Erdemir, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde 41,4 milyon TL kar açıkladı.  Ortalama piyasa beklentisi 1.958 milyon TL net zarar şeklinde olmasına rağmen, piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde olan bir kar miktarı açıklandı. 
Türkiye'nin önde gelen çelik üreticilerinden Erdemir, 2023 yılının üçüncü çeyreği sonuçlarını açıkladı ve piyasa beklentilerini aşan bir karla dikkat çekti. Şirket, bu çeyrekte 41,4 milyon TL kar açıklarken, ortalama piyasa beklentisi 1.958 milyon TL net zarar olarak öngörülmüştü. Bu açıklama, Erdemir'in beklenmedik bir şekilde kar elde ettiğini gösterdi.
Ancak, bu olumlu sonuca ulaşmalarının ardında çeşitli nedenler bulunduğu öğrenildi. Şubat ayında meydana gelen depremin Isdemir tesislerine zarar vermesi nedeniyle bir defaya mahsus kaydedilen 2,21 milyar TL tutarındaki sigorta hasar tazminatı geliri, karlılığın temel nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor. Ayrıca, beklenenden daha düşük gerçekleşen kur farkı gideri de net kar tahmininde sapmaya yol açtı.

Erdemir, geçen yılın üçüncü çeyreğinde 2,57 milyar TL net dönem kârı elde etmişti ve 2022 yılının dokuz ayını 14,8 milyar TL karla tamamlamıştı. Ancak, bu çeyrek itibarıyla karlılık oranı düştü ve şirketin net kâr marjı yüzde 3,8 zarar yönünde geriledi. FAVÖK marjı ise yüzde 13,8'e düştü.

Ton başına FAVÖK, geçen yılın üçüncü çeyreğinde 124 dolar seviyesindeyken 2023 yılı ikinci çeyrekte 141 dolara yükselmişti. Ancak bu çeyrekte ton başına FAVÖK tekrar düşerek 111 dolar oldu.

Erdemir'in finansal borçları, 2022 sonunda 1,568 milyar dolar iken 2023 Eylül sonunda 2,1 milyar dolara yükseldi. Bu borcun büyük bir kısmı kısa vadeli borçlardan oluşuyor ve net nakit/FAVÖK rasyosu 2,7x'e yükseldi.

Bohçacı kadınlar Bohçacı kadınlar

Şirket, çeyreklik bazda üretim ve satışlarını artırdı. 2023 üçüncü çeyreğinde 1 milyar 674 milyon dolar net satış geliri elde etti. Üretim miktarı ise 2.040 milyon ton olarak gerçekleşti.

Erdemir, Isdemir tesislerinin Nisan ayında üretime tekrar başlamasıyla satış hacmini artırdı ve ham çelik kapasite kullanım oranını yükseltti. Bu sonuçlar, şirketin 2023 yılının üçüncü çeyreğinde beklenmedik bir kar açıklamasına yol açtı.(Haber Merkezi)

Editör: Muhammet