Bamya yemeğini sevmeyen yoktur…

Her ne kadar iki senedir fiyatı çok artmış olsa da yine de satın almadan duramayız. Bu günlerde manavda fiyatı 80 lyira ile 100 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Pazaryerinde ise tutturabildiğine satılıyor.

Siz her şeye rağmen yine de alın ve aşağıda tarifini verdiğimiz şekilde pişirin.

Malzemeler

Yarım kilo bamya

1er adet domates ve soğan

Yarım kahve fincanı sıvıyağ

1 yemek kaşığı kadar salça

1 kahve fincanı limon suyu

Tuz ve isteğe bağlı olarak şeker

Bamya Yemeği Nasıl Yapılır?

İlk olarak bamya yemeğinizi yapmaya başlamadan önce bamyanızı düzgün bir şekilde ayıklamanız gerekir. Bamya yemeği yapmadan önce bamyayı düzgün bir şekilde ayıklamazsanız bamyanız sümüksü bir kıvam alacaktır ve tadı yeterince lezzetli olamayacaktır. Bu nedenle bamya ayıklarken bir takım püf noktalarına dikkat etmeniz gerekir.

Ölüm yaşlı adamı çatıda yakaladı Ölüm yaşlı adamı çatıda yakaladı

Bamya ayıklamanın püf noktaları...

Öncelikle bamya soğuk suyla iyice yıkanmalıdır.

Yıkanmış olan bamyalar daha sonra bir süzgecin içerisine koyulmalıdır. Yıkanan bamyalar süzgece konup Suyu süzüldükten sonra küçük ve keskin bir bıçak yardımıyla bamyanın sert ve tüylü kısmı kenarlardan içe doğru koni biçiminde kesilir.

Bu kesme işlemini yaparken bamyanın tepe kısmını kesmediğinizden emin olmalısınız. Bu işlem biraz zordur. Fakat bamyanın salyalaşmaması için önemlidir.

Ardından bamyanın sap kısmının külah şeklinde kaldığını göreceksiniz. Eğer bamyanın tepe kısmı düz bir şekilde kesilip atılırsa pişme sırasında bamya salyalaşır. Bu sebeple koni şeklinde kesmeye özen göstermelisiniz.

Bamya tarifi

İlk olarak soğanı ve salçayı derin bir tencere içerisinde iyice kavurun. Daha sonra içerisine kabuklarını soymuş olduğunuz domatesleri ekleyerek rendeleyin. Birkaç dk sonra içerisine bamyaları da ekleyin. Bamyaları kavurmaya başlarken çok fazla yumuşamadan önce içerisine limon suyu ve şekeri de ilave edin.

Bamyalar pişmeden önce içerisine eklediğiniz limon suyu bamyaların salyalaşmasını engelleyecektir. Daha sonra bamyaların üzerine kapatacak kadar suyu ve tuzu ilave ettikten sonra tencerenizin kapağını kapatıp pişirme işlemine geçebilirsiniz.

Bamyalarınız yarım saat veya 40 dakika içerisinde piştikten sonra sıcak veya soğuk olarak servis edebilirsiniz.

Bamya yemeğinin faydaları…

Vitamin deposudur

Bamya Sindirim sistemini düzenler

Astıma iyi gelir

Kabızlığa iyi gelir

Bağışıklığı güçlendirir

Kansızlığı çaresi bamya suyunda

 (Virda Şahin)

Editör: Murat Barutçu