Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, katıldığı bir canlı yayında kiralardaki yüzde 25 sınırlamasıyla ilgili önemli bir açıklama yaptı. Bakan Tunç, artık bu durumun devam etmeyeceğini belirterek, "Artık durumun sürmesine gerek kalmadı" dedi.

Zincirleme trafik kazası:  Çok sayıda araç birbirine girdi Zincirleme trafik kazası: Çok sayıda araç birbirine girdi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TV100'de katıldığı canlı yayında kira artışlarına getirilen yüzde 25 sınırlamasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Temmuz ayında süresi dolacak olan bu kararın, 1 Eylül'den itibaren kira davalarında arabuluculuk döneminin başlamasıyla sona ereceğini belirtti.

Bakan Tunç, kira artışlarının fahiş boyutlara ulaşmasını engellemek amacıyla getirilen yüzde 25 sınırlamasının, kiracıların mağduriyetini önlemek için alındığını vurguladı. Meclis'in bu konuda aldığı kararla birlikte, kira artışlarıyla ilgili endişelerin giderilmesi ve kiracıların korunması amaçlandı.

Arabuluculuk sürecinin başlamasıyla birlikte, kira davalarında uzlaşma sağlanması ve yüzde 25 kira artışı sınırlamasının artık gerekli olmadığını ifade eden Bakan Tunç, Türkiye genelinde arabuluculuk başvurularının sayısının oldukça yüksek olduğunu belirtti. Arabuluculuk süreci sayesinde birçok kira uyuşmazlığının mahkemeye taşınmadan çözüme kavuşturulduğunu ve bu durumun hem kiracılar hem de ev sahipleri açısından olumlu olduğunu dile getirdi.

Bakan Tunç, kira artışında uygulanan yüzde 25 sınırlamasıyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Kiralarda fahiş kira artışı nedeniyle mağduriyet oluşmaması için TBMM’de yüzde 25’le sınırlandırıldı. Sonrasında yine bu artışla ilgili endişeler devam etti ve 1 yıl daha uzatıldı. Temmuz itibarıyla sona ermiş olacak tabii bir anda fahiş artış olmaması için kanun koyucunun takdiri söz konusu oldu. Kiracıların mağdur olmaması adına Meclisimiz böyle bir karar verdi. Eski kiracıların kiralarla ilgili elbette serzenişleri oldu. Bir takım sorular yaşandı. 1 Eylül’den itibaren kira davalarında arabuluculuk dönemini başlattık. Yüzde 25 kira artışı durumunun sürmesine gerek kalmayacak. Kira uyuşmazlıklarıyla ilgili arabulucularımıza Türkiye genelinde 129 bin 259 başvuru var. Eğer arabulucu zorunlu olmasaydı bunların hepsi davaya intikal edecekti. bu rakamdan 69 bin 239'u anlaşmayla çözümlendi. İki taraflı düşündüğümüzde 140 bin kişinin adliyeye gitmemesi demek. Bu konudaki tartışmalar da ciddi şekilde düştü" /Haber Merkezi

Editör: Murat Barutçu