Tarihte taşkömürünün bulunmasının ardından değer kazanan ve ticaretin merkezlerinden biri olmayı başaran Zonguldak’ın günümüzde il olmaya çalışan ilçesi Ereğli’nin, Padişah I.Murat döneminde Osmanlı topraklarına katılmamak için mücadele verdiği öğrenildi. Ereğli’nin o dönemdeki halkı verdiği mücadeleyi kazanarak Candaroğlu Beyliği’nin yanında yer almayı başarması ise tarihteki yerini aldı.

Tarihin dikkat çeken noktalarından biri ise Osmanlı Devleti’nin 1380’de Ereğli bölgesini alabilmek için Cenevizlilerle anlaşma yapması ve Ereğli’yi satın alması oldu.1392 yılına gelindiğinde ise Yıldırım Beyazıt’ın, Zonguldak bölgesini Osmanlı topraklarına katmayı başarmasına rağmen 1402 Ankara Savaşı’nda Timur’a yenilmesiyle topraklar bir kez daha Candaroğlulları’na kaldı.

Padişah Çelebi Mehmet, ülke bütünlüğünü sağlama politikaları çerçevesinde, Zonguldak’ın güney kesimini 1417’de Osmanlılara katarken, kıyı şeridindeki iskelelerde ticari yaşam yine Cenevizlilerin elinde kaldı.  1460 yılında Fatih Sultan Mehmet Amasra’yı alır. Candaroğulları Beyliği’ne son verir ve yöredeki Hıristiyan azınlıklar İstanbul’a yerleşmek zorunda kalır.

Osmanlı Devleti’nin ilgisini çekmeyen Zonguldak ve yöresi önce 1654 yılında Kazak korsanlarca, sonra da korsanlara karşı halkı korumak amacıyla gelen yeniçerilerce yağmalandı. Ekonomik ve ticari önemini yitiren bölgeye devlet sahip çıkmayınca eşkıyalar ve ayanların baskısı halkı göçe zorladı.

Kontrolden çıkan motosiklet devrildi, sürücüsü yaralandı Kontrolden çıkan motosiklet devrildi, sürücüsü yaralandı

Taşkömürünün 1829’da bulunmasıyla tekrar önem kazanan bölge 1882 yılından sonra yabancı sermayenin ilgi merkezi olur. Taşkömürü havzasındaki üretim ocakları İngiliz, Fransız, Alman, Belçika, Rus, Yunan ve yerli şirketlerce çalıştırıldı.

Zonguldak’ın yaşadığı zor günlere yenileri 1919’da eklendi. Yöredeki şirketlerinin haklarını korumak, kömür üretimini artırmak bahanesiyle Fransız askerler 8 Mart 1919’da Zonguldak’ı, 8 Haziran 1919’da ise Ereğli’yi işgal ettiler. Var olan Müdafa-i Hukuk Cemiyetlerinin oluşturduğu milis güçleriyle Fransızlar 18 Haziran 1920’de Ereğli’den, 21 Haziran 1920’de de Zonguldak’tan çekilmek zorunda kaldılar. /Haber: Fadime YILMAZ ELMA

Kayalıklardan düşen genci, yolcu treni kurtardı Kayalıklardan düşen genci, yolcu treni kurtardı

Otelde ölü bulundu! Otelde ölü bulundu!

Karşıya geçmek istedi! Karşıya geçmek istedi!

Kumtarla'da intihar! Kumtarla'da intihar!

Editör: Murat Barutçu