Vatan Partisi İl Başkanı Av. Gökhan Yılmaz yaptığı açıklamada, son yıllarda ve özellikle geçen hafta meydana gelen felaketten sonra yaşanan ve yer yer devam elektrik kesintileri, özellikle Kozlu ilçemizde yaşayan, işçisinden, esnafı zanaatkarına, ev hanımından hastasına, yaşlısına, bebeğine kadar ile tüm vatandaşımızı mağdur etmiş, sözde 2023 Türkiye Yüzyılında Zonguldaklılar zamansal olarak 1910’lu yıllara geri dönmek zorunda kalmıştır. Elektrik yok, kombi yok, internet yok, buz dolabı, bulaşık, çamaşır makinesi, televizyon yok, yemek yok…

Şehrimizde yıllardır elektrik hatlarına gerekli modernizasyonu, bakım ve onarımını zamanında yapmayan, kar amacı güttükleri için yeterli personel çalıştırmayan Enerji-Sa yönetiminin görevlerini kötüye kullanmaya varan tutumları nedeni ile hastası, yaşlısı, çoluk çocuğu ile halkımız günlerce esarete mahkum edilmektedir. Hiç kimsenin Türk Milletine bunları yaşatma hak ve yetkisi yoktur.

                Enerji-Sa A.Ş. Zonguldak İlinden yılda yaklaşık 10 milyar TL. para toplamaktadır. Bu 10 milyarın ise sadece 400 milyon’unu, yani kazancının sadece %4’ü kadarını yatırım ve modernizasyon’a harcamaktadır. Dünyanın hiçbir ülkesinde, halkı elektrik faturaları altında ezilip, hakkı olan elektrik dağıtımından dahi layığı ile faydalanamazken, hiçbir enerji şirketinin bu seviye yüksek bir karlılık oranı bulunmamaktadır.

 Enerji Dağıtım şirketleri kamulaştırılmalıdır.  

Yükselen elektrik faturaları, Türkiye'nin üretimine de darbe vuruyor. Yükselen maliyetler, yer yer kira bedelini aşan elektrik ve doğalgaz faturaları, esnaf, sanayici ve tüccarı çaresiz bırakıyor. Yatırım yapmak, üretime yönelmek, istihdam yaratmak külfete dönüşüyor.

Özel şirketler Devletimizden aldığı elektriği %170 karla satmaktadır. Elektrik üretimi için kullanılacak ithal kömüre, yerli kömüre verilenin iki katı teşvik verildiği de düşünüldüğünde, enerji şirketlerine kazandırılan paraların haddi hesabı bulunmamaktadır. Bu uygulamalarla halkımız mağdur edilmekte, özel şirketlerin çıkarları desteklenmektedir. Bölgelerinde tekelleşen 21 özel elektrik dağıtım şirketine müdahale etmeden, enerji dağıtımı kamulaştırılmadan elektrik dağıtımının ucuz ve güvenli bir şekilde yapılma olanağı da yoktur.

Enerji Devlet eliyle Üretilip, İletilirken, dağıtımının Özel Şirketlere bırakılması kabul edilemez. Enerji dağıtımı da kamu hizmetidir. Enerji, kar amacıyla değil, toprağın ekilmesi, sanayi çarkının dönmesi, çarşılarımızın şenlenmesi, halkımızın ihtiyaçlarının karşılanması ve toplumsal huzurun sağlanması için kamu eli ile ve ucuza verilmelidir.

Vali Hacıbektaşoğlu, KEİPA üyelerini ağırladı Vali Hacıbektaşoğlu, KEİPA üyelerini ağırladı

Buradan Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanımıza ve hükümete sesleniyoruz; Zonguldak ve Batı Karadeniz Enerji-Sa A.Ş. ile yapılan sözleşme ve ihale şartnamelerine göre, yıllardır şehrimizde meydana gelen ve tüm halkımızın mağduriyetine sebep olan elektrik kesintilerinde Enerji-Sa A.Ş. yetkilerinin kusur ve sorumluluğunun bulunup bulunmadığı tespit edilerek, gerekli kişiler hakkında gerekli işlemlerin yapılmasını, İhalenin fesh edilirek, elektrik dağıtımın kamu eli ile yapılmasını, Üretim ve güvenlik için kamulaştırmaya bir an önce gidilerek halka ucuz elektrik verilmesini talep ediyoruz.

Değerli Zonguldaklılar,

                Vatan Partisi, Elektrik Dağıtımının Özel Şirketlere ihale edileceğinin açıklandığı günden itibaren, Enerji üretim ve iletimi kamu eliyle yapılırken dağıtımının özel sektöre devrinin yanlış olacağını, Elektrik ve enerji dahil, silah ve telekominikasyon gibi tüm stratejik alanların kamu eliyle yönetilmesi ve işletilmesi gerektiği, bu alanların kar amacı güden özel şirketlere devredilemeyeceği savunulmuş, konuyla ilgili basın açıklamaları imza kampanyaları düzenlenmiş idi. Bu gün bu mücadelemizin ne kadar haklı ve yerinde olduğunu, yaşayarak ve üzülerek görüyoruz.

                Vatan Partisinin içerisinde bulunacağı Üreticilerin Milli Hükümetinde, Stratejik ürün ve alanlar gibi Elektrik Dağıtımının da Özel Şirketlerden alınarak kamulaştırılacağını bir kez daha hatırlatıyor, bizim gibi düşünen tüm halkımızı partimize üye, mücadelemize destek olmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)

Editör: Murat Barutçu