İron Emlak işletmecisi Emlak Danışmanı İrfan Özdemir, emlak sektörünün pandemi döneminde ciddi manada sıkıntı yaşadığını belirtti.

İron Emlak olarak Zonguldak şehir merkezi ile ilçelerine hitap ettiklerini belirten Özdemir, “Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarımızın çoğu ekonomik daire arıyor. Bütçesi düşük olan yatırımcımız ekonomik daire arıyor ama üst segment daire arayan için para çok önemli değil onun için iyi bir sitede, iyi konumda ve lokasyonda doğru bir daire olduğu zaman çok fazla paraya bakmıyor” dedi.

Emlak satışının ciddi manada yavaşladığını ifade eden İron Emlak işletmecisi Emlak Danışmanı İrfan Özdemir, şunları söyledi:

KREDİLERİN YUKARI ÇIKMASI EMLAK SATIŞLARINI ETKİLEDİ

“Emlak sektörü çok keyifli bir sektör ama önümüzde daha gidilecek çok yol olduğunu düşünüyorum. Çünkü henüz emlak danışmanlığı olarak sektörümüz henüz oturmamış vaziyette. Emlak sektörü pandemi döneminde ciddi manada sıkıntı yaşadı. Sonrasında kredilerin aşağılara inmesi emlak sektörüne bir nebzede olsa nefes aldırdı. Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları çok ciddi emlak işleri oldu. İmalat yapan müteahhit arkadaşlarımız ellerindeki daireleri rahatlıkla sattılar. İkinci el dairelerde de ciddi satışlar oldu. Ancak Ağustos ayı sonlarına doğru krediler yükselmeye başlayınca sektör yeniden can çekişmeye başladı. Emlak satışı anlamında ciddi manada yavaşlama söz konusu. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ortalama ayda 100 tane daire satılırken bugün 20 daire zor satılıyor. Şuan için yüzde 80 kayıp var. Kredilerin yukarı çıkması satışları ciddi manada etkiledi.

ÜNİVERSİTE BÖLGESİNDE YÜZDE 60 SEVİYESİNDE DAİRE BOŞ DURUMDA

Sağlık her şeyden önemli ama üniversitede yüz yüze eğitimin başlamaması da sektörde ciddi manada etki yarattı. Yaklaşık 35-40 bin civarında üniversite öğrencimiz var bu öğrencilerimizin yaklaşık 30 bini şuanda yok. Bir öğrenci ayda 2 bin lira şehre bıraksa bunu da 30 bin öğrenci olarak hesaplarsak ayda 60 milyon TL kayıp söz konusu. Buda Zonguldak için ciddi bir oran. Üniversite öğrencisinin şehre gelmemesi sadece emlak sektörünü değil tüm sektörleri etkiledi. Sadece üniversite bölgesinde yüzde 60 seviyelerinde daireler boş durumda. Bu da çok ciddi bir oran ve yaklaşık 2-3 bin civarında daire boş duruyor.

HER YATIRIMCI BÜTÇESİNE GÖRE DAİRE ARIYOR

Emlakçılıkta emlak daire satışı değerli ama daire kiralanması daha ön planda. Çünkü bazı arkadaşlarımızda kiralaması gereken 100-150 tane 1+1, 2+1 veya 3+1 daire var ama şuanda boş. Dolayısıyla kiralama yapamadığı için ciddi anlamda ekonomik sıkıntıya giriyor. Bu yıl çok fazla tayinde olmadı. Bu yıl beklenen tayinler olmadığından dolayı da kiralamada ciddi düşüş var. Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarımızın çoğu ekonomik daire arıyor. Bütçesi düşük olan yatırımcımız ekonomik daire arıyor ama üst segment daire arayan için para çok önemli değil onun için iyi bir sitede, iyi konumda ve lokasyonda doğru bir daire olduğu zaman çok fazla paraya bakmıyor. Orta segment te daire satışı çok etkili değil.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi