Zonguldak’ta meydana gelen kuvvetli fırtına ve sağanak yağış nedeniyle mendireğe çarparak batan Kafkametler adlı kuru yük gemisinin kayıp 10 mürettebatını arama çalışmaları devam ederken olayla ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Geminin aslında nehir için tasarlandığı, okyanus ve denizde kullanılmasının büyük risk taşıdığı öğrenildi. Geminin 31 yaşında olduğu için metal yorgunluğu olduğu ve ağır bir bakımdan geçirilmesi gerektiği belirlendi.

Batan gemi hakkında ortaya çıkan yeni detaylar 'gemiyi ihmaller mi batırdı?' sorusunu gündeme getirdi.

Zonguldak’ta büyük yangın: 1 kişi hastaneye kaldırıldı Zonguldak’ta büyük yangın: 1 kişi hastaneye kaldırıldı

Ulusal basında yer alan habere göre, 88 metre uzunluğu ve 12 metre genişliği olan Kafkametler gemisinin nehir için tasarlandığı, okyanus ve denizde kullanılmasının büyük risk taşıdığı, fırtınalı denizde bu nedenle ikiye ayrıldığı ortaya çıktı. 1992 yapımı olan geminin 31 yaşında olduğu, metal yorgunluğu bulunduğu ve 30 yaş üzeri gemilerin denize açılmadan önce saç değişimi yapılarak ağır bir bakımdan geçirilmesi gerektiği öğrenildi.

İzmir Uzakyol Kaptan ve Baş Mühendisleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yiğit Aykurt, "Karaya oturan gemi batmaz. Kafkametler gemisi nehir tipi bir gemi. Nehir tipi gemiler ince ve uzundur. Batan gemi 88 metre uzunluğunda, 12 metre genişliğinde. 1992 yapımı, 31 yaşında bir gemi. Saç kalınlıkları daha az olur. Nehirde çalışmak için yapılmıştır. Okyanus gemileriyle kıyaslanamaz. Onun için bu gemiler hem firmalar hem liman de liman yöneticileri tarafından sıkı şekilde denetlenmelidir. Fırtınalı havalarda açılmadan önce denize elverişlilik belgesi düzenlenmelidir" diye konuştu. (Haber merkezi)

Editör: Murat Barutçu