Türkiye Emekliler Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Hüseyin Memiş, emekli aylığı hesaplama karma sistemi ile aylıklar arasında eşitsizliğin arttığını söyledi.

Emekli aylığı hesaplama sistemi değiştirilmeli diyen Türkiye Emekliler Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Hüseyin Memiş, şunları söyledi:

AYLIKLARI DÜŞÜK OLAN EMEKLİLERİMİZ MAĞDUR

2000 yılı sonrasında emekli olanların aylıklarını düşüren, "emekli aylığı hesaplama karma sistemi" ile aylıklar arasında eşitsizliği artmıştır. Bu nedenle her yıl aylıkları düşüren emekli aylığı hesaplama sistemi değiştirilmeli, çalışılan dönemler için tek bir aylık hesaplama sistemi getirilmelidir. Aylıkları düşük olan emeklilerimiz mağdur. TÜFE'ye endeksi yüzdeli zamlar, aylıkları düşük olan emeklilerimizin mağdur eden bir sisteme dönüştüğünden, 5510 sayılı Kanunun 55. maddesi değiştirilmeli ve seyyanen zamlar ile birlikte refahtan da pay verilmelidir. Vergi iadesini yerine getirilen yüzde 4-5 arasında değişen ek ödeme yüzdeler, KDV ve ÖTV oranları esas alınarak, Yüzde 10 oranlarına yükseltilmelidir. Emekli aylıklarında, sosyal ödemelerin norm ve standart birliğinin sağlanması şart. Çalıştığı dönemlerde yüzde 12 sağlık primi ödeyen emeklilerimiz. Sağlık hizmeti aldığında çeşitli adlar altında kesilen katkı paylarından muaf tutulmalıdır. Emeklilere ödenen bayram ikramiyeleri günün koşullarında yetersiz kalmaktadır. İkramiyeler enflasyona endekslenmelidir.

EMEKLİYE YAKACAK VE GIDA YARDIMLARI SAĞLANMALI

Çalışırken ödenen aile yardımı emekli olunduğunda kesiliyor. Aile yardımının emeklilik döneminde de devam etmesini sağlayacak mevzuat değişikliklerine gidilmelidir. Günümüzde yetersiz kalan promosyon ödemelerin artışını öngören bir güncelleme yapılmalı ve bu ödemeler hakkaniyetli bir artış sistemine endekslenmelidir. Evi olmayan emeklilerimizin TOKİ ile uygun ödeme koşullarıyla ev sahibi olması için, emeklilere özel projeler yapılmalı, emeklilere ayrılan yüzde 25 kontenjan yüzde 50'ye yükseltilmelidir. Aylık geliri, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan asgari geçim standardının veya yasal asgari ücretin altında kalan emeklilerimize, kira desteği sağlanmalıdır. Aylık geliri, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan asgari geçim standardının veya yasal asgari ücretin altında kalan emeklilerimiz, pandemi koşullarında yetersiz beslenme ve ısınma sorunlarıyla karşı karşıya kalmıştır. Bu durumdaki emeklilerimize yakacak ve gıda yardımları sağlanmalıdır” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi