Zonguldak’ta uzun süredir dövme sanatçılığı yapan esnaf Muhsin Yazıcı, özellikle sosyal medya üzerinden randevu alarak evlerde ya da seyyar olarak çalışan dövmecilerin halk sağlığı açısından ciddi tehlike oluşturduğunu söyledi. Yazıcı, vatandaşlara “Sertifikasız, ruhsatsız ve denetimsiz dövmecilere itibar etmeyin” çağrısında bulundu.

Dövmenin sadece estetik değil, aynı zamanda sağlıkla ilgili bir işlem olduğunu vurgulayan Yazıcı, şunları söyledi:
“Dövme yaptırılacaksa mutlaka sertifikalı dövmecilere yaptırılmalı. Dükkanlarda ruhsatı ve ustalık belgesi olan yerler tercih edilmeli. ‘Bu dövmeyi ben de yaptırdım, Ahmet de yaptırdı’ demek önemli değil. Önemli olan, mutlaka bir stüdyo tercih edilmesidir. Seyyar dövmecileri kesinlikle tavsiye etmiyorum. Evlerde vesaire yapılan dövmeler sağlık açısından risklidir. Bu sonuçta doğrudan sağlıkla ilgili bir durum.”

Kendi iş yerlerinin Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumlar tarafından denetlendiğini belirten Yazıcı, kullanılan malzemelerden faturalara kadar her detayın kayıt altında olduğunu vurgulayarak, “Bizler sağlık kurumları tarafından sürekli denetleniyoruz. Kullandığımız boyalardan yapılan tetkiklere, ürünlerin ilk alım tarihlerinden fiş ve faturalarına kadar her şey kontrol altında. Dövme bir kez yaptırılıyor ama bu tek seferlik işlem sağlık açısından son derece önemli. Bu nedenle stüdyolarda dövme yaptırmak her zaman daha sağlıklı ve mantıklıdır.” dedi.

Zonguldak’ın zirvesine ilk kar düştü
Zonguldak’ın zirvesine ilk kar düştü
İçeriği Görüntüle

Seyyar dövmecilerin sadece vergi değil, insan sağlığı açısından da ciddi sorunlara yol açabileceğini ifade eden Yazıcı şöyle devam etti:
“Biz vergimizi veriyoruz. Bu konu elbette vergi dairesini ilgilendirir ancak ben meseleye sağlık açısından bakıyorum. Sağlıklı bir işlem yaptırmak istiyorsanız, karşınızda muhatap bulabileceğiniz bir yer olmalı. Bu da seyyar değil, sabit ve kayıtlı bir işletme olmalıdır.
Gidip hesap sorabileceğiniz, iletişim kurabileceğiniz, sürekli ulaşabileceğiniz kişilerin bulunduğu dövme stüdyoları tercih edilmeli. Merdiven altı değil, profesyonel ve belgeli dövmeciler tercih edilmeli.”

0Ef0Dc2F 79Ed 443B 970F 774Ce355E017

Muhabir: Fadime YILMAZ ELMA