TBMM'de komisyonda sunum yapan Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Coşkun, Karadeniz'de son dönemde "viral hemorajik septisem" (VHS) hastalığı nedeniyle balık ölümlerinin arttığını söyledi. Bunun ardından balıkçılar ve balıkseverler tarafından VHS Hastalığı araştırılmaya başlandı.

VHS NEDİR?

VHS salmonid ve nonsalmonidlerde rengin koyulaşması, karında şişkinlik, vücudun çeşitli yüzeylerinde hemoraji ile karakterize bir hastalıktır. Hastalığın etkeni rhapdovirustur. Hasta balıkların böbrek, dalak, karaciğer gibi iç organlarından ve gaitasından virus kolayca izole edilebilinir. Klinik belirtileri ve otopsi bulguları göre tanılamak çok zordur. Diğer viral, bakteriyel ve mantar hastalıklarına benzer görüntüler verir.

TEDAVİSİ YOK!

Bu virüsle birlikte balıklarda, daha çok renk koyulaşması, gözlerde şişme şeklinde kendini gösteriyor. Erken dönemde ise bir belirtisi olmuyor. İlerleyen süreçte balıkların yüzgeçlerinin alt taraflarında cilt üzerinde kanamalarla da kendini açığa vuran bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Kötü haber ise, hastalıkla ilgili henüz bir tedavinin geliştirilememiş olması.

DIŞKILAMA YÖNTEMİ İLE YAYILIYOR

Yıllardır süregelen bir rahatsızlık olan VHS hastalığı ile ilgili, uzmanlardan peş peşe gelen açıklamalar ise, balık ölümlerinin artabileceği yönünde oldu. Balıktan balığa çok hızlı bir şekilde yayılan hastalıkta en büyük etken ise balıkların dışkısı. Hastalık dışkılama yönetimi ile suda hızlı bir şekilde yayılıyor.

İNSANLARA BULAŞIR MI?

Öte yandan, hastalığın insanlar üzerinde etkisi olup olmadığı ise en çok araştırılan konular arasına girdi. Uzmanlara göre, hastalığın insan üzerinde bir hastalık belirtisi gösterdiğine dair hiçbir kanıt bulunamadı. Balık tüketiminde de insanlara olumsuz bir etki bırakacağı ise düşünülmüyor.

TESİSLER KAPANABİLİR

Denizlerin yanı sıra havuz ve tesislerde de su analizleri ilse balıklarda VHS hastalığının olup olmadığı tespit edilebiliyor. Tespit edilmesi halinde yetiştiricilik tesisi boyutuna geçtiğinizde tesislerin kapanmasına kadar götüren bir süreçle karşı karşıya kalınabilir.

Haber: Fadime YILMAZ ELMA

Parafon Ne için Kullanılır? Parafon Ne için Kullanılır?

Belediye Başkan Adayı Hakan Peker: Safranbolu çocuğuyum! Belediye Başkan Adayı Hakan Peker: Safranbolu çocuğuyum!

Jandarma konser bastı(!) Jandarma konser bastı(!)

Kız kaçırdığı iddia edilen şansın evine, polis ve jandarmadan baskın Kız kaçırdığı iddia edilen şansın evine, polis ve jandarmadan baskın

Hareket halindeki otomobilden atladı Hareket halindeki otomobilden atladı

Editör: Murat Barutçu