ZBEÜ Maliye Bölümü öğrencileri, engellilere umut oldular ZBEÜ Maliye Bölümü öğrencileri, engellilere umut oldular

Türkiye'de gittikçe popüler hale gelen süper meyve Aronya artık Tekirdağ'ın Şarköy İlçesinde de boy gösterip hasadı yapılmaya başlandı. Faydaları saymakla bitmeyen süper meyvenin kansızlığa çok iyi gelmesi, yüksek antioksidan taşıması, kanser hücrelerini azaltması nedeniyle birçok hastalığa şifa olduğu biliniyor. Aronyanın kilosu 200-250 lira arasında satılıyor.

Söz konusu meyve Zonguldak’ta da yetiştiriliyor. Zonguldak’ın Devrek ilçesinde geçtiğimiz yıl bu günlerde Aronya hasadı protokolün da katılımıyla yapılmıştı.

Hasat töreninde Aronya yetiştiricisi Yunus Emre Topal ise yaptığı konuşmada, "Eşim ile birlikte İstanbul'dan memleketim olan Devrek'e gelerek ilk işimiz Aronya bitkisini dikmek oldu. Bu yıl ikinci yılımız kök başına yaklaşık 1 kilo 200 gram ürün alıyoruz. Bitki bölgemizde çok güzel bir etkiyle karşılandı. Şu an itibariyle 110 dekara ulaştık ve kilosunu yüksek fiyatlara pazarlıyoruz. Deneme olarak bir dekar arazide başladık ve an itibariyle de beş dönüm arazide bu ürünü yetiştiriyoruz. Eşimin destek destekleriyle bu zamana kadar ulaştık. Bundan sonra bu meyveyi endüstriye kazandırıp bununla alakalı birçok endüstri ürününü elde edebilmek" ifadelerini kullanmıştı.

Aronya meyvesi, belirli kanser türlerine sahip kişilerde kanser hücresi büyümesini azaltabilir. Bir çalışma, aronia berry özütünün sıçanlarda kolon kanseri büyümesini önlemede etkili olduğunu gösterdi. Bununla birlikte, çalışmalar hala erken aşamadadır ve özütün insanlarda aynı etkiye sahip olup olmayacağını söylemek için çok erken. Öncelikle hamilelerin doktor kontrolünde kullanması gerekmektedir. Aronya çayı hormonları güçlendirdiği için hamilelerde belirli yan etkiler gösterebilir. Ayrıca kalp hastalarının ve diyabet hastalarının da yine doktora danışarak tüketmeleri tavsiye edilir. (Haber merkezi)

WhatsApp-Image-2023-08-24-at-13.59.05WhatsApp-Image-2023-08-24-at-13.59.05-(1)

Editör: Murat Barutçu