Zonguldak Oto Galericileri Derneği Başkanı Mustafa Özcan, pandemi süreciyle birlikte birçok esnafın can çekişir duruma geldiğini söyledi.

Türkiye’de galerici esnafı suni teneffüsle yaşamakta diyen Özcan, “Piyasada bol miktarda araç bulunuyor, sıfır araçlarda piyasaya çıktı ancak kredi faizlerin yükselmesi dolayısıyla insanlar paralarını bankaya yatırıyorlar. Kişi bankaya yatırdığı paradan yaklaşık yüzde 10 civarında faiz alıyor böyle olunca da kimse araba almayı tercih etmiyor. Hal böyle olunca da ticaret can çekişir duruma geldi” dedi.

Esnafın evine ekmek getirecek durumu olmadığını belirten Zonguldak Oto Galericileri Derneği Başkanı Mustafa Özcan, açıklamasına şöyle devam etti:

GALERİCİ ESNAFI SUNİ TENEFFÜSLE YAŞAMAKTA!

“2020 yılı esnaf için sıkıntılı bir başlangıç oldu. İlk üç aylık dönemde araba piyasası canlandı ama sonrasında araba bulup satamadık. Piyasada sıfır arabaların olmaması dolayısıyla taleplere cevap verilemediğinden ikinci el arabaların değerleri aşırı yükseldi. Pandeminin uzamasıyla beraber iş imkanlarımız kısıtlandı. Faizlerin artması dolayısıyla krediler çok yükseldi ve araç satışlarımız bitti denecek kadar azaldı, esnaf can çekişiyor. Şuan Türkiye’de galerici esnafı suni teneffüsle yaşamaktadır. Piyasada bol miktarda araç bulunuyor ve sıfır araçlarda piyasaya çıktı ancak kredi faizlerin yükselmesi dolayısıyla insanlar paralarını bankaya yatırıyorlar. Kişi bankaya yatırdığı paradan yaklaşık yüzde 10 civarında faiz alıyor böyle olunca da kimse araba almayı tercih etmiyor. Hal böyle olunca da ticaret can çekişir duruma geldi.

ESNAFIMIZIN SIKINTISI ÇOK!

Ülkede sirkülasyon olması lazım ki piyasa hareketlensin. Çünkü her esnafın yanında en az 1-2 kişi çalışıyor, evine ekmek getiriyor. Türkiye geneline baktığınız zaman oto galericileri çok sayıda istihdam yaratıyor ama esnafımızın sıkıntısı çok büyük. Bu nedenle pandemi sürecinin bir an önce normale dönmesini istiyoruz. Yaşadığımız şehirde bizden hariç esnaflara da bakıyoruz ve üzülüyoruz. Dolmuşçu, taksici, servisçi, lokantacı, kahvehaneci ve çay ocağı gibi esnafların evine ekmek getirecek durumu yok. Vatandaşlarımız için ‘Millet kuru ekmek yiyorsa aç değildir’ diyen insanlar gözlerini açıp etrafına bir baksın! Zonguldak ekonomisi artık öğrenciye dayalı ekonomiye dönüştü. Özellikle üniversitelerde uzaktan eğitim devam ettiğinden üniversite civarlarındaki birçok ev ve işyeri boş durumda. Çarşı esnafının durumu farklı değil. Bu ne zamana kadar gidecek bilemiyoruz. Allah sonumuzu hayreylesin.

ARAÇLARDA FİYATLAR GERİ GELDİ

Şuan bütün araçlarda fiyatlar geri geldi. Sıfır araç fiyatlarında da yaklaşık 50 bin lira gibi düşüş var. Bugün 470 bin lira olan sıfır araç fiyatı 420 bin liraya kadar düştü. Sıfır araç fiyatları düşünce ikinci el fiyatları da geri geldi. Ancak baktığımızda kimsenin durumu araba almaya müsait değil. Esnafın kapısı araba dolu, galerici aracı yüksek fiyattan almış kendini kilitlemiş ancak araba alacak kimse yok.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi