Zonguldak’ta yaşayan Muhammet Bozoğlu, emekli olduktan sonra resim çizmeye başlayıp tutkusu olduğu hayalini gerçekleştirdi.

Muhammet Bozoğlu: “Sanatla kötülüklerin sıfıra indirilmesini sağlayabilirsiniz”

Zonguldak’ın Karadeniz Ereğli ilçesinde yaşayan Muhammet Bozoğlu, tutkusu olduğu ressamlığı emekli olduktan sonra gerçekleştirerek, birçok esere imza attı. 

Lise yıllarında güzel sanatlara ilgi duyarak resim yapmaya başlayan Bozoğlu, öğretmeni Ful Teoman’dan karakalem tekniği ile çizim yapmayı öğrendi.

Babasının kömür işletmelerinden emekli olmasının ardından, ailesiyle Ereğli’ye yerleşen Bozoğlu, işbaşı yaptığı özel bir şirkette çalışırken bir yandan da resim yapmaya devam etti.

Dünyaca ünlü ressam Pablo Picasso’yu örnek alarak kendisini geliştirmeye çalışan Bozoğlu, ilçede bulunan Mehmet Ali Özbaşakçı Sanat Evi’ne giderek burada Vasfiye Bostan’dan yağlı boya dersleri eğitimi aldı.

2 çocuk babası Bozoğlu, 2019’da emekli olunca resme daha çok zaman ayırarak, yaptığı doğa, hayvan ve portre çalışmalarıyla dikkati çekiyor.

58 yaşındaki Bozoğlu, resim yapmaya küçük yaşlarda karakalemle başladığını, emekli olduktan sonra da 3 yılını yağlı boya çalışmasına aktardığını ve bu zaman zarfında da yaklaşık 20 ile 22 adet arasında resme hayat verdiğini söyledi.

Hobi olarak başladığı ressamlıkta profesyonelliğe doğru adım attığını ifade eden Bozoğlu, karakalem ve yağlı boya tekniklerinde kendini geliştirdiğini anlattı.

Bozoğlu, yaptığı eserlere yoğun ilginin olduğunu vurgulayarak,  “Bir eseri 3 veya 4 ay gibi bir sürede tamamlayabiliyorum, bu resme göre de değişebiliyor. Yeri geliyor çok detaya girdiğimizde bir çalışama 1 yıla kadar da sürebiliyor.” dedi.

- “Resim yapmak benim için bir tutku, motive etme ve bakış açısı”

Resim yapmanın kendisi için bir tutku, motive etme ve bir bakış açısı olduğunu ifade eden Bozoğlu, “Birçok katkısı var benim için. Mesela kendinizi resme verdiğiniz zaman görme ve bakma açısını tablonuza yansıtabiliyorsunuz, bu da size gurur veriyor. Çünkü bir şeyler kattığınızı, kattıkça derine gittiğinizi ve bakış açınızın sıfır noktasını görebiliyorsunuz.” diye konuştu. 

Kentte bulunan Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) eserlerini sergileme fırsatı bulduğunu ve bu konu da çok güzel olumlu tepkiler aldığını ifade eden Bozoğlu, “Eserlerimize talep var tabi ki ancak yaptığım resimlerin çoğunu kendi evime göre dekore ettiğim için pek satmayı düşünmedim. Beğenen veya isteyen olursa neden olmasın.” İfadelerini kullandı.

- “Sanatla kötülüklerin sıfıra indirilmesini sağlayabilirsiniz”

Resim yapmaya ilgi duyanlara ve özellikle ailelere tavsiyelerde bulunan Bozoğlu, şunları söyledi.

“Aileler, çocuklarının ne yöne eğildiğini öğrendikten sonra sanata yatkınlıklarını ön plana çıkartmalılar. Bu müzik olabilir, resim olabilir. Birçok sanatsal evrede bunu bence pekiştirmeliler. Bilindiği gibi sanat evrenseldir, sanatı yaptıkça kişiler kötülüklerden arınabilir. Özellikle sanatla çocukları yukarıya çekebilirsiniz, onlara sanat verdikçe daha verimli olacaklardır. Hatta diyebilirim ki, sanatla kötülüklerin sıfıra indirilmesini sağlayabilirsiniz.”  HABER – ERSEN BERK ÇELİK

WhatsApp Image 2023-03-28 at 14.01.17 (1)WhatsApp Image 2023-03-28 at 14.01.16

Editör: Murat Barutçu