Altyapı çöktü, masraflar yükseldi! Altyapı çöktü, masraflar yükseldi!

Eski zamanlarda büyük kentlerde özellikle İstanbul’da sokak sokak mahalle mahalle dolaşan ayı oynatıcıları bulunurdu.

Burnuna takılan bir halka ile sabitlenen Kocaoğlan, sopalı terbiyecisinin sert komutları ve def sesi ile irkilir, “hamamda kocakarıların nasıl bayıldığını” göstermeye çalışırdı.

Bir vakitler adına eğlence denen ayı oynatıcılığı, “ne bakıyosun? ayı mı oynatıyoruz” kaba sözlerine de kaynak, Doğu Roma’ya tarihlenen çok eski bir çingene mesleği. Doğal ortamından koparılan yavrular, edimsel koşullanma yoluyla özetle sirk hayvanlarına uygulanan insanlık dışı tekniklerle eğitilirdi. Hapsedilen ayı, ayaklarının altında yanan ateşle duyduğu sesi ilişkilendirir ve ne zaman def sesi duysa ayaklarının yanacağından korkarak bir ayağından ötekine sekerdi. Müzikle yaşadığı acı arasında bir bağ kurması beklenen gariban ayı, tef sesini duyduğunda ateş yanmasa bile zıplamayı öğrenmek zorundaydı.

Pavlov çingenelerin sokak sokak pazarladığı – adına ‘oynatma’ denen – bu işkence, ayıların kuru ekmek uğruna maksimum bir geri iki ileri arka ayaklarıyla yürüyüşünden ibaret bir rezillik aslında. Kendine güvenen bazı kimselerin ayı ile güreşmek için ayıcıya ekstra ücret teklif ettiği de olurdu. Elbette ayı kuvvetliydi, ayı ile güreşen yenilecek gibi olursa, ayıcı zincirle ayar verir, burnu acıyan ayı güreşe istediği şekilde devam edemezdi.

Ara sıra ayıcının insafa geldiği de olurdu. Yaz sıcağında postu içinde bunalan, tabanları yana yana sıcak asfaltta yürüyen ayılar hortumla yıkanır veya denize girmeleri sağlanırdı.

Devasa güçlü ayılar yerine çelimsiz ve karizmasını kaybetmiş hayvanlar tercih edilir veya bilinçli yaratılır, güvenlik icabı tırnakları sökülürdü. Oynamayı reddeden ayılar sopalarla dürtüklenir hatta dövülürdü. Yine bir vakitler; kızdığı terbiyecisine Allah yarattı demeden dalan, sopalarına güvenenleri de dövüp kovaladıktan sonra yoluna giden bir ayı hikayesinden bahsedilmekte.

Özellikle turistik bölgelerde, gemilerin demirlediği Dolmabahçe de turistlere gösteriler yapılır, bazen de ayı ile aynı karede yer almak isteyenlerden para toplarlardı. Son dönemlerinde ayıcılar, sırt çiğnetmek veya danslardan ziyade kent içinde poz vererek para kazanır olmuşlardı.

Gırgıriye gibi neşeli arkadaşlık filmlerine hikaye ayı oynatıcılığı 80’lerin ortasından itibaren yasaklanır. Bursa Karacabey’de 40 dönüm üzerine kurulan Ovakorusu hayvan barınağı bir nevi rehabilitasyon ve emeklilik merkezi olarak faaliyetlerine devam etmekte. Batılı turistlerin şikayetlerini ve Barış Manço’nun da desteklerini elbette unutmamak gerek. Buraya nakledilen hayvanların bir anda düzeldiğini de düşünmeyin, bazı garipler o kadar işkence görmüşler ki aniden oldukları yerde sallanıp sekmeye başlıyorlar ve bir süre sonra tekrar normale dönüyorlar. Tıpkı akıl hastanesindeki hastalar gibi... Kafasına vurulduğu için görme yetisini kaybeden, koku alamayacak derecede burnu parçalanan ayılar da kampın sakinleri arasındadır. (Haber merkezi)

WhatsApp-Image-2023-11-11-at-13.21.09-(1)

WhatsApp-Image-2023-11-11-at-13.21.09

Anemurium'da ilk defa bir kadın heykeli bulundu! Anemurium'da ilk defa bir kadın heykeli bulundu!

Otomobiller çarpıştı! 9 yaralı! Otomobiller çarpıştı! 9 yaralı!

Yaşlı kadına kamyon çarptı! Yaşlı kadına kamyon çarptı!

Otomobil sürücüsü refüje çarparak hayatını kaybetti Otomobil sürücüsü refüje çarparak hayatını kaybetti

Deprem bölgesine 'çelik kaleler' geliyor Deprem bölgesine 'çelik kaleler' geliyor

Alkollü sürücüyü yakalayan polislere, arkadaşları "insanlık hali" konseri verdi Alkollü sürücüyü yakalayan polislere, arkadaşları "insanlık hali" konseri verdi

Acılarından güç alan bir depremzedenin hikayesi Acılarından güç alan bir depremzedenin hikayesi

Hafriyat şirketi 1 ağacı söktü, 2 bin 100 fidanla toprağı buluşturdu! Hafriyat şirketi 1 ağacı söktü, 2 bin 100 fidanla toprağı buluşturdu!

Yerli otomobil TOGG iki ay içerisinde iki kere arıza yaptı! Yerli otomobil TOGG iki ay içerisinde iki kere arıza yaptı!

Kirlilik krizi! Deniz sararmaya ve kokmaya başladı! Kirlilik krizi! Deniz sararmaya ve kokmaya başladı!

Yatalak babanın çığlığı, yürekleri dağladı! Yatalak babanın çığlığı, yürekleri dağladı!

Gürültü yapmayın diye uyardı! Canından oldu! Gürültü yapmayın diye uyardı! Canından oldu!

Darp edilen gencin gizemli ölümü! Darp edilen gencin gizemli ölümü!

Otomobil içinde ölü olarak bulundu! Otomobil içinde ölü olarak bulundu!

Kontrolden çıkan araç, uçuruma yuvarlandı! Kontrolden çıkan araç, uçuruma yuvarlandı!

Yarısı yıkıldı sırada o kısım var Yarısı yıkıldı sırada o kısım var

SohbetSizsiniz Sohbet Odaları SohbetSizsiniz Sohbet Odaları

‘Atatürk ve Türk Dünyası’ Adlı Konferans Gerçekleştirildi ‘Atatürk ve Türk Dünyası’ Adlı Konferans Gerçekleştirildi

Zonguldak, Düzce, Bartın, Bolu ve Karabüklülere uyarı; Yarın kuvvetli yağacak Zonguldak, Düzce, Bartın, Bolu ve Karabüklülere uyarı; Yarın kuvvetli yağacak

Ülkeye döviz kazandırma çabaları pahalıya mal oluyordu Ülkeye döviz kazandırma çabaları pahalıya mal oluyordu

Mehmet Şık'ın baba acısı Mehmet Şık'ın baba acısı

11 Kasım 2019…Mümtaz Soysal'ın ölüm yıldönümü anısına: Zonguldak aydınlığı 11 Kasım 2019…Mümtaz Soysal'ın ölüm yıldönümü anısına: Zonguldak aydınlığı

Kömür madeni ile bağlantılı cinayet: Zonguldak'ta 6 şüpheli gözaltında! Kömür madeni ile bağlantılı cinayet: Zonguldak'ta 6 şüpheli gözaltında!

Editör: Virda Şahin