Yaklaşık 7 yıl önce Gürcistan’da çıkan daha sonra Türkiye’de Karadeniz bölgesini etkisini alan kahverengi kokarca böceği her ilde korkutucu düzeye ulaşmaya başladı. Samsun, Bartın ve Zonguldak’ın ardından Ordu’da da bir evde saklanan binlerce kahverengi kokarca böceği görenleri şok etti.

Alaplı'da ölüm aracı yine can aldı; 1 ölü Alaplı'da ölüm aracı yine can aldı; 1 ölü

Uzmanlardan “Öldürün” uyarısı

Özellikle son zamanlara uzmanların “Öldürün” uyarısıyla açıkladığı kahverengi kokarca böceği ile ilgili Karadeniz Bölgesi’nin çeşitli illerinden haberler gelmeye devam ediyor. Uzmanlar, kahverengi kokarca böceğinin kışı kapalı alanlarda geçirerek popülasyonunu artırdığını ve tarım ürünlerine ciddi zarar verdiğini belirtmişlerdi. Bu istilacı türün görüldüğü yerde öldürülmesi gerektiğinin de altını çizmişlerdi.

ORDU’DA BİNLERCE BÖCEK EVE GİRDİ

Uyarıların ardından Samsun’un ardından Zonguldak’ta da bazı vatandaşlar evlerinde kahverengi kokarca böceğini gördüklerini dile getirmişlerdi. Daha sonra Bartın’da bir öğrenci yurdumda görülen yüzlerce böcek görenlerin korkulu rüyası haline gelmişti. Son olarak, Kahverengi kokarca böceğinin Ordu’da bir evin içerisinde saklandıkları ve binlerce oldukları görüldü.

ACİL ÖNLEM ALINMALI!

Kahverengi kokarca böceği istilası, Karadeniz Bölgesi'nde ciddi bir sorun haline gelmiş durumda. Uzmanlar, bu böceklerin popülasyonunun kontrol altına alınması ve tarım ürünlerinin korunması için çeşitli önlemler alınmasını öneriyorlar. Bölge sakinlerine de bu böceklerin görüldüğü yerlerde etkili bir şekilde mücadele etmeleri tavsiye ediliyor.

/Haber: Fadime YILMAZ ELMA

WhatsApp-Image-2023-10-17-at-11.42.23WhatsApp-Image-2023-10-17-at-11.42.27

Editör: Murat Barutçu