Tüketici Hakları Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Topaloğlu, Zonguldak’ta tüketicilerin hak arama açısından diğer illere göre çok önde olduğunu söyledi.

Hakem heyetlerinde yaklaşık her toplantıda 200-250 tane şikayeti karara bağladıklarını belirten Topaloğlu, tüketicilerin bu dönemde en çok ayakkabı, internet aboneliği, mesafeli satışlar gibi konularda yoğun şikayetlerde bulunduklarını ifade etti.

Tüketici Hakları Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Topaloğlu, gazetecilere yaptığı açıklamasına şöyle devam etti:

TÜKETİCİLERİN HAK ARAMA YOLLARINI BİLMELERİ ÖNEMLİ

“İlimizde tüketicilerimiz hak arama açısından diğer illere göre çok öndedir. Bu durum bizim açımızdan gerçekten sevindirici bir durumdur. Tüketicilerimizin hak arama yollarını bilmeleri son derece önemli bir durumdur. Burada mütevazi olmaya gerek yok hiç kuşkusuz 27 yıldır derneğimizin faaliyette olması, derneğimizin kamuoyunda görünür olması tüketicilere hak arama yollarında katkı sunması, yol göstermesi bu anlamda demokratik kitle örgütlerinin ne kadar önemli işlev gördüğünün de açık bir örneğidir.

TÜKETİCİLER HAK ARARKEN EKSİK BİLGİ VEREREK MAĞDUR OLMAKTA

Tüketicilerimiz bu dönemde en çok ayakkabı, internet aboneliği, mesafeli satışlar gibi konularda yoğun şikayetlerde bulunmaktadırlar.  Biz hakem heyetlerimizde yaklaşık her toplantıda 200-250 tane şikayeti karara bağlamaktayız. Bu gerçekten çok özverili, çok meşakkatli bir iş. Arkadaşlarımız çok özverili çalışarak hazırlanmakta ve önemli bir görev üstlenmektedirler. Yalnız,  burada değineceğimiz en önemli konu; tüketicilerimiz hak ararken, hakem heyetlerine başvururken eksik bilgi ve belge vererek mağdur olmaktadırlar. Ben tüketicilerimizi bir kez daha uyarmak istiyorum; hakem heyetlerine başvuran tüketicilerimiz başvururken mutlaka dilekçenin yanında ilgili konu hakkında belge, bilgi, fatura mutlaka koymak zorundadırlar. Eğer belge, bilgi, fatura yoksa ve internet üzerinden başvuru yapmışsa içine belgelerin fotokopisini koymuyorsa bu son derece sıkıntılı bir durum. Çünkü böylesi durumlarda biz hakem heyeti olarak maalesef tüketicinin talebini reddediyoruz ve tüketicilerimiz bu anlamda mağdur oluyorlar.

ÜRÜNÜ ALAN KİŞİ HAKEM HEYETİNE BAŞVURU YAPMALI

Bir diğer konu; Zaman zaman tüketicilerimiz kendi başvurularını yapmak yerine onların adına başkaları ya komşusu, ya eşi, ya da çocuğu başvurmakta bu da hakem heyetlerinde maalesef olumsuz sonuçlanmakta. Tüketicilerimiz ürünü kim almışsa, bu muhatabı kimse mutlaka kendisi hakem heyetine başvuru yapmalıdır. Aksi takdirde kararlar maalesef olumsuz çıkmaktadır. Biliyorsunuz bazı ürünler bilirkişi incelemesine tabi tutulmaktadır. Hakem heyetlerinin içindeki arkadaşlarımız raportörlerimiz her konuda bilemezler bu nedenle biz zaman zaman bazı ürünleri bilirkişi incelemesine gönderiyoruz. Tüketicilerimiz maalesef ürünlerini bilirkişiye getirmekten imtina ediyorlar, getirmiyorlar. Bu da tüketicilerin aleyhine bir durum. Çünkü incelenmeyen, görünmeyen bir üründe maalesef hakem heyetlerimiz olumsuz karar vermektedirler. Bu nedenle tüketicilerimizi biz buradan uyarıyoruz. Hakem heyetlerine başvururken, bu konularda çalışma yapılırken, mutlaka somut taleplerde bulunsunlar.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi