Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan verilere göre Mart ayı enflasyonu aylık bazda %3,16, yıllık bazda ise %68,50 olarak gerçekleşti. Beklentilerin altında kalan bu rakamlar, bir nebze olsun rahatlama sağladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadeleye devam edeceklerini belirterek, "Fiyat istikrarı hedefimize ulaşana kadar ne gerekiyorsa yapacağız." dedi.

Enflasyonda Beklentilerin Altında Kalma Sevinci

Mart ayı enflasyon rakamları, ekonomistlerin beklentilerinin altında kaldı. Aylık bazda %3,16, yıllık bazda ise %68,50 olarak gerçekleşen enflasyon, son aylardaki düşüş eğilimini sürdürdü.

Giyim ve Ayakkabıda En Düşük Artış

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %50,10 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, en yüksek artış ise %104,07 ile eğitimde gerçekleşti.

Eğitimde En Yüksek Artış

Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre en fazla artış gösteren ana grup %13,08 ile eğitim oldu. Alkollü içecekler ve tütün ise %0,02'lik düşüşle tek azalan grup oldu.

Özel Kapsamlı TÜFE de Yükseldi

Özel kapsamlı TÜFE göstergesi yıllık %71,89, aylık %3,14 olarak gerçekleşti.

Bakan Şimşek'ten Değerlendirme

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon rakamlarını değerlendirerek, "Aylık enflasyon öngörümüz doğrultusunda mart ayında geriledi. Para politikasındaki ilave sıkılaşma talepteki dengelenmeye önemli katkı sağlarken dış finansman imkanlarının daha da artması makro finansal istikrarı güçlendirecektir." dedi.

2024 yılı Mart ayında Yİ-ÜFE, bir önceki aya göre %3,29, bir önceki yılın Aralık ayına göre %11,59, bir önceki yılın aynı ayına göre %51,47 ve on iki aylık ortalamalara göre %45,28 artış gösterdi.

Küçük esnafa yakın markaj! Berber, market, manav, bakkala sıkı denetim Küçük esnafa yakın markaj! Berber, market, manav, bakkala sıkı denetim

Enflasyondaki Düşüş Sürecek mi?

Mart ayı enflasyon rakamları, son aylardaki düşüş eğiliminin devam ettiğini gösteriyor. Hükümetin enflasyonla mücadeledeki kararlılığı ve para politikasındaki sıkılaşma, enflasyonun önümüzdeki aylarda da gerilemesini sağlayabilir.

Kaynak: Haber Merkezi