Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Zonguldak İl Müdürlüğü tarafından 10-16 Mayıs engelliler haftası etkinlikleri kapsamında yürüyüş düzenlendi.

Etkinliğe; Aile ve Sosyal Politikalar Zonguldak İl Müdürü Veli Köktürk, İl Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan, Zonguldak Gençlik ve Spor İl Müdürü Hakan Yüksel, TSD Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin, Çatalağzı Engelliler Derneği Başkanı Özcan Albas, Anadolu Engelliler Birliği Derneği Başkanı Fehim Dinç, siyasi parti temsilcileri, özel çocuklar, engelli dernek üyeleri, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.

Madenci Anıtı önünde bir araya gelen kalabalık bando eşliğinde valilik önüne kadar yürüdüler. Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesince Atatürk Anıtına çelenk sunuldu. Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşımızın okundu.

ATİK: ENGELLİLERE ACIMAK YERİNE SAYGI GÖSTERMEK GEREKİR

Törende ilk konuşmayı yapan Anadolu Engelliler Birliği Derneği Şube yöneticisi Nesrin Atik: “Devletimiz tarafından engelli vatandaşlarımızın daha rahat yaşayabilmeleri için yapılan tüm çalışmalar ve çıkartılan kararnameler yerel bazda daha dikkatli şekilde kontrol edilmesi, engelli ve mağdurlar için yapılan çalışmaların zamanla düzelir anlayışıyla değil, tamamen kararnameye uygun bir şekilde komisyonlar tarafından yapılması sağlanmalıdır. Engellilik, bazı hastalıklar ya da geçirilen kazalar sonucunda fiziksel veya zihinsel bazı hareketlerin ve duyguların işlevlerinin kısıtlanmasıdır. Engellilerde yaşamlarını sürdürebilmek için çalışmak zorundadırlar. Engellilere acımak yerine onlara saygı göstermek gerekir. Yasalarımız her 100 işçi çalıştıran iş yerine 3 tane engelli işçi çalıştırma zorunluluğu getirmiştir. Her ülkede olduğu gibi ülkemizde de engellilerin hakları korunur. Örneğin; çalışan engelliler gelir vergisini indirimli öderler. Erken emekli olabilirler. Belli toplu taşıma araçlarına ücretsiz inip binebilirler. Bu ve bunun gibi avantajlardan yararlanabilirler” dedi.

ŞİRİN: NÜFUSUMUZUN YÜZDE 12,29’U ENGELLİ

Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin, şunları söyledi:

“Bilindiği gibi 10 – 16 mayıs Birleşmiş Milletlerin Dünyada yaşayan Engellilerin yaşadıkları sorunların dile getirilmesi ve yetkililere duyurulması amacıyla Engelliler haftası olarak ilan edilmiştir. Ülkemizde TUİK verilerine göre nüfusumuzun yüzde 12.29 u engellidir. Bu orana göre ülkemizde ortalama olarak 10.000.000. Engelli yaşamaktadır. Şu gerçeği hiçbir zaman unutmamalıyız son 20 yılda Ülkemizde Engelliler için başta 2005 yılında çıkarılan Engelliler yasası olmak kaydıyla gerçekten çok önem taşıyan kanun ve yasalar yürürlüğe sokulmuştur. Bunlara örnek Ülkemizde Ağır Engelliler için Evde bakım ücreti, İstihdam acısından kamuya yapılan Engelli atamaları, Yurt genelinde faaliyete gecen Engelli bakım Merkezleri, yapılan çok değerli çalışmalardır.

ŞİRİN: FAALİYETLERİMİZ ETKİN BİR ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR

Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı ve Başkan yardımcısı olarak görev aldığımız Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Ülke genelinde hayata geçirdiği Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonlarının çalışmalarında Engelliler için hayati önem taşımaktadır. Engellilerin yaşadıkları İl, İlçe ve beldelerde rahat hareket etmeleri ve hiçbir engelle karşılaşmadan istedikleri yerlere erişebilmeleri çok büyük önem taşımaktadır. Bizlerde bu konuda İlimizde büyük önem taşıyan Erişebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonunda 6 yıldır görev yapıyoruz. TSD Zonguldak Şubesi olarak Sayın Belediye Başkanımızın yer tahsisi sayesinde bağışçılarımızın destekleriyle yaptığımız yeni binamızda faaliyetlerimiz daha etkin bir şekilde devam ediyor. Bağışçılarımıza ve Belediye Başkanımız Selim ALANA Engelli camiası olarak teşekkür ediyoruz.

ŞİRİN: SGK TARAFINDAN VERİLEN DESTEKLER ARTIK HİÇBİR DEĞER İFADE ETMİYOR

Sonuç olarak bugün itibarı ile ivedilikle çözülmesi gereken ana sorunlar şunlardır: Yapılan her yeni düzenlemeyle rapor sistemi, engelliler aleyhine, hak kaybı yaratacak, telafi edilmeyecek hasarlar yaratarak biçimlendiriliyor ve uygulanıyor. Rapor sisteminde Dünya Sağlık Örgütü’nün ölçütlerinden hızla uzaklaşıldığı ve giderek keyfiyete dönüldüğü için birçok engelli, kâğıt üzerinde engelsiz görünüyor. Birçok engelli bozulan rapor sistemi nedeniyle sağlık desteği, engelli aylığı, bakım yardımı alamıyor ve hatta emeklilik haklarını yitirip, kendilerine borç çıkarılıyor. Engellilerin, süreğen hastaların yaşamının sağlıklı ve güvenli sürdürebilmeleri için gerekli, hayati öneme sahip ortez, protez, tekerlekli sandalye, işitme cihazı, ilaçlar, hasta bezi vb. araç ve malzemeler için SGK tarafından verilen destekler artık hiçbir değer ifade etmiyor. Zaten açlık sınırının altında olan engelli aylıkları, bakım yardımlarıyla, bu malzemelerin farklarını ödemek mümkün değil. Sürekli ertelenen yasa düzenlemeleriyle binaların, yolların, ulaşım araçlarının dönüşümü yapılmıyor. Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi, mevcut yasaların tanıdığı haklar eksiksiz uygulanmalıdır. Rapor sistemi mutlaka Dünya Sağlık Örgütünün ölçütlerine göre belirlenmelidir. Aylıklar, evde bakım yardımı miktarları insanca yaşanacak düzeye çıkarılmalı ve SGK destekleri zaman yitirilmeden gereksinimleri karşılayacak şekilde düzenlenmelidir. Fiziki engelleri kaldıracak düzenlemeler hızla yerine getirilmeli, hiçbir koşulda erteleme gündeme gelmemelidir. Engelliler eğitim haklarına erişebilmeli ve yararlanabilmeli. İstihdamda kotalar eksiksiz uygulanmalı, Engelliler olarak ayrıcalıklar değil, eşitlik istiyoruz. Engelsiz bir dünyada herkes gibi eşit insanlar olarak yaşamak istiyoruz, bunu hak ettiğimize inanıyoruz.”

Program öğrenciler tarafından şiir okunmasıyla sona erdi. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi