Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği tarafından "Eğitim her kademesinde 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek ve su öğrencilerimizin hakkıdır!" talebiyle imza kampanyası başlattı. Çaycuma Cumhuriyet Meydanında açılan imza standı 3 Kasım 2023 Cuma günü akşamına kadar devam edecek. Ayrıca işyerleri ile köy, belde ve mahallerde de imza toplanacak. Toplanan imzalar Çaycuma İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne verilecek.

"ÖĞRENCİLERİN BESLENME SORUNU ACİL ÇÖZÜM BEKLEMEKTEDİR"

CHP Çaycuma İlçe Başkanı Fahri Diler ve Yönetim Kurulu Üyeleri, ADD Çaycuma Şube Başkanı Bayram Cura, Karaelmas Abhaz Kültür Derneği Başkanı Aydın Vardan, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Çaycuma Temsilciliği Yöneticileri ve Türkiye Emekliler Derneği Çaycuma Şube Yöneticilerinin de destek verdiği imza kampanyası standının açılışında bir konuşma yapan Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, alım gücünün giderek düşmesi ve yoksullaşmanın artması ile birlikte öğrencilerin okuldaki beslenme sorununun yakıcı bir hale geldiğini söyledi.

Akyol şunları söyledi: "Derinleşen ekonomik kriz, hız kesmeden devam eden zamlar, enflasyonun hızla artması, hayat pahalılığı ve satın alım gücünün gün geçtikçe düşmesi mutfaktaki yangını büyütürken artık temel besin gıdalarına dahi ulaşmak zorlaşmıştır. Bu koşullarda çocuklarına her gün ayrı bir beslenme çantası hazırlamak durumunda kalan aileler eti, sütü, meyveyi, kuruyemişi geçelim, yumurtayı, peyniri, zeytini bile alamaz haldedir.

Türkiye, OECD ülkeleri arasında çocuk yoksulluğunda ilk sıradadır. Ülkemizde okula aç giden çocuk sayısı her geçen gün artarken, sendikamız dâhil çok sayıda kurum bütün okullarda ücretsiz okul beslenme programı hazırlanması çağrısı yapmaktadır. Türkiye’de bugün her 5 çocuktan biri derin yoksulluk sorunları ile yüzleşmekte, yeterli ve besleyici gıdaya ulaşamamaktadır. Bu noktada yapılacak en acil eylem, bir an önce okullarda kamunun öğle yemeği ile temiz ve sağlıklı su su sunmasıdır.

Millî Eğitim Bakanlığı 6 Şubat 2023 itibariyle okul öncesinde ücretsiz yemek uygulamasını kademeli olarak başlatmıştır. Resmi okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden tüm okul öncesi eğitim kurumlarındaki çocuklara haftanın 5 günü, günlük bir öğün beslenme verilmesi uygulaması gözden geçirilerek yaygınlaştırılması gerekirken, alınan yeni bir kararla okulöncesi eğitimde uygulanan bir öğün yemek uygulaması deprem bölgesindeki iller dışında tamamen kaldırılmıştır. Ülkenin dört bir yanında okul yönetimleri velilerden çocuklarına beslenme çantası hazırlamalarını talep etmiştir.  MEB, çocuklarımızın sağlıklı gelişimi ve eğitim sürecinin sağlıklı işlemesi için öğrencilerin beslenme sorununu çözmek için ayrı bir bütçe ayırmak durumundadır." dedi.

4 yıl geçti aradan 4 yıl geçti aradan

Çaycuma İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü verilecek imza metni şöyle:

"Sağlıklı beslenme alışkanlığının çocukların sadece büyüme ve gelişiminde değil, okul başarısı üzerinde de son derece etkili olduğu konusunda çok sayıda bilimsel araştırma vardır. Yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat süreleri kısalmakta, algılamaları azalmakta, zaman zaman öğrenme güçlüğü ve davranış bozuklukları gelişebilmekte ve benzeri nedenlerden dolayı okul başarıları düşebilmektedir.

Ülkemizde eğitim ve öğretimde son yıllarda öne çıkan en önemli sorunlardan birisi öğrencilerin okullardaki beslenme sorunudur. Özellikle ekonomik krizle birlikte hızlı artan yoksullaşma, öncelikle en hassas durumdaki çocukları etkilemiştir. Türkiye’de çok sayıda öğrenci okula kahvaltı yapmadan gitmekte, yine birçok öğrencinin okulda yemek yemeden günü tamamladığı ve eve döndüğü görülmektedir.

Güvenli suya erişim de tüm insanlar için temel bir haktır. Çok sayıda öğrenci içilebilir, sağlıklı ve temiz suya ücretsiz ulaşamamaktadır. Okullarda tuvalet dışında temiz ve içilebilir nitelikte suya erişim için çeşmelerin oluşturulması gerekmektedir.

Bu sorunlar temel ve acilen çözülmesi gereken sorunlardır. Okul öncesinden yükseköğretime kadar eğitimin bütün kademelerinde öğrencilerin sağlıklı beslenmesi ve temiz ve içilebilir nitelikte suya ulaşabilmesi için gerekli önlemleri almak devletin öncelikli sorumluluğu olmak zorundadır.

Bu nedenlerle Çaycuma genelinde tüm öğrencilere ücretsiz ve sağlıklı bir öğün yemeğin verilmesinin yanı sıra öğrencilerin içilebilecek nitelikte, temiz ve sağlıklı suya ücretsiz ulaşmasını sağlayacak çalışmaların başlatılmasını talep ediyoruz." (Haber merkezi)

WhatsApp-Image-2023-11-02-at-09.47.20-(1)

Editör: Murat Barutçu