Koku savaşında yeni silah: Buzdolabındaki kokuları gidermek artık çok basit! Koku savaşında yeni silah: Buzdolabındaki kokuları gidermek artık çok basit!

Hastalardan Sağlık Bakanına tepki Hastalardan Sağlık Bakanına tepki

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Sızmaz, kullanılan güneş gözlüklerinin göz çevresini etkili bir şekilde kaplaması gerektiğini vurgulayarak, "Güneş gözlükleri ne çok koyu ne de çok açık renkte olmalı. Ultraviyole ışınlarının en az yüzde 99 oranında bloke edilmesini sağlamalıdır" dedi.

Gözlüklerin, göz bozuklukları tedavisine ek olarak, günlük yaşamda farklı kullanım çeşitleriyle görmeyi kolaylaştırdığı belirtiliyor. Acıbadem Adana Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Sızmaz, doğru bir gözlüğün kişinin günlük aktivitelerinde önemli bir yardımcısı olduğunu vurgulayarak, güneş gözlüklerinin de birçok faydası olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Sızmaz, güneş gözlükleri ile ilgili doğru bilinen yanlışlar hakkında da bilgi verdi.

Güneş Gözlüklerinin Önemi:

Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için güneş gözlüklerinin kullanılmasının önemini vurgulayan Prof. Dr. Selçuk Sızmaz, güneşin yararları olduğu kadar zararlarının da olduğunu belirtti. Güneşten gelen zararlı ultraviyole ışınlarının, göz kapaklarının derisinde incelme ve erken yaşlanmaya neden olduğunu açıkladı. Aynı şekilde, fazla maruz kalınan ultraviyole ışınlarının korneada toksisite ve lenste katarakt oluşumuna yol açabileceğini belirtti. Bu zararlı ışınlardan korunmak için güneş gözlüklerinin önemli bir ihtiyaç olduğunu ifade etti.

İdeal Güneş Gözlüğü Seçimi:

Prof. Dr. Sızmaz, ideal bir güneş gözlüğünün güneşten gelen ultraviyole ışınlarını en az yüzde 99 oranında engellemesi gerektiğini belirtti. Bu nedenle, güneş gözlüklerinin ne çok açık ne de çok koyu renkte olmaması önemlidir. Spor yaparken dış ortamda bulunanların polarize camlı gözlükleri tercih edebileceğini ifade etti. Ayrıca, güneş gözlüklerinin göz çevresini tamamen kaplayacak şekilde uygun büyüklükte olması gerektiğini ve çok küçük çerçevelerden kaçınılması gerektiğini belirtti. Renk olarak sarı ve kahve tonlarının kullanımının kontrastı artırarak olumlu etki sağlayabileceğini ekledi.

Çocuklar İçin Güneş Gözlüğü Kullanımı:

Prof. Dr. Sızmaz, çocukların gözbebeklerinin erişkinlere göre daha büyük ve optik ortamlarının daha saydam olduğunu söyledi. Bu nedenle, çocukların güneşin zararlı ışınlarına daha fazla maruz kalabileceğini ve göz sağlıklarının olumsuz etkilenebileceğini belirtti. Bu sebeple çocukların da güneş gözlüğü kullanmalarının önemine dikkat çekti.

Doğru Bilinen Yanlışlar:

Halk arasında yaygın olarak dile getirilen "Çok koyu renkli cam çok iyidir" ve "Pahalı cam iyidir" gibi ifadelerin doğru olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Sızmaz, güneş gözlüklerinin kalitesinin fiyatına göre değişmediğini açıkladı. Doğru bir güneş gözlüğünün, ultraviyole ışınlarını en az yüzde 99 oranında engelleme özelliğine sahip olması gerektiğini tekrarlayarak, herkesin göz sağlığını korumak için doğru seçimler yapması gerektiğini belirtti. İHA

Feci kaza! Minibüs tomruk yüklü tıra çarptı! 1 ölü, 10’u çocuk 20 yaralı! Feci kaza! Minibüs tomruk yüklü tıra çarptı! 1 ölü, 10’u çocuk 20 yaralı!

Zonguldak Milli Eğitim Müdürü Osman Bozkan görevine başladı Zonguldak Milli Eğitim Müdürü Osman Bozkan görevine başladı

Birçok ilden görüntülendi! Heyecanlı saniyeler! Birçok ilden görüntülendi! Heyecanlı saniyeler!

AW002749_01

AW002749_02

Editör: Virda Şahin