Geçtiğimiz günlerde Hakkari ve Tunceli'de meydana gelen 4'ün üzerindeki büyüklükteki depremlerin ardından dikkatler, Doğu Anadolu bölgesine çevrildi. Deprem uzmanı olan Prof. Dr. Naci Görür, Doğu Anadolu fay hattının potansiyel olarak her an 7 ve üzerinde bir deprem üretebileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Şaşırtan açıklama: “Sıcaklık rekoru kırıldı” Şaşırtan açıklama: “Sıcaklık rekoru kırıldı”

Kahramanmaraş'ta yaşanan depremin ardından bölgede aşırı derecede sıkışma olduğunu ve basınç birikimi meydana geldiğini ifade eden Prof. Dr. Naci Görür, deprem riski taşıyan bölgelerde depreme dayanıklı, dirençli kentlerin oluşturulması çağrısında bulundu. Görür, Tunceli'nin çevresinin fay hatlarıyla çevrili olduğunu, Ovacık, Malatya, Doğu Anadolu ve Nazımiye faylarının bu bölgede etkili olduğunu belirtti.

Naci Görür'ün uyarıları şu şekilde devam etti: "Tunceli'nin çevresi faylarla sarılı. Ovacık, Malatya, Doğu Anadolu, Nazımiye Fayı bu bölgede etkili. Kuzey Anadolu Fayı en son 1784'te Erzincan ile Bingöl-Karlıova arasında deprem üretti. Yedisu Fayı her 250 yılda bir deprem üretebilir. Fayın tekrar periyodu dolmuş olabilir, ayrıca 6 Şubat depremleri bu fayların uç kesimlerine stres transfer etmiş olabilir. Bu nedenle endişe ediyoruz."

Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat'taki büyük depremlerin Arap Levhası'nın kuzeye doğru 7 metre hareket etmesine neden olduğunu ve Bitlis-Zagros kuşağını etkilediğini belirterek, Adıyaman'dan başlayarak Hakkari'ye kadar olan her ilde deprem beklenebileceğini ifade etti. Görür, "İnsanlarımızın can kaybı yaşamaması için gerekli hazırlıkların yapılması önemlidir." diye ekledi. /Haber Merkezi

Editör: Murat Barutçu