İstiklal Marşı’nın kabulünün 102. yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü etkinlikleri kapsamında Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde oratoryo düzenlendi.

Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde Saime Toptan Sosyal Bilimler Lisesince İstiklal Marşı’nın kabulünün 102. yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü etkinlikleri programı Zonguldak Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi salonunda gerçekleştirildi. 

Programa; Zonguldak Vali Yardımcısı Turgut Subaşı, Zonguldak Belediye Başkan yardımcısı Erol Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan, bazı kamu kurum ve kuruluşları müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Saime Toptan Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Ömer Yılmaz:

İSTİKLAL MARŞI KURTULUŞ MÜCADELEMİZİN UMUT IŞIĞI OLMUŞ

“Marşlar, bir milletin ortak duygularını, heyecanlarını, ümitlerini; birlikte var olma ve yaşama azmini, millî birlik inancını terennüm eden metinlerdir. Her yıl İstiklal Marşı’mızı ve onun çok kıymetli şairi Mehmet Akif’i yâd ederken İstiklal Marşımızın içerdiği derin anlamlar üzerinde yeniden düşünme fırsatı buluyoruz. Bugün burada yapılacak etkinlikle 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü çerçevesinde paylaşımlarda bulunulacaktır. İstiklal Marşı Kurtuluş mücadelemizin umut ışığı olmuş, kahraman ordumuza ve milletimize, millî mücadelenin kazanılması sürecinde cesaret aşılamış, Cumhuriyetin kurulması yolunda yüreklendirici olmuştur.

AKİF, MİLLİ DİRENİŞ HAREKETİNE DESTEK VERİR

Tarihimize baktığımızda 15 Mayıs 1919’da Yunanlıların İzmir’i işgal etmeleri üzerine Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde Anadolu’da başlayan milli direniş hareketine destek verir. 16 Mart 1920’de İngilizler İstanbul’u işgal edince Akif, Millî Mücadele’ye fiilen katılmak amacıyla Ankara’ya geçer.  23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde önce Biga sonra da Burdur milletvekili olur. Akif, bu süreçte dergisi Sebilürreşad’ı da Anadolu’ya taşır. Ankara, Kastamonu ve Kayseri’de Millî Mücadele boyunca yayınını sürdürmüş, zaferden sonra İstanbul’a geri dönmüştür. Mehmet Akif, Anadolu’da başlayan Millî Mücadele’nin kısa zamanda bütün memlekete yayılacağına can u gönülden inanmaktadır. “12 Mart 1921’de Türk’ün millî iradesinin temsil edildiği yer olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çok büyük bir heyecanla ve mutabakatla kabul edilen, o zamandan beri Türk’ün özgürlük manifestosu olarak milletçe hep bir ağızdan okunan “İstiklal Marşı”, bu ortamın ürünüdür.

İSTİKLAL ŞAİRİMİZ MEHMET AKİF’İ NE KADAR ANLATSAK EKSİK KALIR

Nihat Sami Banarlı’nın ifadeleriyle “Türk İstiklâl Marşı gerek söz, gerek şiir kalitesi bakımından yeryüzündeki millî marşların hiçbirisiyle ölçülemeyecek kadar üstün ve zengin manalı bir şiirdir. Akif, gerçeği olduğu gibi söyler: “Hayır, hayal ile yoktur benim alışverişim,   İnan ki her ne demişsem görüp de söylemişim.” Mısralarında olduğu gibi. Safahat’ında toplanan eserlerde de bu özelliği görebiliriz. Her biri millî meselelerimizi, ortaya koyan; bir ideali ve davası olan eserlerdir. Hepsinin ulaştığı sonuç aynıdır: Vatan sevgisi, bağımsızlık sevdası her amacın üstündedir. “Asım’ın nesli diyordum ya nesilmiş gerçek, İşte çiğnetmedi namusunu çiğnetmeyecek!” Türk gençliğine bu coşkun duygularla seslenen Akif ne kadar içten, ne kadar da inanç doluydu gençliğe… İstiklal Şairimiz Mehmet Akif’i ne kadar anlatsak eksik kalır.

İSTİKLAL ŞAİRİ MEHMET AKİF ERSOY’U RAHMETLE ANIYORUZ

Bu vesileyle başta kurtuluş mücadelemizin mimarı Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları olmak üzere istiklal mücadelemizin tüm kahramanlarını rahmet ve minnetle yâd ederken bizlere miras bıraktığı eserleri ve tertemiz ahlakı etrafında bir araya getiren; zulmü alkışlamayan, zalimi sevmeyen, ecdadına sahip çıkan ve milletinin bağımsızlığını ruhunda hissederek ortaya koyan İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle anıyor ayrıca yakın dönemde yaşadığımız deprem felaketinde kaybettiğimiz vatandaslarimiza rahmet ve geride kalanlara sağlık ve milletimize sabır diliyorum” dedi.

İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı; video gösterimi, İstiklal Marşı’nı Dinlerken adlı şiirin okunması, ödül töreni, İstiklal Marşı Oratoryosu ve İstiklal Marşı’nın koro tarafından okunmasının ardından sona erdi. Haber: Seçkin KIRARSLAN

IMG_8371IMG_8390IMG_8349IMG_8360IMG_8323IMG_8332IMG_8342IMG_83085-15

Editör: Seçkin