Resmi Gazetede yayınlanan düzenlemeye göre mimar ve mühendislerde aranacak nitelikler ve öne çıkarılacak şartlar da yeniden belirlendi

Ulusal basında yer alan haberlere göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı planlı alanlar imar yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Karar Resmi Gazetede yayımlandı. Buna göre 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak düzenlemeye göre, içerisinde konut bulunan ve zemin hariç 4 kat ve üzeri olan binalarda kapalı çıkma yapılması yasaklanacak. Mühendislere ve mimarlara da tecrübe şartı getirilirken, Mimari Estetik Komisyonlarının yapısında da değişikliğe gidildi.

Konutların zemin katlarındaki ticarî kullanımlardan bitişik yapıların deprem anında oluşturduğu çekiç etkisine kadar birçok alanda düzenlemelerin ve önlemlerin yer aldığı Yönetmeliğe göre; konut olarak kullanılan yapılarda ticarî zemin kat yüksekliği 4,5 metreyi geçemeyecek, kısa kolonlar oluşturulamayacak, asma katlar güvenlik sebebiyle yapılamayacak ve zemin artı 4 katlı yapılarda kapalı çıkma yapılamayacak.

MÜHENDİSLERE VE MİMARLARA TECRÜBE ŞARTI

Yapılan düzenlemeyle, yeni mezun inşaat mühendislerinin hazırlayabileceği statik projeler zemin kat hariç 4 kat ile sınırlandırılacak. Konuya dair mimar ve mühendislerde aranacak nitelikler ve öne çıkarılacak şartlar şöyle oldu:

Zemin kat hariç 5 ila 7 kat arası binaların statik projelerini hazırlayacak inşaat mühendisleri için en az 3 yıl mesleki tecrübe ve toplamda en az 10 bin metrekare alana sahip 4 farklı proje yapmış olma şartı aranacak.

Zemin kat hariç 8 ila 15 kat arası binaların statik projelerini hazırlayacak inşaat mühendisleri için en az 5 yıl mesleki tecrübe, toplamda en az 15 bin metrekare alana sahip 6 farklı proje yapmış olma şartı aranacak.

Zemin kat hariç 15 kat üzeri binaların statik proje müellifliği için ise en az 7 yıl mesleki tecrübe, toplamda en az 20 bin metrekare alana sahip 8 farklı proje tecrübesi ve yapı ana bilim dalında veya deprem mühendisliği alanında lisansüstü eğitim yapma şartı getiriliyor. Ancak yürürlük tarihine kadar diğer şartları yerine getirenlerden lisansüstü eğitim şartı aranmayacak.

Kamunun kullanımına özel binaların mimarî proje müellifleri için de yeni kurallar devreye alınıyor.

Düzenlemeye göre, ayrıca, mimari estetik değerinin arttırılarak şehirlere kimlik kazandırılması amacıyla, nüfusu 50 binden fazla olan belediyelerde yapılacak resmi binalar, ibadet yerleri, eğitim, sağlık tesisleri, kültürel binalar, eğlence yapıları, konaklama amaçlı binalar, alışveriş merkezleri, ulaştırma istasyonları, iş hanı, büro, pasaj, çarşı gibi ticari yapılar ile merkezi iş alanları ve idaresince bu kapsamda olduğu değerlendirilen yapıların projelerini hazırlayacak mimarlara ilişkin de yeni kurallar getiriliyor. (Haber merkezi)

WhatsApp Image 2023-05-12 at 11.46.44 (2)

Başkan Ömer Selim Alan net konuştu… “Hakkımı helal etmiyorum!” Başkan Ömer Selim Alan net konuştu… “Hakkımı helal etmiyorum!”

Hastaneye giden karı koca ölümden döndü Hastaneye giden karı koca ölümden döndü

İlkokul öğrencilerinden sanat günü etkinliği düzenlendi İlkokul öğrencilerinden sanat günü etkinliği düzenlendi

35 bin genç yararlanacak 35 bin genç yararlanacak

Ortaokul öğrencilerine, iş güvenliği eğitimleri verildi Ortaokul öğrencilerine, iş güvenliği eğitimleri verildi

Editör: Virda Şahin