Bu haftanın Cuma hutbesinin ana teması, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 15 Eylül 2023 tarihinde tüm Türkiye'deki camilerde okunmak üzere hazırlanan "Ahîlik, Dürüstlük ve Merhameti Ticarete Hâkim Kılmak" başlıklı hutbeydi.

Ev sahipleri ile kiracıların birbirlerine haksızlık yapmamaları gerektiğine vurgu yapıldı.

Hutbe, kiracı ve ev sahibi arasındaki ilişkinin nasıl olması gerektiğini ele aldı. Başlangıçta, İslam'ın ticarette de helal-haram duyarlılığına önem verdiği, doğruluk, dürüstlük ve merhameti teşvik ettiği hatırlatıldı. Hırs, tamah, yalan, hile, aldatma, haksızlık gibi her türlü kötü davranışın ise İslam'a göre yasaklandığına dikkat çekildi.

"Mümin, servet ve malın esiri olamaz" ifadesiyle devam eden hutbede, müminin kendi rızkına hakkını vermesi gerektiği vurgulandı. Daha fazla kazanç elde etmek uğruna temel ihtiyaç maddelerini stoklamamanın önemine dikkat çekildi. Ayrıca, ev ve iş yerlerini kasıtlı olarak boş bırakarak fiyatları yükseltmeme gerekliliği vurgulandı. Merhametli ev sahiplerinin kiracılarının ailelerini de göz önünde bulundurması ve insaflı kiracıların ev sahiplerini mağdur etmemesi gerektiği belirtildi.

Hutbe, "Kimseye kasten zarar verilemez" ilkesine de vurgu yaparak, bir kişinin canına, malına ve haysiyetine zarar vermenin haram olduğunu ve büyük günahlardan biri olduğunu hatırlattı.

Hutbenin diğer bölümlerinde, müminlerin ticarette sadece dünya kazancını değil, ahiret hesabını da göz önünde bulundurması gerektiği, haksız kazançtan, karaborsacılıktan ve istismardan kaçınılması gerektiği vurgulandı. Peygamber Efendimiz'in "Bizi aldatan bizden değildir" sözünden yola çıkarak, ticaretin sevgi, saygı, kardeşlik, merhamet, doğruluk ve dürüstlük gibi erdemleri yansıtması gerektiği anlatıldı.

Son olarak, hutbe, günümüzde helal-haram hassasiyetinin azaldığını ve ahlaki değerlerin göz ardı edildiğini dile getirdi. Ahîlik ilkelerini benimsemek ve ticaret hayatına bu ilkeleri yeniden yerleştirmek için çaba göstermenin önemine vurgu yapıldı. Müminlerin dürüst ve güvenilir tüccarlar olmaları gerektiği belirtilerek, bu şekilde kıyamet gününde kazançlarının ve harcamalarının hesabını verecekleri hatırlatıldı.

Ayrıca, Nisâ Suresi'nin 29. ayeti, hutbede özel bir vurguyla hatırlatılarak, karşılıklı rıza temelinde ticaret yapılmasının önemi vurgulandı ve haksız ve haram yollarla mal edinmenin ve kendini helak etmenin Allah katında hoş karşılanmadığı ifade edildi. Allah'ın çok merhametli olduğu unutulmamalıdır.

Hasta yataklarında çiçek sürprizi duygulandırdı Hasta yataklarında çiçek sürprizi duygulandırdı

”Ey iman edenler! Karşılıklı rızaya dayanan ticaret dışında, mallarınızı aranızda haksız ve haram yollarla yemeyin ve kendinizi helak etmeyin. Şüphesiz Allah size karşı çok merhametlidir.” Haber Merkezi

Editör: Virda Şahin