Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan ve buzdolabının demirbaşlarından olan yoğurdu, evde hazırlayarak gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Doğal ve katkısız, ev yapımı bir yoğurt yapmak için yoğurt nasıl mayalanır size bazı ipuçları veriyoruz.

Yoğurt, hepimizin yakından tanıdığı mükemmel bir besin. Paketli ürün tüketmek istemeyenler için evde yoğurt yapmak oldukça yaygınlaştı ancak kıvamında yoğurt elde etmek istiyorsanız mayalanmasından sütüne kadar her adım oldukça önemli. Sütü kaynatırken ocağın başında durmayacaksanız, içerisinde kepçe bırakın. Bu yöntem sütün taşmasını engelleyecektir.

Ve şimdi yaz mevsimi. Yaz demek cacık demek. Cacık tarifini de yarın vereceğiz. Şunu da unutmayın; yoğurt yenir de , ayran olarak içilir de, çeşitli yemeklerin yapımında da kullanılabilir.

ÖNERİ:

 Süt kaynatmaya başlamadan önce maya olarak hazırda tuttuğunuz yoğurdu karıştırın ve oda sıcaklığında bekletin. Çünkü sütü dolaptan soğuk olarak aldığınızda mayalama işlemi gerçekleşmiyor. Süte karıştıracağınız oran sütün %1-3 ü kadar olmalı, yani 1 litre süt için 3 yemek kaşığı yoğurt kullanabilirsiniz.

TARİFİ:

Sütümüzü kaynatıyoruz. (kaynatırken kepçeyle havadan dökmeye dikkat edin buharı çıksın.)

Kaynayan sütümüzü cam bor cama ya da tencereye alıyoruz.

Ara ara kontrol ederek serçe parmağımızı batırdığımızda çok hafif yakacak durumda olduğunda mayalama işlemine başlıyoruz.

Süt kabımızı yoğurt mayalayacağımız yere alıyoruz.

2-3 kat sofra bezi ya da sıcak tutacak başka bir şey kullanabilirsiniz.

Kullanacağımız bezi seriyoruz ortasına yoğurt kabını oturtuyoruz.

2 yemek kaşığı yoğurt mayasını ( önceden kalan yoğurdumuzdan 2 yemek kaşığı kadar ayırıyoruz) bir kepçenin içine alıyoruz.

Kaşıkla az az sütten alıp bu mayayı eziyoruz ve kepçenin içinde karıştırıyoruz.

Daha sonra içinde yoğurt süt karışık olan bu kepçeyi yavaş yavaş borcamdaki süte yediriyoruz.

İyice karıştırıyoruz.

Eğer yoğurt mayaladığımız kap tam dolu değilse temiz bir bezle doluysa delikli bir süzgeçle kapatıyoruz.

Eğer her ikisi de yoksa kabın kapağını biraz aralık olacak şekilde kapatıyoruz. Buharının dışarı çıkıp yoğurdu sulandırmaması lazım.

Ortalama 4 saat bu şekilde bekletiyoruz.

Süre dolduktan sonra yoğurdumuzu sarsmadan buzdolabına alıyoruz.

2 gün sonra tüketmeye başlıyoruz. Afiyet olsun

Hıdrellez Zonguldak’ı Pas Geçti Hıdrellez Zonguldak’ı Pas Geçti

Not: Bazen yoğurt mayalarken 1 çay kaşığının ucuyla şeker ve tuz eklediğimde oluyor. İki şekilde de tutuyor. Tercih size kalmış.

PÜF NOKTALARI:

Yoğurt yaparken ilk dikkat edilmesi gereken konu sütlerdir. Yoğurdu, günlük ve çiğ sütten yapmalısınız. Çiğ süt herhangi bir işlemden geçmediği için yoğurdunuz hem daha kıvamlı hem de daha sağlıklı olacaktır.

Süt kaynarken sütü kepçe ile yukarıdan dökerek buharının çıkması için havalandırmalısınız.

Yoğurt mayalama sıcaklığı 44-46 derecedir. Eğer yoğurt mayalama dereceniz var ise onunla ölçebilirsiniz. Ancak yok ise süte serçe parmağınızı süte batırdığınızda 7 saniye çekmeden durabiliyorsanız mayalanma sıcaklığı uygun demektir.

YOĞURT MAYALAMA KABI NASIL OLMALIDIR?

Yoğurt mayalanan kabın cam olması hem yoğurdun daha kolay tutması hem de bizlerin sağlığı açısından çok daha idealdir.

Bunun için büyük cam bir kap seçebileceğiniz gibi cam kavanozları da kullanabilirsiniz. Ancak elinizde cam kap yoksa tencerede de yoğurt mayalamak mümkündür.

(Fadime Yılmaz Elma)

WhatsApp-Image-2023-08-04-at-12.08.12

Editör: Murat Barutçu