Dünya Gazetesi’nden Birol Bozkurt’un haberine göre bazı önemli ara başlıklar;

Fahiş fiyata 11 milyon ceza yolda Fahiş fiyata 11 milyon ceza yolda

Akaryakıttan alınan ÖTV’de yapılan artış pompa fiyatlarını yüzde 20’inin üzerinde artırırken ekonomistler dolaylı etkilerle birlikte Temmuz ve Ağustos aylarında TÜFE'de sert yükseliş bekliyor. Özellikle temmuz ayında yüz yılın en yüksek enflasyonu bekleniyor.

Yeni ekonomi yönetimi seçimlerden önce uygulanan ekonomi politikalarının ve deprem kaynaklı artan maliyetlerin etkisini azaltmak ve bütçe disiplinini sağlamak adına üst üste vergi artışlarına gidiyor.

Son açıklanan akaryakıttaki 5 liralık ÖTV zammı ve doğalgaz faturalarındaki ÖTV’nin artırılması kararının etkisiyle temmuz ayında enflasyonun çift haneye yaklaşabileceğini söyleyen ekonomistler yılsonunda enflasyonun yüzde 60’ın üzerine çıkabileceği uyarısı yapıyor.

Merkez’in faizi %20’ye çıkarması bekleniyor

Enflasyonla talebi baskılayarak mücadele etmeye çalışan hükümete Merkez Bankası’nın faiz artışıyla destek vermesi bekleniyor. Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu faiz kararını 20 Temmuz Perşembe günü açıklayacak. Banka bir önceki toplantıda politika faizini 650 baz puan artışla yüzde 15 seviyesine yükseltmişti.

Ekonomistler faizin bu toplantıda 500 baz puan artırılarak yüzde 20'ye çekileceğini tahmin ediyor. Türkiye’nin geçen yıl yaşadığı enflasyon şokunun bir benzerinin yaşanabileceğine dikkat çeken ekonomistler, geçen yıldan farklı olarak bu sefer krediye erişim sorunun da etkisiyle hem şirketleri hem de vatandaşı daha zor günlerin beklediğini söylüyor.

“Sabit gelirliler enflasyon korkusu yaşıyor”

Alınan kararların sabit gelirlilerde enflasyon korkusu yarattığını söyleyen Ekonomist Dr. Murad Kayacan, “Gerek harçlar ve gerekse her türlü vergideki artışlar ile petrol fiyatları ile temel gıda kalemlerindeki fiyat artışları özellikle emekliler ve toplumun diğer sabit gelirleri nezdinde ciddi bir enflasyon korkusu yaratarak, TL ye güveni de tekrar kırmış durumda. Bir önceki aya göre değişim oranı Mayıs ayında yüzde 0.04 olan TÜFE, Ocak ayındaki yüzde 6.65’in de üzerine çıkacak gibi görünüyor.

ÜFE/TÜFE makasının daha da açılması kaçınılmaz gözüküyor tabi eğer kurdaki oynama net bir şekilde durmazsa. 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının ise Ocak ayındaki %72yi yakalaması da diğer bir beklenti. Bu noktada tüm gözler TCMB faiz artışında olacak. Burada açıklanacak rakam hükumetin gerçekten enflasyonla mücadele etmede samimi olup olmadığının son sınavı olacak” diye konuştu.

Mahfi Eğilmez: “Enflasyonda hızlı bir artış olacak”

Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, kişisel blog sayfasında vergi artışlarının enflasyona etkisini değerlendirdi. Eğilmez, “Benzin ve motorine gelen yüzde 30 dolayındaki zamlardan sonra bu satışlar devam eder mi? Yaptığımız analize göre bu satışların hızla düşmesi gerekiyor. Ama bu dediğimiz normal ekonomiler için geçerli.

Türkiye, bir süredir normal ekonomi tanımına uygun bir ekonomi değil. Faizler, gerçek enflasyonun çok altında (negatif) olduğu için insanlar tasarruf etmek yerine ellerine geçen parayı kendi açılarından yatırım olarak gördükleri alanlara harcıyorlar. Baz etkisiyle düşüş eğiliminde bulunan enflasyon yeniden hızlı bir artış eğilimine girecek” dedi. (Haber: dünya.com)

Editör: Murat Barutçu