Kamyonet ile otomobil çarpıştı! Kamyonet ile otomobil çarpıştı!

Küresel ısınma nedeniyle meydana gelen aşırılıkların çevreye verdiği zarar her geçen gün artıyor. Yaşanan yağış rejimindeki ani değişkenlikle doğal afetlerin arttığı Doğu Karadeniz’de, atıklar, derelerle sürüklenip, ulaştığı Karadeniz'de kirliliğe neden oluyor. Uzmanlar, ani ve kararsız yağış artışının, Karadeniz için tehlike olduğunu belirterek, atık miktarının fazlalaşmasıyla, balık ve diğer organizmaların zarar görmesinin kaçınılmaz hale geldiğini söylüyor.

Ulusal basında yer alan haberlere göre geçtiğimiz sene dünyada kayıtlardaki en sıcak 12 aylık dönem yaşanırken, Türkiye'yi de etkisi altına alan küresel ısınma sellere, taşkınlara ve yangınlara neden oluyor.

Karadeniz'de, yağış rejiminin değişmesiyle ani sel ve heyelan riski artan bölgelerde, son dönemde doğal afetler yaşanıyor. Özellikle deniz seviyesinden yüksek kesimlere atılan çöp ve atıklar, debisi artan derelere sürüklenip, ulaştığı Karadeniz kıyılarında birikiyor.

Evsel, plastik, metal ve hafriyat gibi atıklar, oluşturduğu kirliliğin yanı sıra deniz ekosistemini de tehdit ediyor. Zonguldak, Bartın, Kastamonu’dan Trabzon ve Rize’ye kadar olan sahillerdeki kirlilik tehlikeli boyutlarda.

KARADENIZ 3-min

Ölen kızlarının cenazesinin getirildiği ev mezarları oldu Ölen kızlarının cenazesinin getirildiği ev mezarları oldu

'KARADENİZ İÇİN ÇOK CİDDİ BİR TEHLİKE'

Uzmanlar küresel ısınmanın neden olduğu ani, aşırı ve şiddetli yağışların, katı atık kirliliğini Karadeniz’e taşıdığını belirterek, "Küresel ısınmayla ısınan Karadeniz'de daha çok buharlaşma ve yağışlarda da artış şekline kendini gösterme ihtimali var. Bu da Karadeniz için çok ciddi bir tehlike. Bu da 'ani ve şiddetli yağışlara bağlı olarak sel olayların daha sık, daha kararsız şekilde görünmesi' demek” diye konuştular.

“Şiddetli yağışlar sonrasında bu karalarda birikmiş olan katı atıkların denize taşımaya başladığını belirten uzmanlar, "Bu da Karadeniz'in özellikle deniz turizmi yapılan plajlarında, yılın tamamında atık kirliliğinin oluşmasına, artı denizin içerisinde de balık avcılığı yapılan sahalarda daha çok miktarda plastik atık ve diğer atıkların görülmesine sebep oluyor." dediler (Haber merkezi)

Editör: Virda Şahin