Bugünkü tarifim yöresel bir bulgur köftesi. Erzincan yemeği olan gıllor ya da diğer bir adı yoğurtlu bulgur köftesi yapımı kolay bir tarif. Özellikle kalabalık sofralarda tadına doğulmaz bir ziyafet bizim için. Aslında ölçü kullanılmadan malzemelerin göz kararı kullanıldığı bir yemek. Elimden geldiğince ölçülemeye çalıştım ama sizin kullandığınız bulgura göre un miktarı değişebilir.

Köfte için kullandığım bulgurun büyüklüğü marketlerde satılan köftelik bulgur boyunda olacak. Çiğ köftelik değil köftelik bulgur buna dikkat etmezseniz aynı sonucu alamazsınız. Köftelerin tutması için yani güzelce sıkılabilmesi için bulgurun iyice suyunu çekecek şekilde pişmesi lazım. Bulgur yeterince suyunu çekmezse köfteler tutmaz ve haşlanırken dağılır. Bulgur pişip hazırlandıktan sonra çok soğutmayın elinizi yakmayacak kadar soğuması yeterli. Tamamen soğursa köfteleri sıkmakta zorlanırsınız. Bulgur köftesinin içinde bir tane yumurta kullandım ama siz köfteyi tutturamayacağınızı düşünürseniz ya da kullandığınız yumurta küçükse iki tane kullanabilirsiniz. Üzerindeki yağ gözünüze çok gözükmesin ben olabildiğince az kullanmaya çalıştım. Zaten köftenin içinde yağ olmadığı için üzerine de kullanmazsanız güzel olmaz. İsterseniz soğan kavurmak yerine yağı eritip içine pul biber ilave ederek sos hazırlayabilirsiniz ama ben soğan kavurmanızı tavsiye ederim. Süzme yoğurt ve normal yoğurdu karıştırarak kullanırsanız daha güzel sonuç alırsınız. Gılloru yemek sofralarınızda ve ya çay saatlerinizde tercih edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

MALZEMELER

4 su bardağı bulgur (Köftelik bulgur)

4-5 yemek kaşığı un

1 yumurta

Tuz

Sosu İçin

2 büyük kuru soğan

1 su bardağı sıvı yağ

1 dolu yemek kaşığı tereyağı

İstenirse pul biber

Üzeri için

1 dolu kase süzme yoğurt

1 dolu kase normal yoğurt

2 diş sarımsak

Tuz

İstenirse pulbiber

TARİF

Bulguru tencereye alıp üzerine tuz ekleyip kaynar su ilave edin.

Tencere kaynayınca ocağı kısıp suyunu tamamen çekene kadar pişirin. Kullandığınız bulgurun çeşidine göre alacağı su miktarı ve pişme süresi değişebilir.

Pişen bulguru geniş bir tepsiye döküp üzerine dört kaşık un ekleyin ve karıştırıp soğumaya bırakın.

Bulgurun soğumasını beklerken soğanların kabuklarını soyup ince ince doğrayın.

Tavaya sıvı yağ ve tereyağını alıp soğanları ekleyin. Tarifin ölçülerinde yok ama ben kavururken üzerine yarım çay kaşığı kadar şeker ve çok azda tuz serpiyorum.

Düğünde maganda dehşeti! Hamile kadın  vuruldu, bebeği öldü Düğünde maganda dehşeti! Hamile kadın vuruldu, bebeği öldü

Soğanlar hafifçe karamelize olana kadar kavurun. İsterseniz pulbiberde ekleyebilirsiniz.

Sarımsağı soyup yıkayın ve ezin. Yoğurdu çırpıp içine az tuz ve sarımsağı ekleyin ve iyice çırpın.

Bulgur elinizi yakmayacak kadar soğuyunca yumurtayı kırıp yoğurun.

Kıvamını elinizle kontrol edip sıkılıp sıkılmadığını kontrol edin ve gerekirse bir kaşık daha un ilave edin. Elinize küçük parçalar alıp sıkarak küçük köfteler yapın.

Tencereye kaynar su alıp içine az tuz ve bir kaşık sıvı yağ ekleyin.

Hazırladığınız köfteleri kaynayan suyun içine alın. Tencere kaynamaya başlayınca ocağı yarım ayara alıp 5-6 dakika kaynatın ve sonra suyunu süzün.

Çok uzun süre ve hızlı ateşte kaynatırsanız köfteleriniz dağılabilir buna dikkat edin. Pişen gıllor köftesini sıcak sıcak tabağa alıp üzerine yoğurt ve soğanlı yağı döküp servis edin.

(Virda Şahin)

Editör: Murat Barutçu