Zonguldak’ta iki gündür yağan aralıksız sağanak yağış nedeniyle şehrin çeşitli yerlerinde üst üste meydana gelen heyelanlar sonrasında arama kurtarma ekipleri teyakkuza geçti.

Asma Mahallesi Tulumba sokakta akşam saatlerinde meydana gelen heyelanda toprak altında kalan anne ve oğulu kurtarmak isteyen arama kurtarma ekiplerinin üzerine ikinci bir heyelan düştü.

21 arama kurtarma görevlisi toprak altından hızlıca çıkarılarak hastanelere sevk edildi. Bölgeye bir çok ilden arama kurtarma ekibi sevk edilirken, üçüncü heyelan riskinin oluşmasıyla çalışmalara ara verildi.

Heyelan haberlerinin duyulmasının ardından Zonguldak’a hareket eden İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Okay Memiş heyelanlarla ilgili inceleme yaparak bilgi aldı.

Hastanelerde yaralıları da ziyaret eden ekip, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü’nde açıklama yaptı.

Açıklamayı yapan İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, yaralıların durumlarının iyi olduğunu belirterek, günün ilk ışıklarıyla toprak altındaki iki kişiyi arama kurtarma çalışmalarının başlayacağını söyledi. Karaloğlu şunları söyledi:

Grev Valisi! Grev Valisi!

“09.12.2023 Saat: 19.53 civarlarında Zonguldak Merkez İlçe Asma Mahallesi Tulumba Sokakta bir toprak kayması, heyelan meydana geldi. Bu toprak kaymasında tek katlı bir ev göçtü ve göçük altında da iki vatandaşımız maalesef göçük altında kaldı. Perihan Çakar 1941 doğumlu ve oğlu Sait Çakar 1972 doğumlu.

İhbar alınır alınmaz hem AFAD ekipleri, Zonguldak Belediyemizin ekipleri, Jandarmamız, Emniyetimiz, Sağlık ekipleri, UMKE ekipleri ve TTK’nın madencileri bölgeye intikal etti ve arama kurtarma faaliyetleri başladı ama bir taraftan da yağmur da yağmaya devam ediyordu.

Saat 22.00 civarlarında arama kurtarma faaliyetlerinde bulunan arkadaşlarımızın üzerine maalesef ikinci bir heyelan toprak kayması sonucunda, arama kurtarma faaliyetlerine katılan 21 arkadaşımız yaralanmış ve hastanelerimize tedavi amaçlı müracaat etmişlerdir.

Bu 21 arkadaşımızın 15’i ayakta tedavileri tamamlanarak taburcu oldular. Şuanda 6 arkadaşımızın 4’ü Atatürk Devlet Hastanesinde, 2’si Bülent Ecevit Tıp Fakültesi Hastanesinde olmak üzere tedavileri devam ediyor.

Allah’a hamd olsun hayati tehlikesi olan arkadaşımız yok. Birisinde bacak kırılması, diğerlerinde doku zedelenmesi var. Tedavileri hastanelerimizde devam ediyor.

Şuanda arama kurtarma faaliyetlerine mecburen ara vermiş durumdayız. Hala risk var tehlike var. Ancak sabah gün doğumundan sonra, sabah 08. 00’den sonra yeniden arama kurtarma faaliyetlerine başlayabileceğiz.

Zonguldak bölgesinde 48 saattir aralıksız yağmurun yağdığını ve metrekareye şuana kadar 87 kilogram yağmurun yağdığını da Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün verilerinden öğrenmiş bulunmaktayız.

İnşallah sabah ilk ışıkla beraber arama kurtarma faaliyetlerine devam edeceğiz.  Bu iki vatandaşımızı da o bölgeden alırız diye temenni ediyoruz.

14 EV TAHLİYE EDİLDİ

Bölgede risk altında olan 14 evimiz de tahliye edildi. 42 vatandaşlarımız çıkartılarak Sayın Valimiz bu vatandaşlara kalma yerleri sağlandı fakat vatandaşlarımız kendi akrabalarının yanında kalmayı tercih ettiler.

Biz yarın inşallah yine AFAD ekipleri, belediye ekipleri, TTK’nın ekipleri, jandarmamız, emniyetimiz arama faaliyetlerine devam edeceğiz.

Heyelanda kalanlardan bir tanesinin yeri tespit edilmişti. Onu çıkarmak üzere mücadele ederken ikinci heyelan oluştu. Birinin yerini biliyoruz. İkinci heyelanda da yerinin çok değiştiğini arkadaşlar varsaymıyor. Ama ikinci vatandaşımızın yeriyle ilgili bir bilgimiz yok” dedi.

çişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu açıklamayı beraberinde Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Zonguldak Milletvekilleri Muammer Avcı, Saffet Boskurt, Eylem Ertuğrul ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Okay Memiş ile birlikte yaptı. (Haber: Fadime YILMAZ ELMA)

GA8Ys9hWUAAZolO

AFAD Başkanı Okay Memiş Zonguldak’a geliyor AFAD Başkanı Okay Memiş Zonguldak’a geliyor

Çifte heyelanda can kaybı! 18 yaralı 1 ölü! Çifte heyelanda can kaybı! 18 yaralı 1 ölü!

Zonguldak'ta ikinci büyük heyelan: İş makineleri göçük altında kaldı, yaralılar var Zonguldak'ta ikinci büyük heyelan: İş makineleri göçük altında kaldı, yaralılar var

Asma'da heyelan: Toprak altında kalanlar olduğu iddia edildi! Asma'da heyelan: Toprak altında kalanlar olduğu iddia edildi!

Editör: Murat Barutçu