Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Zonguldak Şubesi eski Başkanı esnaf Şükür Küçükali, koronavirüs salgını nedeniyle mağdur olan esnaflar için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iyi niyetli çalışmalar yaptığını ama bankaların iyi niyetli olmadığını söyledi.

Koronavirüs nedeniyle bir sürü esnafın işyerini kapattığını belirten Küçükali, “Esnaflarımız için sayın cumhurbaşkanımız çok önemli açıklamalar yaparak esnafların mağdur olmayacağını belirtti ve bir sürü paketler açıklandı. Bankaların esnaflara öncülük edeceği de söylendi ama ne hikmetse bankalar devletimizce açıklanan paketleri dikkate almıyor” dedi.

Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Zonguldak Şubesi eski Başkanı esnaf Şükür Küçükali, açıklamasına şöyle devam etti:

BANKALAR DEVLETİMİZİN AÇIKLADIĞI PAKETLERİ DİKKATE ALMIYOR!

“Ülkemizde koronavirüs salgınından en çok etkilenen illerden biri Zonguldak. Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere Sağlık Bakanlığımız tarafından açıklanana tedbirleri destekliyoruz. Sokağa çıkma yasağının ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Ama esnaf açısından süreci değerlendirirsek bir sürü esnafın işyerini kapattığı görülmekte. Esnaflarımız için sayın cumhurbaşkanımız çok önemli açıklamalar yaparak esnafların mağdur olmayacağını belirtti ve bir sürü paketler açıklandı. Bankaların esnaflara öncülük edeceği de söylendi ama ne hikmetse bankalar devletimizce açıklanan paketleri dikkate almıyor. Örneğin ben Halk Bankasına kredi başvurusu yaptım 10 gün sonra bana mesaj geldi. Gelen mesajda “Siz Esnaf Kefalet Kooperatifine üye olduğunuzdan dolayı değerlendirmeye alınmıyorsunuz” dendi. Bankalar esnafa kredi verirken üyeliğine göre mi kredi veriyor? İçinde bulunduğumuz süreç içerisinde ben çevremde kredi kullanan esnaf görmedim.

BANKALAR ESNAFI MAĞDUR ETMESİN

Hatta önceki gün borcum olan bir banka beni arayarak çektiğim kredinin ötelenmeyen bir kredi olduğu, ödemezsem sicilimin bozulacağı ve icraya verileceğim söylendi. Ben içinde bulunduğumuz süreçten dolayı faiziyle birlikte kredi ödemesini öteleyelim diyorum ama bankalar bildiğini yapıyor. Birde çıkmışlar televizyonlarda güzel reklamlar yapıyorlar ve “biz halkla esnafı birleştirdik, esnafın elinden tutuyoruz, evde kal” diyorlar. Bende diyorum ki “evde kal ama aç kal” Ben evde kalıyorum vatandaşlık görevimi yapıyorum ama bankalarda görevlerini yapsınlar esnafı mağdur etmesinler. Esnafın ayakta durabilmesini sağlasınlar. Esnafa kredi veriyormuş gibi gözüküyorlar ama bir sürü zorluklar çıkarıyorlar. Bu konuya acilen bir çözüm bulunması gerekiyor.

ESNAF İŞYERİNİ AÇAMIYOR

Geçtiğimiz günlerde TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken bir açıklama yaptı “Deli Dumrul vergisi alıyorlar” dedi ertesi günde “beni yanlış anladılar” diye beyanat verdi. Ben bu açıklamalara bir anlam veremedim. Bir şey söylediysen sözünün arkasında dur. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu “bize bankalar kredi vermiyorlar, bizi perişan ettiler” dedi ve lafını değiştirmedi. Artık esnafın sorunlarına çare bulunması gerekiyor. Esnaf işyerini açamıyor. Elektrik, telefon, kira ödeyecek durumda değiller. Evde kalalım ama esnafın sorunlarını da çözelim. Cumhurbaşkanımız, bakanlarımız iyi niyetli ama bankalar iyi niyetli değil” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi