İngiltere çalışma vizesi almak için gerekli olan temel koşul, İngiltere’de bir iş bulabilmektir. Türkiye’den İngiltere’de faaliyet gösteren bir kuruma veya şirkete online başvuru yapılabilmektedir. İngiltere’deki bir kurum veya şirket tarafından işe alındığınızda, şirketin size göndereceği davetiye ile İngiltere çalışma vizesi alabilir ve İngiltere’de çalışmaya başlayabilirsiniz. Kovid-19 pandemisi ve dünyanın yaşadığı ekonomik kriz sebebiyle dünyadaki diğer birçok ülke gibi, İngiltere’deki firmalar da ucuz işçi arayışına girmiştir. Bu yüzden 2023 yılında İngiltere’deki pek çok firma, başta Hindistan ve Pakistan olmak üzere, Türkiye’den de çalışan istihdam etmektedir. Bu şirketlerin web siteleri üzerinden iş başvurusu yapabilirsiniz.

İngiltere çalışma vizesi alabilmenin ilk koşulu İngiltere’de iş bulabilmektir. Ancak İngiltere’de iş bulabilmek için, iyi derecede İngilizce bilme şartı aranmaktadır. Eğer bir üniversite mezunu iseniz veya belli bir alanda uzmanlığınız varsa İngiltere’de kolaylıkla iş bulabilirsiniz. Özellikle 2023 yılında İngiltere’de sağlık, psikoloji ve teknik alanlarda çok fazla iş imkânı bulunmaktadır.

İngiltere Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?

İngiltere çalışma vizesi almanın en hızlı ve kolay yolu, bir vize danışmanlık merkezine başvurmaktır. Böylece vize uzmanları tarafından her aşamada bilgilendirilirsiniz. Gerekli belgeler hakkında detaylı bilgi sahibi olarak, vize başvurunuzu hatasız bir biçimde yapabilirsiniz. İngiltere çalışma vizesi başvuruları İngiltere’nin resmi web sitesinden yapılmaktadır. Başvuruda bulunabilmek için İngiltere’de bir işte çalışmanız veya iş kurmanız gerekmektedir. Çalışma vizesiyle İngiltere’ye gitmek istediğinizde, başvuru sırasında çalışma belgenizi, iş anlaşmanızı veya iş kurma belgelerinizi sisteme yüklemeniz gerekecektir. İngiltere’nin sizden istediği tüm belgeleri hazırlayıp sisteme yükledikten sonra çalışma vizesi ücretini yatırmanız istenir. Bu ücreti de online olarak ödediğinizde başvurunuz tamamlanmış olacaktır.

İngiltere Çalışma Vizesi için İstenen Belgeler

İngiltere’nin yabancı ülke vatandaşlarına verdiği birçok farklı çalışma vizesi bulunmaktadır. Bu vizelerin her biri için istenen belgeler farklıdır. İngiltere çalışma vizeleri; geçici işçi vizesi, kıdemli çalışan vizesi, ticari temsilci vizesi gibi kategorilere ayrılmaktadır. Çalışma vizeleri için istenen belgeler ise şunlardır:

  • Pasaport
  • İşverenin vereceği referans numarası
  • İş unvanınız ve yıllık maaşınız
  • İşinizin meslek kodu
  • İşvereninizin adı-soyadı ve lisans numarası
  • İşvereninizle yaptığınız iş anlaşması
  • İngiltere’de kendinizi geçindirebileceğinizi kanıtlayan banka ekstreleriniz

İngiltere Çalışma Vizesinin Onaylanma Koşulları

İngiltere çalışma vizenizin onaylanabilmesi için bazı koşullar vardır. Vizenizin onaylanma koşulları şunlardır:

İşverenin vize başvurusunu onaylaması

Vize başvurusunda bulunan kişinin, İngiltere’de yaşamını sürdürebilecek düzeyde, yeterli finansal kaynaklara sahip olması

Başvuranın İngiltere'deki çalışma süresi sonunda vizesini iptal etmek ve ülkeyi terk etmek için yeterli finansal kaynağa sahip olması

İngiltere Çalışma Vizesi Ücretleri

İngiltere çalışma vizesi ücretleri, vizenin türüne göre değişmektedir. Genel olarak, çalışmaya başlamadan vize başvurusu yapan kişilerin ödemesi gereken ücret yaklaşık 334 sterlindir. Çalışmaya başladıktan sonra başvuru yapanlar için vize ücreti ise yaklaşık 564 sterlindir.

İngiltere Çalışma Vizesi Almak için İş Bulmam Şart mı?

İngiltere’de çalışma vizesi almak için bir iş bulma şartı olsa da bazı durumlarda iş bulmadan da bu vizeyi alabilirsiniz. Örneğin İngiltere’nin sunduğu, Yüksek Potansiyelli Birey vizesinden yararlanabilirsiniz. Bu vize, İngiltere’de bir iş bulmadan size 2 yıllık ülkede çalışma ve yaşama hakkı sunmaktadır. Bu vizeden dünyanın önde gelen üniversitelerinden iyi derece ile mezun olanlar yararlanabilmektedir. Bu vizenin dışında İngiltere’nin sunduğu global yetenek vizesi veya mezun vizesi ile de iş bulmadan çalışma vizesi alabilirsiniz. Global yetenek vizesi için İngiltere’nin listesini yayınladığı kültür, sanat, elektronik, mimari gibi birçok alanda global yarışmalarda ödül almanız gerekmektedir. Mezun vizesi ise üniversite mezunu olan kişilerin, İngiltere’de lisansüstü eğitim amacıyla başvuru yapabildiği vizedir. Bu vize, 3 yıla kadar İngiltere’de çalışma ve yaşama hakkı sunmaktadır. Diğer çalışma vizeleri hakkında ayrıntılı bilgi almak için lütfen vize danışmanlık merkezimizle iletişime geçiniz.

Editör: Muhammet