Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, belediye toplantı salonunda gazetecilerin sorularını cevapladı.

Biz az laf çok icraat peşindeyiz diyen Alan, “Çünkü vatandaşın artık boş lafa karnı tok. Zonguldak’ta vatandaşımız icraat istiyor. Bizde Zonguldak’ımızın 19 mahallesine, 600’den fazla sokağına eşit, adil, adaletli şekilde hizmet getirmeye çalışıyoruz” dedi.

ALTI AY İÇERİSİNDE KÖPRÜNÜN YIKIMINI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Fevkani Köprüsü ve Merkez Çarşısında son durumun ne aşamada oduğu yönündeki soruya Alan; “Rutin Ankara ziyaretlerimize devam ediyoruz. Zonguldak’ımıza ve vatandaşlarımıza yapmayı planladığımız işlerin daha hızlı gelmesi için Ankara’nın, büyüklerimizin ve hükümetimizin desteğinin şart olduğunu biliyoruz. Fevkani köprüsü ile ilgili konuşmuştuk ama bunun yasal prosedürünün olması gerekiyordu Köprünün riskli yapı olduğuyla ilgili rapor bakanlık tarafından Çevre İl Müdürlüğümüzün sistemine düştü bizlerde en kısa zamanda tebligatlarımızı yapacağız ve en geç 6 ay içinde köprünün yıkımını gerçekleştireceğiz. Merkez Çarşısının dayanıklılık raporunun riskli çıktığını ve yıkılması gerektiğini duyurmuştuk. Tebligatlar yapıldığı için süreç uzadı. Bizler biran evvel orada yıkımı gerçekleştirip yerine hem Zonguldak’ımız hem de orada ticaret yapan insanlarımız için Zonguldak’ımıza yakışır bir iş merkezimizin kazandırılmasını istiyoruz. Komisyon kararı çıktığı zaman tebligatların hepsinin yapılmasını beklemeye gerek kalmadan yıkımı gerçekleştirip bir an evvel yeni iş merkezinin projesini onaylayacağız.”

ZONGULDAK İNSANI DUYARLILIK GÖSTERDİ

Yapılandırma konusundaki soruya Alan; “Göreve geldiğimizden beri bizler 3 defa kira, ecrimisil, vergi, su veya bu şekilde devlete borcu olan esnaf ve insanlarımızı davet ettik. Peşine 2 defa hükümetimizin yapılandırmayla ilgili kanunları çıktı. 1 Kasım itibariyle de başvuruları sondu. Zonguldak’ta vatandaşlarımız buna duyarlılık gösterdiler. İlk taksitlerini de bu ayın sonuna ödeyecekler. İnşallah bu bozulmadan devam eder. Sekiz seneye yakındır mülkiye müfettişi ağırlamamıştık, denetim geçirmemiştik. Belediyemizin öz gelirlerini, kaynaklarını koruyup kollamak, gözetmek vergileri toplayıp bu dengeyi korumak bizim en başlıca görevimiz. Değerli hemşerilerimiz ve esnaflarımızda buna destek oldular. Uzun yıllardır bunu alışkanlık yapmış arkadaşlarımızda gelip yapılandırmasını yaptı. Şuana kadar tahliye edilecek pozisyon olmadı.”

SUYA ZAM OLMA OLASILIĞI VAR!

Zonguldak yaklaşan kış şartlarına hazır mı ve suya zam yapılacak mı sorusunu cevaplandıran Alan; “Geçtiğimiz yıl ağır bir kış şartları yaşadık. Kar yağışının keyfini çıkartmak isterdik ama ne yazık ki elektrik kesintisi nedeniyle vatandaşlarımıza su veremediğimiz için hep beraber çile çektik. Vatandaşlarımız elektrik kesintisinden sebep doğalgazdan faydalanamadılar, sular kesildi ve rahatsız olduk. Jeneratörümüz 2 tane olacak ve 8 saatlik kesintide bile hiçbir enerji kesintisi olmadan, vatandaşımızın suyunu kesmeye gerek kalmadan hizmetimize devam edebileceğimiz 2 tane jeneratörün montajı ayın sonunda bitiyor. Bütçeyle ilgili arkadaşlarımız çalışıyorlar. Bu ayın 18’inde bütçenin konuşulacağı yoğun bir meclis gündemimiz olacak. Barajın maliyetlerini bizler bizzat takip ettiğimiz için suyla ilgili bir revizyon olur, zam olur konusunda net bir rakam deme şansım yok ama olma olasılığı var. Suda şuan için indirim ihtimalinin olacağını düşünmüyorum.

ZONGULDAK’IMIZA YAKIŞIR BİR SAHİL PROJESİ OLACAK

Sahil Projesinin son durumu sorusuna Alan; “Vatandaşımız kadar ben de bir an önce açılmasını istiyorum, bekliyorum. Bizler de bir an önce orada oturup limana nazır çay, kahve keyfi yapmak istiyoruz ama tabi müteahhit firmanın mevcut bu pandemiden sebep bütün TOKİ müteahhitlerinin talep ettiği uzatma süresi hepsi onaylandı. Burada da yüklenici firmanın talebi de onaylandı. 11 Şubat 2022’ye kadar ek süre aldılar. Arkadaşlarla konuştuğumuz zaman dedik ki; ‘bunu bu kadar uzatmayalım.’ Ben isterim ki keşke bir ay sonra açsak ama tabi net bir şey söyleme şansım yok. Takip ediyoruz gerçekten çok az bir şey kaldı. Ufak tefek şeyler kaldı, majör büyük işleri bitirdik, inşallah Zonguldak’ımıza yakışır bir sahil projemiz olacak. Bununla beraber akabinde varagelle beraber Zonguldak’ımızın göz bebeği Fener’e bağlayacağımız, Fener’deki rekreasyon projemizin de kurul onaylarını aldık, bütçesini hazırladık inşallah önümüzdeki ay, ya da Ocak ayında ihalesini yapmayı planlıyoruz ki, bütünlüğü sağlayabilelim.

EMEĞE SAYGI İSTİYORUZ

Asfalt çalışmaları hakkındaki soruyu cevaplandıran Alan; Bizim derdimiz vatandaşımızın yol derdini çözmek. Seçim öncesi en büyük sıkıntı buydu. Göreve geldiğimizde dedik ki, ‘inşallah bu derdi çözeceğiz’. 70 bin tondan fazla asfaltla tanıştırmışız Zonguldak’ı. Artık parkenin metrekaresini, ve döktüğümüz betonun metreküpünü sizler hayal edin. Hiç durmadık göreve geldiğimiz 30 aydan beri. Zonguldak’ımızın 19 mahallesine, 600’den fazla sokağına eşit, adil, adaletli şekilde hizmet getirmeye çalışıyoruz. Coğrafyamız kaderimiz diyoruz ama ne kadar zor bir coğrafyada olduğumuzu herkes iyi biliyor. Bunlar mazeret mi değil. Biz mazeret üretmek için talip olmadık bu koltuklara, hiçbir zaman da üretmedik. Pandemi var deyip, ‘bu sene asfalt dökmeyelim ya da işte şu projeyi durduralım’ demedik, demeyeceğiz ama şunu istiyorum ve diyorum daha önce de söyledim. Sırf siyasi görüş sebebiyle Ömer Selim Alan ya da Adalet ve Kalkınma Partisi’ni, partimizi eleştirmek için arkadaşlarımızın emeğine saygısızlık yapmayalım. Bakın bu havalarda bile arkadaşlarımız 7/24 temizlik işlerinden, fen işlerine, kanal, su işlerinden bütün birimlerimizdeki arkadaşlarımızın hepsi iyi niyetli bir şekilde çalışıyorlar. Biraz motive edelim arkadaşlarımızı. Ömer Selim Alan’ı şahsi olarak eleştirin ama şimdi ufacık bir şeyde; ‘ya bu belediye zaten bunu yapmıyor’ dediğiniz zaman inanın burada çalışan 950’yi aşkın insanımızın gardı düşüyor, bu çalışan insanlarımızın hepsi bizim yakınlarımız. Dışarıdan kimse çalışmıyor, buranın insanı çalışıyor. O yüzden biraz emeğe saygı istiyoruz. Eleştirisiz olmaz tabi ki olacak. Bazı yerde gecikiyoruz, gücümüz yetmiyor. Mali ve personel anlamında sıkıntı yaşıyoruz. Ne yazık ki kovidi halen atlatamadık. Öyle kritik konumdaki arkadaşlarımız kovid oluyorlar ki 15 gün onlardan hiç faydalanamıyoruz. Ama vatandaş dediğim hemen olsun istiyor ama elimizde öyle bir sihirli değnek yok! Öyle bir gücümüzde yok. Mahallelerimizin aciliyetlerine göre elimizden gelenin fazlasını yapmaya gayret gösteriyoruz. Herkes can separene alışmak istiyor.

VATANDAŞIN BOŞ LAFA KARNI TOK

Lavuar alanı ve otopark sorusuna cevap veren Alan; Belediye bünyesindeki şantiyeleri bir yere topladıklarını belirten Alan, “Az laf çok icraat yani gelip de bunları sürekli basının önüne koyup, sadece Zonguldak Belediyesi’nin web sayfasında vatandaşlarımızın görmesi, bilmesi için ya da akıllarında kalan bir proje varsa, eleştirisi varsa ya da bir talebi varsa oraya yazsın diye orada paylaşıyoruz. Yoksa biz her dakika paylaşım yaparız. Her gün bir sürü iş hallediyoruz. Etrafımızdaki ilçeleri görüyoruz iki tane parke döşüyor utanmasalar kurdele kesip açılış yapacaklar. Biz az laf çok icraat peşindeyiz. Çünkü vatandaşın artık boş lafa karnı tok Zonguldak’ta vatandaşımız icraat istiyor. Lavuar alanı; herkesin benim de, sizlerin de en büyük beklentisi. Ufak tefek rütuşlar yaptık, revize ettik. Lavuar alanı başladı, etüdleri yapılıyor en kısa sürede kazma vurulacak, seneye bu zamanlar inşallah çok farklı şeyler konuşuyor olacağız. Otoparkla ilgili ikinci etap değerlendireceğiz, otopark olmazsa olmazı oranın. Biz hassasiyetlerimizi Bakan beye bizzat ilettik.

İKİNCİ ETABIN İHALESİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK

TOKİ tarafından yapılan birinci etabın ardından ikinci etap çalışmalarının ne zaman başlayacağı sorusuna Alan; “Ben TOKİ ile ilgili bir müjde vereyim. Vatandaşımızın beklentisi olduğunu bildiğim için. Birinci etabı tamamladık, vatandaşın ikinci etapla ilgili talebi var. 341 konutluk ikinci etap dosyalı ihale berimize havale edildi. İnşallah 2022’nin Ocak ya da Şubat ayında ihalesi gerçekleştirilecek. O bölgede beklentisi olan 341 konutu içerecek ikinci etap projesini arkadaşlarımız dosyayı tamamladılar, ikinci etaba da başlamış oluyoruz. Orada metruk binalarla ilgili vatandaşlarımızın talepleri vardı, onları da hemen en hızlı şekilde ortadan kaldırdık. Vatandaşımız ne istiyorsa onu yapmaya devam ediyoruz. Ne yazık ki ilk etabın içerisindeki çevre düzenlemesi yapılmamış, onu da Sayın bakanımızdan rica ettik. Onun için de bir hazırlık yapıldı. Şu an vatandaşlarımızın oturduğu birinci etabın 776 konutu içeren birinci etap TOKİ’nin çevre düzenlemesini de yeni yıl için de hızlı bir şekilde peyzaj düzenlemesini yapacağız.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi