Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullardaki yazılı sınavlara yönelik yeni bir uygulama üzerinde çalıştığı belirtildi. Türkiye genelinde ölçme ve değerlendirme süreçlerinde ortak bir standart oluşturmayı amaçlayan sistemin, 26 Ekim 2026 Pazartesi günü kullanıma açılmasının planlandığı aktarıldı.

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, yeni uygulamada öğrencilerin yalnızca ezber bilgileri değil, öğrendiklerini yorumlama ve analiz etme becerileri de ölçülecek.

Hangi sınıfları kapsayacak?

Yeni sistemin ortaokul ve lise düzeyindeki belirli sınıflarda uygulanması öngörülüyor.

Ortaokullarda 5, 6 ve 7'nci sınıflar, liselerde ise 9, 10 ve 11'inci sınıflar uygulama kapsamında yer alacak.

Türkçe, Türk dili ve edebiyatı, matematik, fen bilimleri, fizik, tarih ve İngilizcenin de aralarında bulunduğu toplam 16 ders için açık uçlu sorular hazırlanacak.

İlk etapta 8 bin soru sisteme yüklenecek

Yeni uygulamanın temelini geniş kapsamlı bir soru havuzu oluşturacak.

Haberde aktarılan bilgilere göre, ilk aşamada sisteme yaklaşık 8 bin nitelikli soru yüklenmesi planlanıyor.

Her sınav döneminde havuza 8 bin yeni soru daha eklenerek farklı kazanımlara ve zorluk seviyelerine uygun içeriklerin artırılması hedefleniyor.

Elazizder’den 350 öğrenciye kırtasiye desteği
Elazizder’den 350 öğrenciye kırtasiye desteği
İçeriği Görüntüle

Öğretmenler soruları değiştirebilecek

Sınav hazırlama sürecinde öğretmenlere de önemli görevler verilecek.

Zümre öğretmenleri, derslerde işlenen konulara uygun iki açık uçlu soruyu sisteme kendileri ekleyecek.

Sınavın kalan soruları ise öğretmenin belirlediği zorluk seviyesine göre soru havuzundan otomatik olarak seçilecek.

Sistem tarafından hazırlanan sınav kâğıtları ve cevap anahtarları öğretmenlerin kontrolüne sunulacak. Öğretmenler, uygun bulmadıkları soruları gerekçelerini belirterek iki kez değiştirebilecek.

Böylece sınavların hazırlanmasında hem ortak soru havuzundan hem de öğretmenlerin değerlendirmelerinden yararlanılması amaçlanıyor.

Sınav sonuçları e-Okul'a aktarılacak

Yeni sistemin önemli aşamalarından biri de sonuçların değerlendirilmesi olacak.

Sınavların ardından öğrencilerin elde ettiği sonuçlar e-Okul sistemine işlenecek.

Böylece öğrencilerin hangi konularda başarılı olduğu, hangi kazanımlarda ise eksiklerinin bulunduğu daha ayrıntılı şekilde takip edilebilecek.

Bu verilerin öğretmenlerin ders planlamalarında kullanılmasının hedeflendiği belirtildi.

Öğretmenlerden iş yükü uyarısı

Yeni uygulamanın öğretmenler açısından ek iş yükü oluşturabileceği yönünde endişeler de dile getiriliyor.

Özellikle açık uçlu soruların hazırlanması, cevapların tek tek değerlendirilmesi ve sonuçların sisteme girilmesinin zaman alacağı belirtiliyor.

Bazı eğitimciler, ölçme ve değerlendirmede ortak standart sağlanmasının önemli olduğunu ancak uygulamanın öğretmenlerin mevcut sorumluluklarını artırabileceğini ifade ediyor.

Yeni sistemin okullarda nasıl uygulanacağı ve öğretmenlerin iş yüküne nasıl yansıyacağı, uygulamanın başlamasıyla daha net görülecek.

Kaynak: Türkiye Gazetesi