Obezite, insanlarda olduğu gibi kedilerde de önemli bir sağlık sorunu. Aşırı kilo, kedilerde bağışıklık sistemini baskılarken onkolojik hastalıklar da dahil olmak üzere birçok hastalığa kapı aralıyor. Kedilerin özel ihtiyaçları düşünülerek tasarlanmış doğru ve dengeli beslenme, düzenli veteriner hekim ziyaretleri ve egzersizler ile kedileri aşırı kilonun getirebileceği hastalık risklerinden korumak mümkün.

Dünya çapında kedi ve köpeklerin yüzde 40'ından fazlası aşırı kilolu veya obez olarak yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. İnsan sağlığında olduğu gibi hayvanlarda da benzer bir artış eğilimine sahip obezite, son 10 yılda kedilerde yüzde 169 arttı.

Keneleri elle tutmayın, kesinlikle patlatmayın! Keneleri elle tutmayın, kesinlikle patlatmayın!

Beslenme konusunda kedi sahiplerinin doğru bilinen yanlışlara sahip olduğunu ifade eden Veteriner Hekim Murat Özhavala, “Örneğin, bu mitlerden bir tanesi tavuğun hayvanlarda sık görülen bir alerjen kaynağı olduğu yönünde. Bu noktada protein kaynağı olarak tavuğa büyük bir haksızlık yapılıyor. Bazı hayvanların, tavuk eti alerjisi farklı nedenlerle ve bireysel bir şekilde söz konusu olabiliyor fakat benzer örnekleri balık ya da kuzu eti kaynaklı vakalarda da gözlemleyebiliyoruz. Bunun tespiti ancak veteriner hekim kontrolünde yapılabilir. Öte yandan kedilerin ev yemekleri ile beslenmesi, yapılan en büyük hatalardan biri. Kedilerin de diğer tüm canlılar gibi farklı ihtiyaçları doğrultusunda dengeli bir beslenmeye ihtiyaçları var ve bu dengeli beslenmenin ev yemekleri ile karşılanması mümkün değil. Kediler için doğru, tam ve dengeli beslenme ancak onların ihtiyaçlarına özel tasarlanmış mamalar ile mümkün olabilir.” dedi. (Haber Merkezi)

WhatsApp-Image-2023-08-08-at-14.06.06-(1)

Editör: Murat Barutçu