Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Alparslan Küçük, esnafın artık Bağ-Kur, SSK primi, vergi yapılandırması, sigortalı işçisine maaş ödemesi gibi zorunlu harcamalarının hiç birini ödeyecek durumda olmadığını söyledi.

Hükümetten vergi ve SSK yapılandırmalarını yılsonuna kadar ertelemesini talep ettiklerini belirten Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Alparslan Küçük, konuşmasına şöyle devam etti:

VERGİ VE SSK YAPILANDIRMALARI YILSONUNA KADAR ERTELENMELİ

“Pandemi sürecinde esnaf arkadaşlarımızın kısıtlılık süreleri bugün de dahil olmak üzere devam etmektedir. Şu anda kahvehanelerimizde oyun oynanmamaktadır. Vaka sayılarının artışından ve alınan kurallar gereği. Fakat şurada da bir gerçek var. Bizim kahveci ve çay ocağı esnaf arkadaşlarımız kahvehanelerde oyunların olmamasından dolayı gelirleri tamamen ortadan kalkmıştır. Yani günlük 30-40-50 bardak çay satarak kahvehaneci esnaf arkadaşımız Bağ-Kur, SSK primini, vergi yapılandırmasını, yanında çalışan elemanın sigortalı işçisine maaş ödemesinden tutun bunların hiç birini ödeyecek durumda değil. Aynı şekilde çay ocağı esnafımız da mağdurdur. Onlar da bu kısıtlılık süresince yüzde 50 kapasite ile çalışıyor. Burada biz hükümetimizden vergi yapılandırmaları ve SSK yapılandırmalarının yılsonuna kadar ertelenmesini talep etmekteyiz. Çünkü Ramazan ayı da gelecek, tabiki 12 Nisan Pazartesi günü yapılacak toplantıda hangi sonuç çıkacak onu bilemiyoruz. Yani Ramazan ayı boyunca kahvehanelerimiz ve çay ocaklarımızın kısıtlı kalıp kalmayacağını şu anda bilemiyoruz. Eğer Ramazan ayında da kısıtlı kalırsak esnafımızın bunu kaldıracak daha bir durumu yok. 

RAMAZAN AYI BOYUNCA MÜŞTERİ KABUL EDİLMELİ

Burada özellikle bir konuya değinmek istiyorum lokantalarımızla ilgili olarak Ramazan ayı boyunca paket servis yeme içme yerlerimizde olacak. Biz yine Pandemi kurulunun tekrar bu konuyu görüşülerek Ramazan ayı nedeni ile yine yüzde 50 kapasite ile müşteri alınıp hizmet vermek istiyoruz. Zaten zor bir dönemden geçmekteyiz. Pandemi malum, vaka sayıları da arttı, tekrar kısıtlamaların söz konusu olduğu söyleniyor. Fakat bu yeme içme yerlerimizle ilgili olarak Ramazan ayı boyunca da müşteri kabul edilmesi yönünde bizim talebimiz söz konusudur.

EKMEK ZAMMI HAKLI BİR TALEPTİ

Özellikle Zonguldak’ta ekmek fiyat tarifesi ile ilgili olarak 2 Nisan tarihi itibari ile yürürlüğe girmiştir. 230 gram 2 TL., Ramazan ayının gelmesi sebebi ile susamlı pide 340 gram 4 TL, 680 gram susamlı pide de 8 TL olmak üzere kararlaştırılmıştır ve uygulanmaktadır. Biz burada maliyet artışlarından dolayı ve un, maya ve özellikle susam Ramazan ayında fiyatı artan mamullerimizden bir tanesi, fırıncı esnafımızın bu zam talebi her zaman haklı bir talepti ve en azından bir nebze olsun fırıncı esnafımıza moral olmuştur. Tabii ki Ramazan ayının her şeyden önce esnaf ve sanatkarlarımıza hayırlar getirmesini temenni ediyoruz. Kendilerine bol kazançlar diliyorum.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi