Belediye İş Sendikası Zonguldak Şube Başkanı Osman Karataş, kıdem tazminatının yıllardır döktükleri alın terinin, işyerlerine verdikleri ömrün karşılığı olduğunu söyledi.

Kıdem tazminatının işçinin kırmızıçizgisi olduğunu belirten Karataş, “Kıdem tazminatı kazanılmış bir hakkımızdır. Bizim 13’üncü maaşımız olarak elimizde tuttuğumuz son kalemizdir. Kıdem tazminatı işçinin Çanakkale’sidir” dedi.

Kıdem tazminatı işçinin ve ailesinin güvencesidir diyen Belediye İş Sendikası Zonguldak Şube Başkanı Osman Karataş, açıklamasına şöyle devam etti:

ÇALIŞANLARIN ÇOK BÜYÜK HAK KAYIPLARI OLACAK

“Çalışma hayatının en büyük ve en güncel sorunlarından biri kıdem tazminatıdır. Kıdem tazminatıyla ilgili hükümetin yapmak istediği düzenleme çalışanlar açısından çok büyük hak kayıpları getirilmekte. Belediye-İş Sendikası olarak Türk-İş’in genel yönetim kurulu ve genel kurul kararlarına uyarak kırmızıçizgimiz olduğunu bir kez daha belirtiyoruz. Yapılmak istenen düzenlemede çalışanların çok büyük hak kayıpları olacak. 25 yaş altı 50 yaş üstü esnek çalışma, primsiz çalışma, prim gününden kazanmama ve emekli olduktan sonra kıdem tazminatının fona devredilip ancak yüzde 25’lik kısmının alınması gibi söylediğim kısımların hiçbirini tartışmaya açmak bile istemiyoruz. Kıdem tazminatı kazanılmış bir hakkımızdır. Bizim 13’üncü maaşımız olarak elimizde tuttuğumuz son kalemizdir. Kıdem tazminatı işçinin Çanakkale’sidir. Çanakkale bu zamana kadar geçilmedi bunun geçilmesine de asla müsaade etmeyeceğimizi ve demokratik yollarla ne yapılması gerekiyorsa elimizden geldiğince yapacağımızı belirtmek istiyorum.

YETKİLERİN GELMESİNİ BEKLİYORUZ

Belediye İş Sendikası Zonguldak Şubesi olarak 30 Haziran 2020 tarihi itibariyle taşerondan kadroya geçen arkadaşlar dediğimiz bunun adına kadro diyoruz ama şuan itibariyle kadro olmadığının altını bir kez daha çiziyorum özellikle belediye ve mahalli idare şirketlerindeki çalışan arkadaşlarımız. Kamuda çalışan arkadaşlarımız bir nebzede olsa devlet işçisi sayıldılar 4d kadrosuna geçtiler ama belediye şirketlerinde çalışanlarınki daha öncede söylediğimiz gibi bunlarınki kadro değil sadece şirketin isminin değiştiğini ve bunlarla ilgili sürecin Çalışma Bakanlığının yapmış olduğu ve zamlarının iki yıllık süre içinde yüzde dörtlük enflasyonların altında kalan zamlara mahkum edilmesiyle ilgili süreç 30 Haziran 2020 tarihi itibariyle bitti. Pandemi dolayısıyla 17 Nisan’dan itibaren ertelenen toplu sözleşme görüşmeleri neticesinde 17 Temmuz itibariyle bu süreç kaldırıldı. Biz belediye personel şirketlerinde üyesi olan arkadaşlarımızla ilgili yetkilerimizi başvurduk. Yetkilerin gelmesini bekliyoruz. Önce tespitler sonra yetkiler gelecek. Toplusözleşmeleri idarelerle çözmek en büyük hedefimiz olacak. Kadrolu çalışan arkadaşlarımızla ilgili devam eden toplusözleşme süreçleri var. Bunlarda askıya alındığı için 17 Temmuz itibariyle onlarla ilgilide toplusözleşme görüşmelerinin yetkilerini bekliyoruz. Çalışmalarımız toplusözleşme taslak hazırlanması ve örgütlenme şeklinde devam ediyor. İnşallah üye olmayan, sendikası olmayan ve bizi tercih edecek arkadaşları da Belediye-İş Sendikası altına bekliyoruz.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi