Geçtiğimiz aylarda belirlenen 7,5 TL'lik 220 gr ekmeğin fiyatında yaşanan sorunlar, hammadde, yardımcı malzemeler ve işçilik maliyetlerinin yanı sıra bayilere verilen ıskonto oranlarının da gözden geçirilmesini gündeme getirdi. Kanuni olarak %20 olarak belirlenen ıskonto oranının bazı esnaflar tarafından uygulanamamasının temel sebebi olarak ise yerel zincir marketlerin ve yüksek satış adedine sahip bazı büfelerin daha yüksek kâr elde etme arzusu olarak görülüyor.

“KANUNİ OLARAK BELİRLENEN %20'DEN UZAKLAŞILIYOR”

Çoğu kişinin farkında olmadığı ıskonto oranının, ekmek fiyatının belirlenmesinde önemli bir rol oynuyor. Ancak, bu oranın kanuni olarak belirlenen %20'den uzaklaşılması, yerel zincir marketler ile bazı büfelerin fiyat konusunda rekabetin ötesine geçerek daha düşük ıskontolara talep etmesi fırıncı esnafı zor duruma düşürüyor.

ÇÖZÜM BEKLİYORLAR

Fırıncılar bu durumdan olumsuz etkilenerek, üretim maliyetlerindeki en ufak bir artışın bile ekmeğe zam yapma ihtiyacı hissediyorlar. Fırıncı esnafının gerektiği kârı elde edememesi, sektörde sürdürülebilirliği tehdit ettiği belirtilerek, bu konuda valilikten çözüm bekleniyor.

DENETİM TALEP EDİYORLAR

Rektör Özölçer, Kültür Buluşmalarında Türkmenistanlı Öğrenciler İle Bir Araya Geldi Rektör Özölçer, Kültür Buluşmalarında Türkmenistanlı Öğrenciler İle Bir Araya Geldi

Konuyla ilgili olarak bazı esnaflar, Zonguldak Valiliği’nin yerel zincir marketlerin ve büfelerin rekabet nedeniyle talep ettikleri düşük ıskontolar konusunda denetimleri artırmaya yönelik adımlar atması ve kanuni ıskonto oranının uygulanmasını sağlaması gerektiği ifade ediyorlar. Bu sayede, fırıncı esnafının adil bir rekabet ortamında kâr elde edebileceği ve vatandaşın daha uygun fiyatlarla ekmek temin edebileceği düşünülüyor.

Haber: Fadime YILMAZ ELMA

Fırınlar kapanacak mı? Acil çözüm bekliyorlar Fırınlar kapanacak mı? Acil çözüm bekliyorlar

Editör: Murat Barutçu