29 Ekim Kadınları Derneği Zonguldak Oluşumu adına Gülhan Çetin, yaptığı açıklama ile Cumhuriyet Bayramını kutladı.

Çetin açıklamasında, “Cumhuriyetin ilan edilişinin 97, yılındayız. Tazminat’tan başlayarak, Birinci ve İkinci meşrutiyetle adım adım inşa edilmek istenen demokratik Cumhuriyet, emperyalizme karşı verilen kurtuluş mücadelemizin ardından 29 Ekim 1923’de ilan edildi” diyerek şunları söyledi:

“Cumhuriyetin ilanı, 150 yıllık modernleşme tarihimizin en önemli sıçrama noktasıdır. Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kadın erkek tüm halkın emeğinin ürünü olan bugün gerçek bir bayram günüdür. İlan edilen Cumhuriyetle halk kendi kendini yönetecek, kendi adına kararlar verebilecek, yurttaş sıfatı kazanarak tam bir eşitlik içinde yaşayabilecek, bey, paşa, efendiden, ikincil olmaktan kurtulacaktı. Bu amaçla art arda Cumhuriyet Devrimleri adıyla andığımız halkın yaşamını demokratikleştirecek devrimler gerçekleştirildi.

İktidarda bulunanlar, eylem ve işlemleriyle Cumhuriyet kazanımlarını bir bir yok ederek, toplumumuzu muhafazakar bir yaşama zorluyorlar. Birlikte yaşamanın en büyük güvencesi olan insan haklarına dayalı, laik hukuk sistemi ayaklar altına alınıyor.  Her alanda sınır tanımaz bir partizanlık ve yandaşlıkla yeni zenginler yaratılırken, gençliğimiz işsizlikten kıvranıyor. Üniversite yönetimlerinin özerkliğinden, basının özgürlüğünden söz edilemiyor. Tek adam sistemi, demokratik cumhuriyetin gelişmesine olanak tanımıyor.

Bu ortamda bayram kutlamak zor mudur? Elbette Hayır. Ulusal Bayramlar, mücadele azmimizi izlemek içindir. Geçmiş karanlık günleri aşanlardan yeniden öğrenme günüdür. Onların başarılarını bayramını yaşama günüdür. Ve aynı zamanda kendimize söz verme günüdür. Demokratik ve halkçı bir Cumhuriyeti inşa etmek için mücadelede geri adım atmayacağız. Bölünüp parçalanmadan haklarımızı yeniden kazanmak ve daha da ileriye taşımak için kararlı olacağız. Bu inançla bayramımız kutlu olsun” (Meryem DEMİR)

Editör: Haber Merkezi