Genel Maden İşçileri Sendikası 12. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi. Mevcut başkan Hakan Yeşil güven tazeledi.

Dedeman Otel’de gerçekleştirilen Genel Maden İşçileri Sendikası 12. Olağan Genel Kuruluna; Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Milletvekilleri Polat Türkmen, Ahmet Çolakoğlu, Hamdi Uçar, CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, delegeler ve madenciler katıldı.

Genel kurulun divan heyeti Türk-İş Mali Sekreteri Ramazan Ağar, Tarım-İş Genel Başkanı İlhami Polat, Basın-İş Genel Başkanı Savaş Nigar, GMİS Merkez Şube Başkanı Aysel Yaman Kocabaş, Kozlu üst kurul delegesi Ergin Ak tarafından oluştu.

Genel Kurulun açılış konuşmasını yapan GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, şunları söyledi:

YEŞİL: “İHMALİ BULUNANLARIN EN AĞIR CEZAYI ALMALARINI TALEP ETTİK”

“Mücadele tarihi kömür üretiminin başladığı 1848 yılına kadar uzanan Sendikamız, resmi olarak 1946 yılında kurulmuştur ve verdiği hak ve demokrasi mücadelesiyle Türkiye’de ve dünyada saygın bir yer edinmiştir. 14 Ekim 2022 tarihinde TTK Amasra Müessesemizde meydana gelen grizu faciasında hayatlarını kaybeden 42 maden şehidimize, grizu facialarında, göçüklerde, iş kazalarında yitirdiğimiz tüm maden ve MTA şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum. Elbette hata ve ihmaller olmasa böyle bir kaza meydana gelmezdi. Kaza ile ilgili soruşturmalar, adli süreç ve incelemeler sürüyor. Kaza ile ilgili gerek adli gerekse inceleme süreçlerini yakından takip ediyoruz. İhmali bulunanların, kazanın sorumlularının en ağır cezayı almalarını talep ettik. Israrla ve kararlı şekilde, sonuç alıncaya kadar süreci takip edeceğiz. Amasra Maden Şehitlerimizi unutmayacak ve asla unutturmayacağız. Tüm maden şehitlerimizin ve tüm şehitlerimizin mekanları Cennet olsun.

YEŞİL: “YARININ HESABINI YAPAMAZ HALE GELDİK”

Bugün Türkiye’de yüksek enflasyon nedeniyle düşen alım gücünü yükseltmek için asgari ücretten, memur ve emekli maaşlarına kadar yapılan ek zamlarla, yeni yeni ekonomik paketlerle önlemler alınmaya çalışılsa da hayat pahalılığına kalıcı bir çözüm bulunabilmiş değil. Yarının hesabını, bugünden yapamaz hale geldik. Bir yandan işsizlik rakamları artarken diğer yandan ucuz ve niteliksiz işgücünün yaygınlaştırılması çabaları, emekçileri ek iş yapmaya, emeklileri çalışmaya zorluyor. Türkiye’nin bu sorunları çözecek, her engeli aşacak güçlü bir potansiyeli mevcuttur. Yerli ve milli sosyo-ekonomik politikalar üretilerek, bu potansiyel acilen harekete geçirilmeli, halkımızın ve emekçilerin refah düzeyi yükseltilmelidir.

YEŞİL: “TÜRKİYE İTHALATÇI POLİTİKALARDAN VAZGEÇMELİ, YERLİ VE MİLLİ KAYNAKLARINI HAREKETE GEÇİRMELİDİR”

Dünyada son dönemde yaşanan en önemli sorunların başında enerji krizi geliyor. Enerji odaklı yaşanan savaşlar, çatışmalar ve politik gerilimler nedeniyle enerji hammaddelerinin temininde ciddi sorunlar yaşanıyor. Enerji fiyatları tarihte görülmemiş bir şekilde hızla yükseldi. Enerji maliyetlerindeki artışlar gıdadan hizmet sektörlerine kadar birçok alanda yatırımları ve fiyat dengesini olumsuz etkiledi. “Yerli ve milli üretim” politikalarının oluşturulmasının önemi bu dönemde çok net olarak bir kez daha ortaya çıktı. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere gelişmiş ülkeler dahi kendi yeraltı ve yerüstü kaynaklarını değerlendirmek için politika değişikliklerine gitmek zorunda kaldı. Türkiye de ithalatçı politikalardan vazgeçmeli, yerli ve milli kaynaklarını harekete geçirmelidir. Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz rezervi, Zonguldak ve bölgesinin enerji üssü olma özelliğini pekiştirirken doğalgazda dışa bağımlılığın azaltılması yönündeki umutları da arttırdı. Yerli ve milli kaynağımız, sanayinin ve demir-çelik sektörünün stratejik hammaddesi taşkömürü üretiminin de artırılması ve taşkömürünün de yeniden ülkemiz sanayisinin lokomotifi olma özelliğine kavuşturulması gerekiyor.

YEŞİL: “RÖDEVANSLI İŞLETMELERE VE MADENCİLİK SEKTÖRÜMÜZE SAHİP ÇIKILMASINI İSTİYORUZ”

Soma faciasının ardından maden şehitlerinin yakınlarına tanınan haklardaki tarih sınırlandırmasının kaldırılmasıyla ilgili Maden Şehit Aileleri Derneğimiz ile birlikte mücadele verdik. Amasra kazasının ardından ilgili yasada yapılan değişiklik Meclis’te kabul edildi ve tarih sınırlaması kaldırıldı. Ayrıca maden şehit ailelerinde hak sahiplerine aylık bağlanması kararı yasaya eklendi. Mücadelemize büyük destek veren TÜRK-İŞ Genel Başkanımız Sayın Ergün Atalay başta olmak üzere emek veren, duyarlılık gösteren, katkı ve destek veren herkese teşekkür ediyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının Cumhuriyetimizin ilk yıllarında sahip çıktığı ve Türkiye’de kömür sektöründe tarihsel birikime sahip olan, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na,  Türkiye Kömür İşletmeleri’ne, Maden Tetkik Arama Kurumu’na, öz kaynaklarımızı ülke ekonomisine katan rödevanslı işletmelere ve madencilik sektörümüze sahip çıkılmasını istiyoruz.

YEŞİL: “EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET İSTİYORUZ”

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerimize önümüzdeki günlerde başlayacağız. Yüksek enflasyonla birlikte gerileyen alım gücünü yükseltmek en öncelikli hedefimizdir. Eşit işe eşit ücret istiyoruz. Düşük ücret sorunlarının çözülmesini istiyoruz. Vergide adalet istiyoruz. Ocak ayında aldığımız ücreti Aralık ayında da almak istiyoruz. Çalışma hayatımızdaki kökleşmiş sorunlara kalıcı çözümler üretilmesini istiyoruz. Örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun işçi açıklarının giderilmesini ve norm kadroyla çalışır hale getirilmesini istiyoruz. Maden Tetkik Arama Kurumu’nun daha aktif hale getirilmesini istiyoruz. Biz yerli ve milli üretim ekonomisini savunuyoruz. Bizler işimize, ekmeğimize, işyerimize sahip çıkmanın, halkımızın ve Türkiye’nin geleceğine sahip çıkmak olduğunu çok iyi biliyoruz. 174 yıldır bu topraklarda kömür üretiyoruz. Genel Maden İşçileri Sendikası ve madenciler olarak her şart altında demokrasiye sahip çıktık, sahip çıkmaya devam edeceğiz. Biz emekçiler ve demokrasiden yana olan insanlar omuz omuza vereceğimiz mücadele ile birlik ve dayanışma içinde sorunları tek tek çözecek, engelleri aşacak ve Türkiye’yi, ulusumuzu ve tüm emekçileri daha güzel günlere taşıyacağız.”

YAVUZYILMZ: “GMİS OLARAK ÜVEY EVLAT MIYIZ?”

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz; “Sayın divan başkanı Türk-İş yetkilisi, Ak Parti milletvekilleri de burada biz kendilerinden TTK yerüstü işçilerinin eşit işe eşit ücret sorununu çözüp çözmeyeceklerini duymak istiyoruz. Yol-İş Sendikasının bu sorunu yıllar önce çözüldü. Buradan soruyorum biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak üvey evlat mıyız? Bu sorunu bu toplu iş sözleşmesinde çözün. TTK’da resmi rakamlara göre 2022 yılı Nisan ayı verilerine göre toplam yeraltı ve yerüstü işçi sayısı 7 bin 474, norm kadrosu 14 bin. Yani 2 işçinin yapması gereken işi 1 işçi yapıyor. 2022 yılında ortalama 1500 işçinin sanatı değiştirilerek başka sanatlarda çalıştırıldığı resmi belgelerde belirtiliyor. Yani hem 2 işçinin yapması gereken işi 1 işçi yapıyor o da kendi uzmanı olduğu işi yapmıyor. Durum bu kadar vahim! Felakete giden yolun taşları böyle bir bir maalesef döşeniyor. Biz TTK’ya 5 bin işçi alınmalı diyoruz. Bu 5 bin işçide kademeli alınır. Bu konuda sendikanın da çabası var. Acil, hemen 3 bin işçi diyorlar bizde bunu sonuna kadar destekliyoruz. Zaten 1-2 yıl daha maden işçisi alınmazsa burada kömür üretilemeyecek duruma gelinecek.”

TÜRKMEN: “EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET YILLARDAN BERİ SÜRÜP GİDİYOR”

Ak Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen: “Genel kurulumuz hayırlara vesile olsun. Zor bir meslek, zor bir hayat, geçmişi sıkıntılı olan bir hayat ama Türkiye’yi, dünyayı en zor günlerinde ayağa kaldıran, sanayisini geliştiren, yaklaşık 5 bin şehidi olan bir meslek. Eşit işe eşit ücret dediğimiz hadise yıllardan beri sürüp gidiyor. Bunun için çabalarımızı sarf ediyoruz. Hükümet diye adlandırdığımız bakanlarımızla, cumhurbaşkanımızla zaman zaman sendikalarımızla bunları görüşüyoruz. Kısmen geçen dönem bir iyileştirme oldu inşallah bu dönemde de toplu sözleşmede Türk-İş ve GMİS’in başkanlığında el birliği ile bütün milletvekillerimiz olarak kardeşlerimizin yanında onların haklarını alabilmesi adına ne yapılması gerekiyorsa yapmaya hazırız.”

TUTULMAZ: “İLİMİZİN TARİHİ 202 ASRA YAKIN BİR MADENCİLİK TECRÜBESİ VAR”

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz: “Madenci kardeşlerimiz başta olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle minnetle anıyorum, ailelerine sabırlar diliyorum yaralı kardeşlerimize de Allahtan acil şifa diliyorum. Şimdi tabii bir il merkezinde ilde genel merkezi olan bir sendikanın genel kurulunu bugün burada yapıyoruz. Zonguldak’ın işçi açısından emek açısından ne kadar önemli bir şehir olduğunu da bize gösteriyor. Tarihi 202 asra yakın bir madencilik tecrübesi var ilimizin o günden bu tarafa ülkemizin kalkınmasını refahına büyük katkısı olan bir bölgedeyiz, ildeyiz. Tabi bizim önce büyüklerimiz bugün de siz değerli çalışanlarımız ülkemizin kalkınmasını refahına büyük bir katkı sağlıyorsunuz. Bundan dolayı sizlere teşekkür ediyoruz.

TUTULMAZ: “SENDİKACILIĞIN BAKIŞI DA ŞEKLİ DE DEĞİŞTİ”

Geçmiş 100 yılın enerjisiydi ilimiz bu yine bu yüzyılda da doğalgaz’la enerjisi olmaya devam ediyor. Yaradan’ın ilimize bir lütfu ve bunu da biz Zonguldaklılar olarak ülkemizin enerjisi olarak ülkemizin kalkınmasına bir yön vermek adına ülkemizin kalkınmasını daha da fazla ilerletmek adına kullanıyoruz ve emek harcıyoruz bundan dolayı Zonguldaklılar olarak ne kadar gurur duysak onur duysak azdır. Tabi gelinen çağda sendikacılığın bakışı da şekli de değişti bununda farkında olmamız gerekiyor. Başlangıçta çıkışıyla bugüne kadar gelişinde büyük bir ivme geçirdi her şeyde olduğu gibi sendikacılık da geçirdi. Sendikaya özellikle burada şu çağrıyı yapmak istiyorum. Sadece ücret sendikacılığı olarak değil ilimizin kalkınmasına yönelik gerek işçilerimizin niteliğinin artırılması gerek işçilerimizin sayısının artırılması gerekse de diğer paydaş kurum ve kuruluşlarla işbirliği alanında daha verimli ülkemizin ve özellikle de ilimizin  kalkınmasına daha uygun nasıl bir katkı sağlayabiliriz şeklinde bir çalışma yaparlarsa bundan öncelikle ilimiz daha sonra muhakkak ülkemiz ama en fazlada siz değerli işçilerimiz ve işçi olma gayreti çabası içerisinde olan halkımıza bunun katkısı olacaktır. Bunu ben özellikle buradan sendikaya bir çağrı olarak iletmek isterim. 

TUTULMAZ: “ÇOK SAYIDA İNSANA İŞ İMKANI DOĞACAK”

İlimiz bir sanayi kültürüne sahip bu sanayi kültürünün de etkisiyle son yıllarda organize Sanayi bölgelerimiz doldu yeni organize Sanayi bölgelerini icra etmek üzere sayın vekillerim izle bakanlıklarımıza beraber çalışmalarımız devam ediyor. Bu şu anlama geliyor ülkemizin refahına farklı alanlarda da artık katkı sağlamaya başlayan bir Zonguldak var. Bu doğal gazın inşallah bir ay sonra sınırlarımıza gelerek karaya çıkarak buradan ülkemizin hizmetine sunulmasıyla beraber yeni iş kolları ortaya çıkacak bu iş kollarında da çok sayıda insana iş imkanı doğacak. Bunu sadece belirli bir alanda değil farklılaşarak ilimizin zenginliğini artırmamızla bunun da önemli bir rol olup olacaktır.”

Konuşmaların ardından tek liste ile gerçekleştirilen genel kurulda yeni yönetim şu isimlerden oluştu; Genel Başkan Hakan Yeşil, Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, Genel Mali Sekreteri Yalçın Yiğit, Genel Sekreter Yener Arslanbuğa.

Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Seçkin