2023-2024 kırtasiye yardımı başvuru ekranı 2023-2024 kırtasiye yardımı başvuru ekranı

Kalp sağlığını korumak için Prof. Dr. Bilal Boztosun tarafından yapılan öneriye göre haftada en az 30 dakika egzersiz yapılması gerekmekte. Boztosun, "Hafta içi egzersiz yapma imkanı olmayanlar için hafta sonu yüksek tempolu egzersiz yapmanın, hafta içi yapılan egzersizle aynı etkide olduğunu ve kalp hastalığı riski açısından bir fark olmadığını" belirtti.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, yoğun iş temposu nedeniyle hafta içi egzersiz yapamayanlara yönelik önemli uyarılarda bulundu. Boztosun, "Avrupa ve Amerika'da kalp hastalıkları dernekleri, haftada en az 30 dakika, 5 gün boyunca orta yoğunlukta egzersiz yapılmasını öneriyor. Ancak, hafta içi bu imkanı bulamayanlar için hafta sonu yüksek tempolu egzersiz yapmanın aynı etkide olduğunu gösteren yeni bir araştırma mevcut. İki farklı şekilde egzersiz yapan bireyler arasında kalp hastalığı riski açısından bir fark görülmedi" dedi.

Bilal Boztosun, ayrıca kalp krizi riskini azaltmak için haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta fiziksel aktivite yapmanın önerildiğini vurguladı. "Yürüyüş gibi hafif eforlu aktiviteler de bu süreye dahil edilebilir" diyen Boztosun, ABD'de yapılan bir araştırmanın sonuçlarına da değindi. 350 binden fazla kişiyi 10 yıl boyunca izleyen araştırmaya göre, sadece hafta sonu egzersizi yapanların, hafta içi düzenli egzersiz yapanlarla karşılaştırıldığında kalp damar hastalığı riski açısından bir fark olmadığı görüldü.

Prof. Dr. Bilal Boztosun'un ifadesine göre, hafta sonu bir ya da iki gün boyunca 150 dakika yüksek tempolu egzersiz yapmanın kalp krizi riskini yüzde 27 ve kalp yetmezliği riskini yüzde 38 azalttığı belirlendi. Haftada iki günden fazla egzersiz yapanlarda ise bu risklerin daha da azaldığı gözlemlendi. Bu sonuçlar, hafta içi düzenli olarak egzersiz yapamayanlara, hafta sonu daha yoğun bir egzersiz programının da kalp sağlığına olumlu etki edebileceğini gösteriyor. İHA

Şehit Emniyet Müdürünün Babasına Validen Ziyaret Şehit Emniyet Müdürünün Babasına Validen Ziyaret

“Türkiye hazır giyimde kan kaybediyor" “Türkiye hazır giyimde kan kaybediyor"

Modifiyeli ve yüksek sesle müzik dinleyen araçlara yönelik denetim Modifiyeli ve yüksek sesle müzik dinleyen araçlara yönelik denetim

Basınç odası şifa dağıtıyor! Basınç odası şifa dağıtıyor!

AW010846_02

Editör: Virda Şahin