Herkesin heyecanla beklediği gün geldi çattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz gazının karaya çıkarılma törenine katılmak için bu akşam Filyos’a gelerek Türkiye’de herkesi ilgilendirecek müjdeleri verecek.

Öncesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez bölgedeki tüm çalışmaları en ince ayrıntısına kadar defalarca inceledi, hazırlıklar tamamlandı. Bakan Fatih Dönmez yaptığı açıklamada bölgeyle ilgili ilk önemli müjdelerden birinin sinyalini vererek; “Zonguldak havzası 150-200 yıldır taş kömürünü çıkarıyor.  Zonguldak'ta bir de kok kömür tesisi kurmayı planlıyoruz” dedi.

ÜLKENİN ÖNEMLİ İHTİYAÇLARINDAN

Zonguldak, ülkemizde tek taşkömürü çıkarılan yerin adı. Kalori değeri diğer kömür cinslerinde 1500 civarındayken, lavuarlanmış (yıkanmış) taşkömüründe bu oran 7500 kaloriye kadar çıkabiliyor ki bu demir çelik fabrikalarının üretiminde önemli bir ihtiyaç.

TÜRKİYE’DE YOK!

Serbest piyasada dövizde son durum Serbest piyasada dövizde son durum

Zonguldak’a 1935’yılında kurulan kok fabrikası, 1970 yılında kapatılmış o günden sonra da tekrar ülkenin herhangi bir yerinde açılmamıştı.

Bizi takip edenler geçtiğimiz yıl ‘Taşkömürünü sobada yakmak cinayettir’ başlıklı gazetemiz ve dergimizde çıkan haberi hatırlayacaktır.

Taşkömürünün kok fabrikasında işlenmesiyle demir çelikten, eczacılığa, sanayi sektörüne kadar işlenebilecek 30’dan fazla değerli ürün elde edilebilir. Ayrıca artık maddesinin de yine yakacak olarak kullanabiliyor ve maddi değeri olduğundan üç kat fazla artarak ekonomiye kazandırılabiliyor.

Geçtiğimiz yıl Zonguldaklı sanayiciler ve basın, şehrin kok fabrikası ihtiyacı ve kurulması yönünde kamuoyu oluşturma çalışmalarına destek olarak Zonguldaklı iş adamlarından “kok fabrikası için ciddi destek veririz” açıklamaları gelmişti.

Bununla beraber, bir televizyon programına telefonla katılan bir milletvekili sorulan soru üzerine, “Kok fabrikasının ihtiyaç olmadığı, demir çelik fabrikalarının kendi bünyelerinde bunu bulundurduğu” yönünde açıklaması ise herkesi şaşkınlık içinde bırakmıştı.

Konunun ülke ve bölge ekonomisi olarak öneminin farkında olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise TRT’ye yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Karadeniz doğal gazının karaya çıkarılma töreninde vereceği müjdelerden birinin sinyalini vererek; “Zonguldak havzası 150-200 yıldır taş kömürünü çıkarıyor.  Zonguldak'ta bir de kok kömür tesisi kurmayı planlıyoruz” dedi.

Zonguldak ve Filyos havzasını ileriki yıllarda, kuzeyin parlayan yıldızı olma yolunda büyük atılımlar beklemekte. (Haber: Murat BARUTÇU)

kok fabrikası kupür

Editör: Murat Barutçu