Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu bir basın açıklaması yaparak Sendikalarının 77’nci kuruluş yıl dönümünü kutladı.

Açıklama şöyle;

“1946 yılında Dernekler Kanunu’nun kabul edilmesinin ardından Sendikamızın ilk genel kurulu, 17 Kasım 1946 tarihinde 99 üye ile toplanmıştır ve “Ereğli Kömür Havzası Maden İşçileri Derneği” kurulmuştur. 1947 yılında Sendikalar Kanunu’nun çıkmasının ardından 9 Nisan 1947 tarihinde “Dernek” yerine “Sendika” adını alan ve 1983 yılından bugüne Genel Maden İşçileri Sendikası adıyla görev yapan Sendikamız Türkiye’nin ilk 3 sendikasından birisidir.

Sendikamız; ülkemiz, Avrupa ve Dünya’nın öncü işçi örgütleri olan TÜRK-İŞ, industriALL Avrupa ve İndustriALL Küresel Sendikalarının üyesidir.

Türkiye’de demokrasiye geçiş süreciyle birlikte sendikal hareketin henüz yasal düzenlemeye kavuşmadığı bir dönemde, önce dernek olarak büyük özverilerle kurulan Sendikamız, havzamızda 1848 yılıyla başlayan üretim sürecinden günümüze kadar verilen emek mücadelesi deneyimine sahiptir ve 175 yıllık mücadele tarihiyle Türkiye’nin ve dünyanın sayılı sendikaları arasındadır.

Madenciler; Osmanlı İmparatorluğu döneminde yabancı ve yerli şirketlere karşı, Cumhuriyet döneminde yanlış politikaları dayatan yöneticilere karşı, her şart altında işine, aşına, kurumlarına, ülkesinin ve milletinin geleceğine sahip çıkarak, ülkemizde ve dünyada, demokrasi ve sendikal mücadele tarihindeki yerini almıştır.

Sendikamız ile maden ve MTA işçileri, Türkiye ve dünya demokrasi ve emek mücadelesine önemli katkılar sağlamıştır. 4-8 Ocak 1991 tarihlerinde gerçekleştirilen ve 150 bini aşkın kişinin katıldığı Zonguldak-Ankara Büyük Madenci Yürüyüşü ülkemizin en büyük demokrasi ve işçi eylemlerinin başında gelir. 1994 yılı 5 Nisan Kararları’nda kapatma ve özelleştirme, 2016 ve 2017 yıllarında özelleştirmenin önünü açacak girişimlere karşı Sendikamız öncülüğünde verilen mücadeleler işçi sınıfının örnek eylemleri arasındadır. Bugün halen, Türkiye işçi sınıfının gözü ve kulağı maden ve MTA işçilerindedir. Çünkü sendikamız, maden ve MTA işçileri demokrasi ve hak mücadelesinin öncüsüdür. Madencilerin birlik ve dayanışma kültürünü sürekli canlı tutan Sendikamız, ülkemizin işçi sınıfının demokrasi ve hak mücadelesinin öncüsü olmaya devam etmektedir.

Sendikamızın varlık nedeni olan ve her şart altında sendikasına sahip çıkan Maden ve MTA işçisi kardeşlerimizle, halkımızla birlikte daha nice yıllar demokrasi, hak ve emek mücadelemizi sürdürecek, bayrağı daha iyi noktalara taşıyacağız.

Sendikamızın kurucularını, bugüne kadar görev yapan Genel Başkanlarımızı ve tüm yöneticilerimizi sevgi, saygı ve şükranla anıyoruz. Aramızdan ayrılanlara Allah’tan rahmet, hayatta olanlara sağlıklı uzun ömürler diliyoruz.

175 yıllık üretim tarihinde şehit olan madenci kardeşlerimiz başta olmak üzere hayatını kaybeden tüm madencilere Allah’tan rahmet, hayatta olanlara sağlıklı uzun ömürler diliyoruz.

Genel Maden İşçileri Sendikası olarak ülkemizin dört bir yanında alın teri döken tüm madenci kardeşlerimize dayanışma duygularımızı iletiyoruz.

Emeğin ve alın terinin simgesi olan, aydınlık bir gelecek için dünyaya ışık veren, enerji veren, değer katan, elleri nasırlı, yüzleri kömür karası, yürekleri tertemiz tüm madencilerimize ve MTA işçilerimize selam olsun.

Adı ülkemiz madencileri ile bütünleşen, ülkemizde ve dünyada, hak ve demokrasi mücadelesi tarihine adını altın harflerle yazdıran Genel Maden İşçileri Sendikamızın 77’nci kuruluş yılı kutlu olsun.”

Türkiye finallerinde Zonguldak'ı temsil edecek Türkiye finallerinde Zonguldak'ı temsil edecek

(Haber merkezi)

Editör: Murat Barutçu