış.

Fotoğraflar o döneme ait; Evin Balkaya manzaralı konumlu ve Sakallı Gero’nun beraberindekilerle iskele tarafından Yayla istikametine doğru eve yürüyüşlerini gösteriyor.

Yüksel Yıldırım

Zonguldak halk pazarında etiket fiyatları düştü Zonguldak halk pazarında etiket fiyatları düştü

Zonguldak Nostalji

Kaynak: Haber Merkezi