12-18 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Zonguldak Valiliği önünde çelenk sunum töreni düzenlendi.

Zonguldak'ta Ahilik Haftası dolayısıyla tören düzenlendi. Törende, Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun tarafından Atatürk anıtına çelenk sunuldu ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

Törene Zonguldak Vali yardımcısı Mehmet Türk, Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, Ticaret İl Müdürü İsmail Maden, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Türkan Tuygar, bazı kamu kurum ve kuruluşları müdürleri, oda başkanları, sivil toplum kuruluşları ile esnaf ve sanatkarlar katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, şunları söyledi:

COŞKUN: “AHİLİK DENİNCE ESNAF, ESNAF DENİNCE AHİLİK AKLA GELMEKTEDİR”

“Günümüzde “Ahilik” esnafa özgü bir kavram olarak algılanmakta, Ahilik denilince esnaf, esnaf denilince de Ahilik akla gelmektedir. Ancak, bu kavramın günümüze ve geleceğe ışık tutan daha derin ve geniş anlamı da vardır. Ahilik, kelime olarak kardeş, eli açık, konuksever ve yiğit anlamlarına gelmektedir. Ahilik teşkilatı ise, Türkler arasında gelişip yaygınlaşan, sanatta, ticarette dayanışma ve yardımlaşmayı esas alan sosyo-ekonomik bir kurumdur. Ahilik, hem dünya ve hem de ahireti birlikte düşünen bir anlayışa sahiptir. Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya, yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalış hadisi de bu görüşü desteklemektedir. Ahilikte ekonomi bir araçtır ve bu aracın amaç haline getirilmesine izin verilmez. Sadece mal, servet ve kazanç için çalışmak hiçbir zaman kendi başına bir anlam taşımaz. Para kazanmak amaç haline gelirse amaç olan ahlaki değerler de araç haline gelir ki bu son derece ahlaki olmayan bir dünya görüşüne temel teşkil eder. Ahi birliklerinde mesleki eğitimle genel eğitim ve sosyal hayat iç içedir. Ahilikte yamak, çırak, kalfa ve usta olarak meydana gelen mesleki hiyerarşi, sanat ve meslekte gelişmenin ve yükselmenin de bir gereğidir.”

MADEN: “BU YIL 12-18 EYLÜL AHİLİK HAFTASI OLARAK İLAN EDİLDİ”

Ticaret İl Müdürü İsmail Maden ise şunları ifade etti: “Anadolu’yu İslam Yurdu yapan Ahilik teşkilatının ve onların kültürümüze kodladığı Ticaret ahlakının yaşamasını ve yaygınlaşmasını sağlamak üzere Ahilik Kutlamaları yapılmaktadır. Bu yıl 12-18 Eylül Ahilik Haftası olarak ilan edilmiştir. Zamana yenik düşmeyen, rengi solmayan, değerinden bir şey kaybetmeyen ahilik, bugünün dünyasının ihtiyaçlarına da derman olacak düsturlarıyla en kıymetli hazinemizdir. Gönül hazinelerimizin, insanlığın manevi şifası için dünyanın dört bir yanında tanınması, günümüz fertleriyle buluşması için her türlü çabayı gösteriyoruz. İlmin irfanla, ticaretin ahlakla bütünleştiği ahilik müessesini tüm dünyaya ve genç nesillere en güzel şekilde tanıtmanın vesilesi hâline getirmenin gayreti içindeyiz. Dünyanın hiçbir yerinde esnaf ve sanatkârlar Ülkemizdeki gibi ilim, ahlak ve sanatı birleştiren köklü bir geleneğe, tarihî bir role sahip olmamıştır.

MADEN: “ESNAF SADECE ALAN, SATAN, TİCARET YAPAN, VARLIĞI İCRA ETTİĞİ MESLEKTEN İBARET BİRİ DEĞİLDİR”

Bugün toplam kalite yönetimi, tüketici haklarının korunması olarak tarif edilen yaklaşımlar ahiler tarafından asırlardır uygulanmıştır. Ahiliğin sosyal gücü üreticiyle tüketici arasında olduğu kadar zengin ile fakir, emek ile sermaye arasında kurduğu dengeden gelmektedir. Günümüzün en büyük ihtiyacı olan sosyal adalet ve istikrarın reçetesi işte bu dengedir. Modern dünyanın son yüzyılda keşfettiği çareler, bizim ahi ocaklarının nizamnamelerinde ayrıntısıyla yazılıdır. İnsanlığın bugün geldiği nokta teknolojide ve bilimde kat edilen mesafe, asırlara sâri böyle bir birikimin neticesidir. Bugünkü teknolojiye, bilime, ekonomik ve sosyal düzene asırlar öncesinden zemin hazırlayanlar olmasaydı kendimizi şu an çok farklı ve dramatik bir yerde bulabilirdik. Biz yollarımızı bu şekilde genişleteceğiz, hedeflerimizi bu şekilde büyüteceğiz. Esnaf sadece alan, satan, ticaret yapan, varlığı icra ettiği meslekten ibaret biri değildir. Esnaf aynı zamanda o muhitin gözü, kulağı, sesi, vicdanı, hamisi, yol göstericisidir. Bugünkü büyük şirketlerimizin, sanayicimizin hemen hepsinin de hikâyesi küçük bir dükkândan, atölyeden başlar. Ülkemizin gelişmesinin, büyümesinin, hedeflerine doğru adım adım yol almasının kökleri esnaf çalışkanlığına ve ahlakına uzanır.”

Konuşmaların ardından 60 yıldır lokantacı esnaflığı yapan 72 yaşındaki Ali Ketenci Yılın Ahisi seçilerek Şed Kuşattı. Yılın kalfası Eren Karaüzüm, yılın çırağı ise Hayrettin Altun oldu. Etkinlik kapsamında valilik binası önünde Ahilik pilavı dağıtıldı.

Program protokolün ve Yılın Ahisi Ali Ketenci’nin Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz'ı makamında ziyaret etmesiyle sona erdi. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi