Zonguldak araç trafiğinin azalması için çok önemli olan Mithatpaşa 1-2 Tünellerinde “Mithatpaşa tüneli ışık gördü” töreni yapıldı.

Zonguldak araç trafiği için olduğu kadar Türkiye’nin doğu ve batı yönünde önemli bir ulaşım aksı olan Karadeniz Sahil Yolunun Zonguldak’ta en uzun tüneli olan Mithatpaşa-2 tünelinde ışık göründü.

Mithatpaşa Tünelleri projesinde; Aslan Kayası Tüneli, Kilimli sahil yolu, uzunkum kavşağı, Mithatpaşa T-0, T-1, T-2 tünelleri ve Zonguldak giriş köprülü kavşağı yer almakta. Aks üzerinde 4 adet çift tüp tünel bulunmakta tünellerin uzunluğu ise toplam 5 bin 10 metre. Mithatpaşa 1-2 tünellerinde ışık görünmüş olup çalışmalar devam etmekte.

Mithatpaşa Tüneli içerisinde gerçekleştirilen “Mithatpaşa tüneli ışık gördü” törenine; Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Vali yardımcısı Mehmet Türk, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen, Ahmet Çolakoğlu, Hamdi Uçar, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Gönen Süslü, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, AK Parti Merkez ilçe Başkanı Mükerrem Ayçiçek, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ahmet Karayılmaz, İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli, Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, Kilimli Belediye Başkanı Kamil Altun, Elvanpazarcık Belediye Başkanı Hüseyin Uzun, Beycuma Belediye Başkanı Vural Kundakçıoğlu, Karayolları Kastamonu 15. Bölge Müdürü Yüksel Oğuzhan, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, bazı daire müdürleri ile yetkililer katıldı.

Karayollları Kastamonu 15. Bölge Müdürü Yüksel Oğuzhan’ın törende verdiği teknik bilgelerin ardından konuşan Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan:

ALAN: “ŞEHİR İÇİ TRAFİĞİNDE RAHATLAMA OLACAK”

“Bugün Zonguldak’ımız ve bizler için çok güzel anlamlı bir gün. İnşallah bu projenin nihayete ermesi ile birlikte, Karayolları bölge müdürünüm de arzetti. Kilimli 5 dakika, asıl ondan sonrasını da biz çok önemsiyoruz. Çatalağzı’ndan Filyos’a kadar olan projenin de bir an önce yatırım planına alınması, sonrasında hayata geçirilmesi ile beraber Zonguldak’ımızın hem kronikleşmiş, yıllardır çözüm aradığımız şehir içi trafiğinde bir rahatlama olacak. Yine insanlarımız işlerine, sevdiklerine çok daha kısa sürede ulaşabilecekler. Biz Zonguldak olarak bu hizmetleri çok uzun zamandan beri bekliyoruz, özlemiştik. Diğer şehirlere gittiğimiz zaman gördüğümüz zaman gıpta ile bakıp imreniyorduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemizin dört bir yanı biliyorsunuz bölünmüş yollarla, tünellerle, kavşaklar ve köprülerle donatıldı. Zonguldak olarak biz de inşallah bu dakikadan sonra bu hizmetlerin artarak hızlı bir şekilde devam edeceğine inanıyoruz” dedi.

UÇAR: “MİTHATPAŞA TÜNELLERİ ÇOK ÖNEMLİ”

Ak Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar, “Mithatpaşa tünelleri şehrimizin ulaşım ağı aksı açısından çok önemli olduğunu ve herkesin heyecanla beklediği bir projeydi bu proje. Bu projenin ilk adımında birlikte olduk ve yüklenici firmanın çalışması ve gayreti ile bugün hep birlikte ilk aşamasını açıyoruz, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

TUTULMAZ: “IŞIĞIN GÖRÜNMESİ YÜZDE SEKSENLİK BÖLÜMÜN BİTTİĞİ ANLAMINA GELİR”

İlimiz adına çok anlamlı bir gün diyerek sözlerine başlayan Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

“Şuanda içinde bulunduğumuz tünel ilimizin makus talihinin kırılmasında mihenk taşı olacak tünellerden birisidir. Çünkü bu bizim Batı Karadeniz’i bağlayan doğuya kadar giden batıda da İstanbul’a kadar geçen geniş sahil yolunun önemli parçalarından biridir. Bilhassa Zonguldak olarak hem trafiği kolaylaştırması açısından hem de Kilimli ilçemiz ve Filyos vadisine kadar geçecek bölümün önemli alanlarından birisidir bunun için mutluyuz. Işık göründü demek artık bu işin yüzde 80’lik bölümünün bittiği anlamına gelir. Kalan yüzde 20’lik bölümü de inşallah en kısa sürede tamamlanacaktır. 2010-2011’li yıllardan bu tarafa gelen ve vatandaşımızın nezdinde de acaba bu iş olmuyor mu gibi olumsuzluğa itilen dönemde birçok sıkıntıyla karşı karşıya kalındı. Geçtiğimiz yıl en kısa sürede bitmesi söz konusu olmuşken pandemi ortaya çıktı bu da bizim birkaç ayımızı öteledi.

TUTULMAZ: “KARADENİZ’DE KARAYOLU YAPMAK KOLAY DEĞİL”

Daha önce kazı aşamasındaki sıkıntılar, başlangıçtaki ihale sürecinde karşılaşılan sıkıntılar derken biraz uzadı. Bu uzamanın soncunda da vatandaşlarımızda bir moral bozulmasına doğru gidiliyordu ancak bugünkü ‘Işık Göründü’ töreniyle inşallah bu işin bitme aşamasına geldiğini gördük. Bunun devamının gelmesi gerekiyor. İlimizin Filyos ile bağı kurulduğunda bu bölgeden önemli oranda faydalanacaktır. İşsizliğin giderilmesinde, ilin yeniden canlanmasında, ekonomik aktivitelerin artmasında bu yollar önemidir. Bu yollar kolay yapılmıyor. Bütün yol neredeyse tünel kazma şeklinde. Neredeyse açıktan giden bölüm yok açıktan gidilen bölümlerde de viyadükler yapılarak geçiliyor. Karadeniz’de karayolu yapmak kolay eğil. Bunu azimle, kararlılıkla başta sayın cumhurbaşkanımız, bakanlarımız, vekillerimiz ve halkımızın isteğiyle başarılıyor. İnşallah en kısa sürede Kilimli’ye kadar bölüm ondan sonrada Filyos ve Bartın bağlantısı sağlanarak batıdan gelen yolun ilimizde transit ve hızlı bir şekilde ulaşımı sağlanacak hale gelecektir. Bugünkü tünelde bunun önemli bir parçasıdır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından tünel çalışanları iş makineleriyle son duvarı yıkarak katılımcılara hem ışığı gösterdiler hem de Türk Bayrağı açarak töreni taçlandırdılar. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi